447
Ο Βόρια Γκαφούρι (δεξιά) σε παλιότερο αγώνα της Εθνικής Ιράν | REUTERS/Brandon Malone

Μήνυμα στους ιρανούς διεθνείς από τους μουλάδες: Συνέλαβαν πρώην συμπαίκτη τους

Protagon Team Protagon Team 25 Νοεμβρίου 2022, 11:04
Ο Βόρια Γκαφούρι (δεξιά) σε παλιότερο αγώνα της Εθνικής Ιράν
|REUTERS/Brandon Malone

Μήνυμα στους ιρανούς διεθνείς από τους μουλάδες: Συνέλαβαν πρώην συμπαίκτη τους

Protagon Team Protagon Team 25 Νοεμβρίου 2022, 11:04

Στο στόχαστρο των μουλάδων μπήκαν οι ιρανοί ποδοσφαιριστές που αρνήθηκαν να τραγουδήσουν τον εθνικό τους ύμνο στον αγώνα με την Αγγλία. Καθώς όμως, προς το παρόν δεν μπορούν να τους τιμωρήσουν, αφού είναι στο Κατάρ, η Τεχεράνη τούς έστειλε μήνυμα να σταματήσουν τις διαμαρτυρίες συλλαμβάνοντας έναν διάσημο πρώην συμπαίκτη τους στην εθνική ομάδα.

Οι ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν τον Βόρια Γκαφούρι, έναν από τους πιο γνωστούς ποδοσφαιριστές της χώρας, με την κατηγορία της διασποράς προπαγάνδας εναντίον της Ισλαμικής Δημοκρατίας και την προσπάθεια υπονόμευσης της εθνικής ομάδας που συμμετέχει στο Μουντιάλ 2022 και την Παρασκευή αντιμετώπισε την Ουαλία.

Ο Γκαφούρι, πρώην διεθνής και κάποτε αρχηγός της ομάδας Esteghlal της Τεχεράνης, είναι διαχρονικά επικριτής των ιρανικών αρχών. Στο παρελθόν έχει συλληφθεί επειδή επέκρινε τον πρώην υπουργό Εξωτερικών του Ιράν, Τζαβάντ Ζαρίφ.

Ο Γκαφούρι συνελήφθη έπειτα από την προπόνηση της Foolad Khuzestan, του συλλόγου στον οποίο παίζει, με την κατηγορία ότι «αμαύρωσε τη φήμη της εθνικής ομάδας και διέσπειρε προπαγάνδα εναντίον του κράτους», σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Fars.

Αλλα πρακτορεία ανέφεραν ότι κατηγορείται «για προσβολή και πρόθεση να καταστρέψει την εθνική ομάδα και επειδή μίλησε κατά του καθεστώτος».

Τις τελευταίες ημέρες υπουργοί κατηγόρησαν τον Γκαφούρι ότι είναι κούρδος αυτονομιστής, αλλά ο ποδοσφαιριστής απάντησε ότι θα έδινε και τη ζωή του για το Ιράν.

Νωρίτερα φέτος, ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεϊ είχε δηλώσει: «Κάποιοι, που επωφελούνται από την ειρήνη και την ασφάλεια της χώρας, απολαμβάνουν τις δουλειές τους και το αγαπημένο τους άθλημα, δαγκώνουν το χέρι που το ταΐζουν». Εκτιμάται ότι αναφερόταν στον Γκαφούρι.

Ο 35χρονος παίκτης ήταν μέλος της ομάδας που εκπροσώπησε το Ιράν στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018, αλλά αποτέλεσε έκπληξη το γεγονός ότι δεν συμπεριλήφθηκε στην αποστολή για το Μουντιάλ 2022, στο Κατάρ.

Ο ποδοσφαιριστής κατάγεται από το ιρανικό Κουρδιστάν στο δυτικό Ιράν. Εχει ανεβάσει φωτογραφία του στο Instagram με την παραδοσιακή ενδυμασία των Κούρδων στα βουνά του Κουρδιστάν. Εχει επισκεφθεί ανθρώπους που τραυματίστηκαν στις διαδηλώσεις που ξέσπασαν μετά τον θάνατο της Μαχσά Αμινί, ενώ πρόσφατα έκανε έκκληση να σταματήσει η βίαιη καταστολή των διαμαρτυριών στο ανατολικό Κουρδιστάν. «Σταματήστε να σκοτώνετε Κούρδους! Οι Κούρδοι είναι το ίδιο το Ιράν. Σκοτώνοντας Κούρδους, σκοτώνετε το Ιράν», έγραψε μεταξύ άλλων σε ανάρτηση στο Twitter. Στην πόλη του, Σανάνταζ, η καταστολή των διαδηλώσεων από τις δυνάμεις ασφαλείας, ήταν ιδιαίτερα βίαιη.

Εκτός από τους Κούρδους, ο Γκαφούρι έχει μιλήσει και κατά της απαγόρευσης της εισόδου γυναικών στα γήπεδα.  Το 2019, μοίρασε στους φιλάθλους μπλε φανέλες προς τιμή της Σαχάρ Κονταγιάρι, που αυτοπυρπολήθηκε όταν καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης επειδή προσπάθησε να παρακολουθήσει αγώνα της Esteghlal από τις κερκίδες.

Μετά από ένα ακόμα βίαιο επεισόδιο εναντίον γυναικών φιλάθλων, το 2021, έγραψε στο Instagram: «Ως ποδοσφαιριστής, εξευτελίζομαι όταν παίζω σε μία εποχή κατά την οποία οι μητέρες και οι αδελφές μας απαγορεύεται να μπαίνουν στα στάδια».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...