Ο Μάιος είναι παραδοσιακά ο μήνας των μεγάλων εθνικών εορτασμών για τη Ρωσία. Η μεγάλη συγκέντρωση της 1ης Μαΐου για την εργατική Πρωτομαγιά και η στρατιωτική παρέλαση της 9ης Μαΐου για τη νίκη της ΕΣΣΔ επί της ναζιστικής Γερμανίας κάθε χρόνο είναι και πιο λαμπερές, σηματοδοτώντας την ισχύ της χώρας.
Το 2023, όμως, τίποτε από όλα αυτά δεν συμβαίνει. Το μεγαλύτερο εργατικό συνδικάτο της Ρωσίας ακύρωσε τις παραδοσιακές συγκεντρώσεις του για την εργατική Πρωτομαγιά, λόγω «του αυξημένου κινδύνου τρομοκρατικής επίθεσης», ενώ οι περιοχές κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία ακύρωσαν τις στρατιωτικές παρελάσεις της 9ης Μαΐου, προκειμένου «να μην προκαλέσουν τον ουκρανικό στρατό», όπως αναφέρει ο Guardian.
Η κυβέρνηση έχει προειδοποιήσει τον κόσμο να μείνει μακριά από στρατιωτικές εγκαταστάσεις την Ημέρα της Νίκης, ενώ και η πολύ δημοφιλής πορεία των «Αθανάτων», στην οποία πολίτες από όλη τη Ρωσία συμμετέχουν κρατώντας τα πορτρέτα των συγγενών τους που σκοτώθηκαν στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, θα πραγματοποιηθεί φέτος στο διαδίκτυο.
Υποτίθεται ότι ο «κίνδυνος τρομοκρατικής επίθεσης» προέρχεται από την Ουκρανία. Τα ρωσικά ΜΜΕ μετέδωσαν στις 24 Απριλίου ότι ένα ουκρανικό drone βρέθηκε 30 χιλιόμετρα από τη Μόσχα. Ακούγεται, όμως, κάπως απίθανο οι ρωσική αεράμυνα να μην μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια της πόλης κατά τη διάρκεια των εορτασμών. Ιδιαίτερα δε σε μια περίοδο κατά την οποία ο Πούτιν προσπαθεί να ενισχύσει τον πατριωτισμό του λαού του και να κερδίσει ευρύτερη υποστήριξη για τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Μια επίθεση από ουκρανικό drone στην Κόκκινη Πλατεία κατά τη διάρκεια της παρέλασης για την Ημέρα της Νίκης θα ήταν πολύ εξευτελιστική για τον Πούτιν, αλλά ο ίδιος φαίνεται ότι φοβάται πολύ περισσότερο έναν άλλον εξευτελισμό, αυτόν που θα του προκαλούσε μια διαδήλωση χιλιάδων πολιτών που θα κρατούσαν τις φωτογραφίες των συγγενών τους που σκοτώθηκαν στην Ουκρανία.
Η επίσημη ρωσική εκδοχή είναι ότι η χώρα έχει χάσει λιγότερους από 6.000 μαχητές της στην Ουκρανία. Οι Ουκρανοί από την πλευρά τους λένε ότι περισσότεροι από 150.000 Ρώσοι έχουν σκοτωθεί στα μέτωπα του πολέμου. Οι δυτικές εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 60.000 νεκρούς, τέσσερις φορές μεγαλύτερες απώλειες από εκείνες που είχε η Ρωσία στο Αφγανιστάν.
Η Ημέρα της Νίκης είναι πολύ επικίνδυνη για τον Πούτιν και το καθεστώς του. Την Πρωτομαγιά, παρά τις απαγορεύσεις, υπήρξαν σποραδικές συγκεντρώσεις σε όλη τη Ρωσία, κυρίως από ανθρώπους που ήθελαν να διαδηλώσουν κατά του πολέμου. Στην Αγία Πετρούπολη, ένας 76χρονος άνδρας συνελήφθη επειδή κρατούσε μια πινακίδα με το παραδοσιακό σλόγκαν της Πρωτομαγιάς, «Ειρήνη, Εργασία, Μάιος», στο οποίο είχε προσθέσει ένα «Ζ» με μια κόκκινη γραμμή. Στην Αικατερινούπολη, μια γυναίκα επίσης συνελήφθη επειδή κρατούσε μια πινακίδα με ένα άλλο παραδοσιακό σύνθημα της Πρωτομαγιάς: «Ειρήνη στον Κόσμο».
