779
Ο Γκαρνάτσο απογειώνεται και βάζει ένα γκολ-ποίημα | Peter Byrne/PA Images via Getty Images

Μήπως ο 19χρονος Γκαρνάτσο πέτυχε το «γκολ της χρονιάς»;

Sportscaster Sportscaster 27 Νοεμβρίου 2023, 15:12
Ο Γκαρνάτσο απογειώνεται και βάζει ένα γκολ-ποίημα
|Peter Byrne/PA Images via Getty Images

Μήπως ο 19χρονος Γκαρνάτσο πέτυχε το «γκολ της χρονιάς»;

Sportscaster Sportscaster 27 Νοεμβρίου 2023, 15:12

Ο Μάρκους Ράσφορντ πασάρει στον Ντιόγκο Νταλότ. Ο πορτογάλος μπακ επιχειρεί σέντρα προς τη μεγάλη περιοχή της Εβερτον και ο Αλεχάντρο Γκαρνάτσο τρέχει να προφτάσει την μπάλα, έχοντας την αντίπαλη εστία στην πλάτη του. Οχι μόνο την προλαβαίνει, αλλά κάνει κάτι εντελώς απρόσμενο, έτσι όπως εξελίχθηκε η φάση: σηκώνει το σώμα του στον αέρα και με ένα ανάποδο ψαλίδι την στέλνει στην αριστερή γωνία του Πίκφορντ, εκεί που κανένας γκολκίπερ δεν θα μπορούσε να τη φτάσει.

Αν και έχουμε Νοέμβριο ακόμη, αυτό το ακροβατικό, με το οποίο η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ άνοιξε το σκορ μόλις στο 3ο λεπτό του κυριακάτικου αγώνα της εναντίον της Εβερτον στο «Γκούντισον Παρκ», θα είναι, πιθανότατα, το «γκολ της χρονιάς» στην Πρέμιερ Λιγκ. Ισως, και σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Ο πρώην αρχηγός της Γιουνάιτεντ, Γκάρι Νέβιλ, σήμερα ένας από τους πιο έγκυρους τηλεσχολιαστές στη Βρετανία, που παρακολουθούσε το παιχνίδι από το ψηλότερο σημείο του γηπέδου, χαρακτήρισε αυτό το ανάποδο ψαλίδι ως το καλύτερο που έχει δει, πυροδοτώντας ένα ντιμπέιτ. Καλύτερο και από εκείνο του πρώην συμπαίκτη του, Γουέιν Ρούνεϊ, πριν από (σχεδόν) 13 χρόνια;

Από άποψη τεχνικής, γράφει το Athletic, τα δυο γκολ μοιάζουν πολύ. Του Ρούνεϊ, τον Φεβρουάριο του 2011, ήταν πιο σημαντικό. Βοήθησε τη Γιουνάινεντ να νικήσει τη Σίτι στο ντέρμπι του Μάντσεστερ, και να κατακτήσει τον τίτλο στο τέλος της σεζόν. Ωστόσο, αυτό που πέτυχε χθες (26/11) ο 19χρονος Αργεντινός είχε μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας.

Ο Γκαρνάτσο είχε λιγότερο χρόνο για να δράσει, καθώς η σέντρα του Νταλότ έδωσε στην μπάλα μεγαλύτερη ταχύτητα από ό,τι εκείνη του Νάνι προς τον Ρούνεϊ. Ο θρυλικός άγγλος ποδοσφαιριστής δεν χρειάστηκε να μετακινηθεί πολύ για να τη συναντήσει. Ενώ ο Γκαρνάτσο, βρισκόταν σε πλήρη κίνηση, όταν επιχείρησε το ανάποδο ψαλίδι. Σε πιο μακρινή απόσταση από τα γκολπόστ (πίσω από την άσπρη βούλα του πέναλτι και λίγο πλάγια). Και το δικό του σουτ ήταν πιο δυνατό. Επιπλέον, αυτό το γκολ ήταν το αποτέλεσμα μιας συνολικά γρήγορης και θεαματικής επίθεσης της Γιουνάιτεντ, που άρχισε με μια εξαιρετική πάσα του Βίκτορ Λίντελοφ προς τον Ράσφορντ.

