294
Συγκεντρωμένοι διαδηλωτές υπέρ της παραμονής στην ΕΕ στο Λονδίνο στις 31 Ιανουαρίου του 2020, όταν τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία του Brexit. | EPA/ANDY RAIN

Μήπως οι Βρετανοί μετάνιωσαν για το Brexit;

Protagon Team Protagon Team 9 Δεκεμβρίου 2023, 16:39
Συγκεντρωμένοι διαδηλωτές υπέρ της παραμονής στην ΕΕ στο Λονδίνο στις 31 Ιανουαρίου του 2020, όταν τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία του Brexit.
|EPA/ANDY RAIN

Μήπως οι Βρετανοί μετάνιωσαν για το Brexit;

Protagon Team Protagon Team 9 Δεκεμβρίου 2023, 16:39

Σχεδόν διπλάσιοι ψηφοφόροι της Βρετανίας πιστεύουν τώρα ότι μια στενή σχέση με την ΕΕ είναι πιο σημαντική για την ειρήνη, την ευημερία και την ασφάλεια από ό,τι οι δεσμούς με τις ΗΠΑ, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη μελέτη για τις στάσεις μετά το Brexit, που δημοσιεύει ο Guardian.

Η έκθεση, που βασίζεται σε εκτεταμένες δημοσκοπήσεις και συζητήσεις με ανθρώπους όλων των πεποιθήσεων για το Brexit, διαπιστώνει ότι η στάση απέναντι στην ΕΕ γίνεται όλο και πιο ευνοϊκή σε μια σειρά τομέων πολιτικής και ότι ολόκληρη η συζήτηση για το Brexit είναι πλέον πολύ λιγότερο τοξική και περισσότερο ρεαλιστική.

Η έκθεση της ανεξάρτητης δεξαμενής σκέψης British Future διαπίστωσε ότι το 52% του πληθυσμού θα ήθελε τώρα η Βρετανία να έχει στενότερη σχέση με την ΕΕ, με μόνο το 12% να λέει ότι θα πρέπει να έχει πιο μακρινή και το 27% τάσσεται υπέρ της διατήρησης του σημερινού status quo.

Ερωτηθέντες ποια σχέση θεωρούν πιο σημαντική για την ειρήνη, την ευημερία και τη σταθερότητα, σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες (48%) κατέταξαν πρώτη την ΕΕ, πάνω από τις ΗΠΑ (27%) και την Κοινοπολιτεία (25%).

Οικονομική ζημιά

Καθώς πληθαίνουν οι αποδείξεις για την οικονομική ζημιά που προκάλεσε στο Ηνωμένο Βασίλειο το Brexit, η δημοσκόπηση διαπίστωσε ότι το 61% των πολιτών τάσσεται τώρα υπέρ της στενότερης συνεργασίας με την ΕΕ, τόσο στο εμπόριο όσο και στην επιστήμη και την έρευνα. Περίπου το 68% υποστηρίζει τη στενότερη συνεργασία στην αντιμετώπιση του εγκλήματος και της τρομοκρατίας, το 57% στο τελωνειακό καθεστώς και το 57% στη διεθνή υγεία.

Η έρευνα ρώτησε επίσης τους ανθρώπους για τη γνώμη τους σχετικά με την απόφαση αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ενωση στο δημοψήφισμα του 2016: το 49% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι ήταν λάθος να φύγει, έναντι 36% που είπε ότι ήταν σωστό να φύγει. Το 15% απάντησε «δεν γνωρίζω/δεν απαντώ».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...