Συνεπώς, οι απαγορεύσεις των εορτασμών του φετινού Μαΐου δεν γίνονται για να προστατεύσουν τον ρωσικό λαό, αλλά τον ίδιον τον Πούτιν από τους πιθανούς επικριτές του. Επισήμως, η υποστήριξη προς την Ουκρανία είναι πολύ μικρή στη Ρωσία και η πιθανότητα μιας γενικευμένης εξέγερσης είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Η παράνοια του Πούτιν, όμως, είναι αντιστρόφως ανάλογη.
Την ίδια στιγμή που κάθε δημόσια διαμαρτυρία καταστέλλεται προληπτικά, οι διαφωνίες και οι συγκρούσεις συνεχίζουν να αυξάνονται στους στρατιωτικούς κύκλους. Σε μια συνέντευξη που έδωσε σε έναν μπλόγκερ, στις 29 Απριλίου, ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, de facto επικεφαλής της μισθοφορικής στρατιωτικής ομάδας Βάγκνερ, μίλησε για την καταστροφική κατάσταση του ρωσικού στρατού και επισήμανε ότι «ήρθε η ώρα να σταματήσουμε να λέμε ψέματα στον πληθυσμό της Ρωσικής Ομοσπονδίας ότι όλα είναι εντάξει».
Αποκάλεσε ειρωνικά τον πόλεμο στην Ουκρανία «τη λεγόμενη ειδική στρατιωτική επιχείρηση», ασκώντας ουσιαστικά κριτική στην απαγόρευση από τον Πούτιν της λέξης «πόλεμος». Ο Πριγκόζιν επέκρινε επίσης το υπουργείο Αμυνας και απείλησε να αποσύρει τους άνδρες του από την ουκρανική πόλη Μπαχμούτ, την οποία η Ρωσία προσπαθεί να πάρει εδώ και εννέα μήνες.
Οι διαφωνίες δεν εμφανίζονται μόνο μεταξύ των ιδιωτικών στρατών της Ρωσίας και του υπουργείου Αμυνας, αλλά και μεταξύ των ίδιων των μισθοφορικών στρατών. Στις 25 Απριλίου, στρατιώτες από τον ιδιωτικό στρατό της Gazprom, Ποτόκ, έστειλαν ένα βίντεο στον Πούτιν διαμαρτυρόμενοι ότι είχαν μεταφερθεί σε άλλο ιδιωτικό στρατό, και στη συνέχεια απειλήθηκαν από στρατιώτες της ομάδας Βάγκνερ ότι θα τους πυροβολούσαν εάν υποχωρούσαν από τις θέσεις τους.
Στις αρχές Απριλίου, στρατιώτες από τον τακτικό στρατό στην κατεχόμενη περιοχή του Λουγκάνσκ εξαφανίστηκαν, ενώ νωρίτερα είχαν πει σε συγγενείς τους ότι είχαν πουληθεί στην ομάδα Βάγκνερ από τον διοικητή τους.
Κριτική στον Πούτιν ασκούν και εθνικιστές μπλόγκερ οι οποίοι είναι υπέρ του πολέμου. Ο πιο γνωστός από αυτούς είναι ο Ιγκορ Γκίρκιν (γνωστός ως Strelkov), ο οποίος καταδικάζει ανοιχτά την άρνηση του Πούτιν να εξαπολύσει όλη τη στρατιωτική ισχύ της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας. Στις 2 Απριλίου, όταν ένας άλλος διάσημος μπλόγκερ, ο Βλάντλεν Τατάρσκι, δολοφονήθηκε σε βομβιστική επίθεση σε ένα καφέ στην Αγία Πετρούπολη, το οποίο ανήκε κάποτε στον Πριγκόζιν, η ρωσική κυβέρνηση κατηγόρησε τους «ουκρανούς τρομοκράτες». Ο ίδιος ο Πριγκόζιν είπε ότι η επίθεση πιθανώς ήταν συνέπεια του πολέμου ανάμεσα σε αυτό που ονομάζει «ακραίους Ρώσους».
Ο ίδιος ο Πούτιν δεν έχει αντιδράσει δημόσια σε τίποτε από όλα αυτά, ούτε στους μπλόγκερ ούτε στους ιδιωτικούς στρατούς, ούτε στην κριτική για το πώς διεξάγει τον πόλεμο. Ολοι αυτοί είναι ασφαλείς, ενώ οι απλοί άνθρωποι που βγαίνουν στον δρόμο με μια αντιπολεμική πινακίδα μπορεί να βρεθούν στη φυλακή.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News