392
Το αμερικανικό πυρηνικό υποβρύχιο «Florida» διασχίζει τη Διώρυγα του Σουέζ και στέλνει σαφές μήνυμα στην Τεχεράνη | US Navy

Μήνυμα στο Ιράν η φωτογραφία του αμερικανικού πυρηνικού υποβρυχίου στη Διώρυγα του Σουέζ

Protagon Team Protagon Team 6 Νοεμβρίου 2023, 19:24
Το αμερικανικό πυρηνικό υποβρύχιο «Florida» διασχίζει τη Διώρυγα του Σουέζ και στέλνει σαφές μήνυμα στην Τεχεράνη
|US Navy

Μήνυμα στο Ιράν η φωτογραφία του αμερικανικού πυρηνικού υποβρυχίου στη Διώρυγα του Σουέζ

Protagon Team Protagon Team 6 Νοεμβρίου 2023, 19:24

Οι ΗΠΑ επικεντρώνουν στο μήνυμα της αποτροπής όσον αφορά το Ιράν και την Υεμένη, δείχνοντας πόσο μεγάλοι είναι οι φόβοι της αμερικανικής ηγεσίας για τη διεύρυνση της σύγκρουσης που σοβεί στην Παλαιστίνη. Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ ενισχύθηκε με σημαντικά σκάφη, και αυτή η είδηση διέτρεξε με μεγάλη ταχύτητα ολόκληρη τη Μέση Ανατολή.

Τόσο το πυρηνικό υποβρύχιο «Florida», σκάφος που μπορεί να παραμείνει κάτω από τα νερά για μήνες χωρίς να προδώσει τη θέση του, όσο και το αεροπλανοφόρο «Eisenhower» κινήθηκαν προς την Ερυθρά Θάλασσα αφού διέσχισαν όλη τη Μεσόγειο προερχόμενα από το Γιβραλτάρ. Λίγες ώρες αργότερα τα ακολούθησε και το αντιτορπιλικό «Gravely».

Αυτά τα πλοία θα συναντηθούν νοτίως του Σινά με το σκάφος αμφιβίων επιθέσεων «Bataan» και με μεταγωγικά που μεταφέρουν 2.200 πεζοναύτες.

Καθώς άλλα αμερικανικά πλοία συνεχίζουν να πλέουν προς την περιοχή από τον Ατλαντικό, μέχρι την προσεχή Πέμπτη το Πεντάγωνο θα έχει ολοκληρώσει την ανάπτυξη δύο ομάδων κρούσης στη Μέση Ανατολή.

Η μία θα βρίσκεται στα ανοικτά της Κύπρου έχουσα επικεφαλής το αεροπλανοφόρο «Ford» και η δεύτερη θα συσπειρωθεί γύρω από το αεροπλανοφόρο «Eisenhower» και θα έχει εμβέλεια δράσης μέχρι το Κέρας της Αφρικής. Καθένας από αυτούς τους ετοιμοπόλεμους ναυτικούς σχηματισμούς θα διαθέτει περί τα 60 μαχητικά αεροσκάφη και περί τους 100 πυραύλους Κρουζ.

Αποδεικνύεται ότι οι ανησυχίες του Λευκού Οίκου επικεντρώνονται στο Ιράν και δευτερευόντως στην Υεμένη, απ’ όπου οι Χούτι εκτοξεύουν πυραύλους και απογειώνουν drones εναντίον του Ισραήλ. Από επιχειρησιακής πλευράς το πυρηνικό υποβρύχιο «Florida» θα έχει την ίδια λειτουργία που μέχρι το 1992 εκτελούσαν τα γιγάντια θωρηκτά, γεμάτα με κανόνια και πυραύλους: να τρομοκρατήσει τους εχθρούς.

Το «Florida» μπορεί από υποβρύχια θέση να εκτοξεύσει πυραύλους Tomahawk, όπως έκανε και κατά τη διάρκεια της εκστρατείας κατά του καθεστώτος Καντάφι ρίχνοντας 90 πυραύλους στη Λιβύη. Το γεγονός ότι οι ΗΠΑ αποφάσισαν να αποκαλύψουν τη θέση ενός πυρηνικού υποβρυχίου, δείχνοντας τη φωτογραφία του στη Διώρυγα του Σουέζ, είναι εκπληκτικό, διότι το κύριο πλεονέκτημα αυτών των σκαφών είναι η ικανότητά τους να παραμένουν αθέατα και ως αθέατα να βάλλουν.

Ωστόσο, όπως έγραψε η Repubblica, η πολιτική απόφαση υπερίσχυσε: ο Λευκός Οίκος και το Πεντάγωνο επέλεξαν να γνωρίζει το Ιράν τον κίνδυνο που διατρέχει σε περίπτωση ανάμειξής του στον πόλεμο της Λωρίδας της Γάζας. Αυτή η πίεση υπογραμμίστηκε και την περασμένη Κυριακή, όταν ένας σχηματισμός βομβαρδιστικών Β-1 εμφανίστηκε στον ουρανό της Σαουδικής Αραβίας. Κάθε B-1 μπορεί να μεταφέρει έως και 84 βόμβες βάρους 227 κιλών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...