600
Απαραίτητη η μετάβαση σε νοσοκομείο σε όσους εκδηλώνουν δύσπνοια, ακόμη και μήνες μετά την ανάρρωσή τους από τη λοίμωξη Covid-19 | Intime

Μήπως φταίει η Covid για την πνευμονική εμβολή του Κοντοζαμάνη;

Απαραίτητη η μετάβαση σε νοσοκομείο σε όσους εκδηλώνουν δύσπνοια, ακόμη και μήνες μετά την ανάρρωσή τους από τη λοίμωξη Covid-19
|Intime

Μήπως φταίει η Covid για την πνευμονική εμβολή του Κοντοζαμάνη;

Η νόσηση από τη λοίμωξη Covid-19 φέρεται να πολλαπλασιάζει τον κίνδυνο της επικίνδυνης για τη ζωή εν τω βάθει θρόμβωσης. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που έγινε στη Σουηδία και δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση British Medical Journal, έναν μήνα μετά την ανάρρωση από λοίμωξη Covid-19, αυξάνεται έως και 33 φορές ο κίνδυνος θρόμβου στους πνεύμονες, ο οποίος δυνητικά μπορεί να προκαλέσει θανατηφόρα πνευμονική εμβολή.

Διευκρινίζεται ότι χθες εισήχθη στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» με πνευμονική εμβολή ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο οποίος είχε αναρρώσει πριν από 25 ημέρες από λοίμωξη Covid (εδώ).

Σύμφωνα με τον Guardian, η νέα μελέτη έρχεται να εξηγήσει γιατί διπλασιάστηκαν οι περιπτώσεις και οι θάνατοι από θρόμβους του αίματος στη Βρετανία από την έναρξη της πανδημίας, σε σύγκριση με τα έτη 2018 και 2019.

«Οι επιπλοκές από τη λοίμωξη Covid είναι πολύ πιο επικίνδυνές και διαρκούν πολύ περισσότερο από όσο εκτιμούσαμε μέχρι σήμερα», σχολιάζει ο δρ Φρέντερι Χο, λέκτορας Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης. «Ακόμη και άτομα που έχουν περάσει τη νόσο με ήπια συμπτώματα και δεν χρειάστηκε να νοσηλευτούν, έχουν αυξημένο κίνδυνο για δημιουργία θρόμβων αίματος», συμπληρώνει ο ίδιος.

Στη σουηδική μελέτη φάνηκε ότι ο κίνδυνος είναι υψηλότερος για όσους ασθενείς έχουν υποκείμενα νοσήματα και όσους πέρασαν πιο βαριά την Covid-19. Αναδεικνύει, επίσης, την ανάγκη για μέτρα πρόληψης κατά της δημιουργίας θρόμβων, ειδικά στους ασθενείς υψηλού κινδύνου.

«Εχουμε αρκετά περιστατικά με θρόμβωση μετά από λοίμωξη Covid. Είναι γνωστό πλέον ότι μπορεί να συμβεί αυτό, απλώς μέχρι σήμερα δεν υπήρχε κάποια μελέτη που να μας εξηγεί πόσο συχνό είναι. Είναι επίσης δεδομένο ότι ο κορονοϊός ξυπνάει κάποιο μηχανισμό που προκαλεί πήξη στο αίμα», εξηγεί στο Progaton o Κώστας Γουργουλιάνης, καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας και διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Λάρισας.

Μάλιστα, ο ίδιος και οι συνεργάτες του, έχουν ξεκινήσει γενετική μελέτη, προκειμένου να διαπιστωθεί σε ποιους ασθενείς σχηματίζονται πιο συχνά θρόμβοι μετά από νόσηση. «Είμαστε υποψιασμένοι και κάνουμε γενετικό έλεγχο για να δούμε αν υπάρχει γενετικό υπόβαθρο ή τι άλλο θα μπορούσε να επηρεάζει», συμπληρώνει ο ίδιος.

Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τη δρα Αν-Μαρί Φορς Κόνολι του τμήματος Κλινικής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου της Ουμέα, ανέλυσαν στοιχεία για περισσότερα από 5 εκατομμύρια ανθρώπους, από τους οποίους περίπου το 1 εκατομμύριο είχαν μολυνθεί από τον κορονοϊό το 2020 και το 2021.

Από την ανάλυση προέκυψε ότι ο κίνδυνος για εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση παρέμενε σημαντικά αυξημένος έως και 90 ημέρες (τρεις μήνες) μετά τη λοίμωξη Covid-19, για πνευμονική εμβολή ύστερα από 180 ημέρες (έξι μήνες) και για αιμορραγία έπειτα από 60 ημέρες (δύο μήνες).

«Η πνευμονική εμβολή μπορεί να είναι θανατηφόρα, επομένως είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τον κίνδυνο και αν αναρρώσουμε από κορονοϊό και περίπου ένα μήνα αργότερα, ξαφνικά εκδηλώσουμε δύσπνοια, να επισκεφτούμε άμεσα νοσοκομείο», συμβουλεύει η δρ Κόνολι.

Λαμβάνοντας υπόψη διάφορους άλλους παράγοντες, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι 30 ημέρες μετά τη λοίμωξη από κορονοϊό, υπήρχε πενταπλάσιος κίνδυνος για εν των βάθει φλεβική θρόμβωση, 33 φορές μεγαλύτερος για πνευμονική εμβολή και σχεδόν διπλάσιος κίνδυνος για αιμορραγία.

Εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση συνέβαινε σε έναν ανά 400 ασθενείς με Covid-19 (απόλυτος κίνδυνος 0,04% έναντι 0,01% στην ομάδα ελέγχου από υγιείς ανθρώπους χωρίς κορονοϊό).

Αντίστοιχα, πνευμονική εμβολή συνέβαινε σε έναν σε κάθε 1.761 ασθενείς με Covid-19 (απόλυτος κίνδυνος 0,17% έναντι 0,004% της ομάδας ελέγχου), ενώ αιμορραγία συνέβαινε σε κάθε περίπου έναν ανά 1.000 ασθενείς με Covid-19 (απόλυτος κίνδυνος 0,1% έναντι 0,04% της ομάδας ελέγχου).

Ακόμη και μεταξύ ατόμων που είχαν περάσει με ήπια συμπτώματα τη λοίμωξη Covid-19 και χωρίς την ανάγκη νοσηλείας, βρέθηκε στη συνέχεια αυξημένος κίνδυνος θρόμβωσης στα πόδια ή στους πνεύμονες. Ο κίνδυνος αιμορραγίας ήταν αυξημένος μόνο σε όσους είχαν νοσήσει με βαριά συμπτώματα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...