Με παρόμοιο τρόπο έχουν σκοράρει στο αγγλικό πρωτάθλημα αρκετοί παίκτες στο πρόσφατο παρελθόν. Ο Μπερμπάτοφ το 2010, ο Μπεντεκέ το 2015, ο Κάρολ και ο Καν το 2017, ο Χάλερ το 2020… Κανείς, όμως, με την απαράμιλλη τέχνη του Ρούνεϊ το 2011 και, τώρα, του Γκαρνάτσο. Μάλιστα, η ενέργεια του πιτσιρικά της Γιουνάιτεντ «θύμισε» Κριστιάνο Ρονάλντο, τον… μετρ του είδους, περισσότερο από κάθε άλλη. Θα τη χάρηκε και ο ίδιος ο «CR7», αφού ο Γκαρνάτσο, αν και συμπατριώτης του Μέσι, δεν χάνει ευκαιρία να δηλώνει ότι ο πορτογάλος σούπερ-σταρ είναι το ίνδαλμά του.

Οταν ο Κριστιάνο επέστρεψε στη Γιουνάιτεντ, το καλοκαίρι του 2021, ο αργεντινός επιθετικός ήταν εκεί – αποκτήθηκε από τους «Κόκκινους Διαβόλους» τον Οκτώβριο του 2020, από τις ακαδημίες της Ατλέτικο Μαδρίτης. Συχνά ανέβαζε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram κάποιο story ή κάποια φωτογραφία με τον παίκτη που θαυμάζει. Προσπαθούσε να τον μιμηθεί στις κινήσεις του στο γήπεδο, αλλά και στους πανηγυρισμούς του. Και μετά τη φυγή του Ρονάλντο στη Σαουδική Αραβία, τον είχαν δει να κυκλοφορεί, φορώντας μια φανέλα της Αλ Νασρ με το «7», γεγονός που είχε προκαλέσει αρνητικές αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο πιτσιρικάς με το πλατύ χαμόγελο αναδείχθηκε από το Sky Sports ως «ο πολυτιμότερος παίκτης του αγώνα». Οπως γράφει το Athletic, του έδειχναν το κατόρθωμά του ξανά και ξανά μετά το τέλος του ματς, και δεν μπορούσε να το πιστέψει. «Για να είμαι ειλικρινής, δεν είχα αντιληφθεί τι ακριβώς συνέβη. Από τους ήχους που άκουγα γύρω μου, κατάλαβα ότι έκανα κάτι σπουδαίο», ομολόγησε στους εκπροσώπους των media. Εκ των υστέρων θα έμαθε και ότι, με το πρώτο του γκολ στην εφετινή Πρέμιερ Λιγκ, έγινε ο νεαρότερος παίκτης της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ που σκόραρε στο «Γκούντισον Παρκ» σε αγώνα πρωταθλήματος (19 ετών και 148 ημερών). Ποιος κατείχε το προηγούμενο ρεκόρ; Ο Ρούνεϊ, ο οποίος ήταν 19 ετών και 293 ημερών όταν είχε πετύχει γκολ στο ίδιο γήπεδο.

Ο νεαρός Αργεντινός, ο οποίος από χθες συζητιέται όσο κανείς άλλος παίκτης στην Αγγλία, πραγματοποίησε το ντεμπούτο του με την πρώτη ομάδα της Γιουνάιτεντ πέρυσι τον Απρίλιο, σε ένα ματς εναντίον της Τσέλσι. Με το «Ολντ Τράφορντ» να τον αποθεώνει, και τους γονείς του στην εξέδρα να δακρύζουν από χαρά. Τον Νοέμβριο, εναντίον της Φούλαμ, στο τρίτο λεπτό των καθυστερήσεων έγινε ο μικρότερος σε ηλικία (18 ετών και 135 ημερών) σκόρερ στην Πρέμιερ Λιγκ μετά το 2009. Ο προπονητής του, Ερικ τεν Χαγκ, τον πιστεύει πολύ. Με δική του εισήγηση, πριν από λίγο καιρό, η διοίκηση του συλλόγου επέκτεινε το συμβόλαιο του Γκαρνάτσο μέχρι το καλοκαίρι του 2028.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...