Μεταξύ τυρού και αχλαδίου οι «μεγάλες δυνάμεις», όπως λέει και ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, χαλαρωμένες και αρκούντως… φαγωμένες (με την καλή σημασία, του τρώγω και όχι του φαγώνομαι) μπορούν να λύσουν τα άλυτά τους και να εξημερώσουν τα άγριά τους. Τουλάχιστον μπορούν να συμφωνήσουν ότι τέτοια πράγματα επιθυμούν. Αυτό ακριβώς αποδείχθηκε στο ετήσιο δείπνο της Εθνικής Επιτροπής για τις Σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας, το οποίο παρετέθη την περασμένη Τετάρτη σε σάλα του υπερπολυτελούς νεοϋορκέζικου ξενοδοχείου «Plaza» – και είναι απολύτως βέβαιον ότι τα εδέσματα στα τραπέζια των συνδαιτυμόνων ήταν αναλόγως πλούσια και ακριβά.
Στο δείπνο της ΜΚΟ National Committee on United States China Relations (NCUSCR), η οποία υπάρχει από το 1966 (δηλαδή ιδρύθηκε επί Πολιτιστικής Επανάστασης) και έχει σκοπό τη σύσφιξη των δεσμών και της συνεργασίας των δύο κρατών, διαβάστηκε χαιρετισμός του προσφάτως επανεκλεγέντος για τρίτη φορά γενικού γραμματέα του ΚΚ Κίνας, προέδρου Σι. Και ο χαιρετισμός αυτός, βέβαια, έκλεψε τις εντυπώσεις, καθώς συνιστά μήνυμα με αποδέκτη τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.
«Ο κόσμος σήμερα δεν είναι ούτε ειρηνικός ούτε ήσυχος, η ενίσχυση της επικοινωνίας και της συνεργασίας μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ ως μεγάλων δυνάμεων θα βοηθήσει να αυξηθεί η η σταθερότητα του κόσμου και να προωθηθεί η ειρήνη και η παγκόσμια ανάπτυξη». Η άμεση επικοινωνία με τον Λευκό Οίκο μπορεί να περιμένει, σχολίασε ο ανταποκριτής της Corriere della Sera στο Πεκίνο Γκουίντο Σαντεβέκι, ωστόσο και αυτός επαύξησε όσον αφορά τη σημασία του «μηνύματος του Σι».
Επίσης, θύμισε ότι οι ηγέτες των δύο «αντιπάλων υπερδυνάμεων» μίλησαν μεταξύ τους μέσω τηλεδιάσκεψης ελάχιστα και ότι το κλίμα είναι τεταμένο: «Ο Σι κατηγορεί τους Αμερικανούς για ‘‘ψυχροπολεμική νοοτροπία’’, ωστόσο απειλεί να καταλάβει την Ταϊβάν με τη δύναμη των όπλων». Ο ανταποκριτής ανέφερε και ότι οι Δυτικοί αναλυτές φοβούνται πως η επιθετικότητα του Σι στο ζήτημα της Ταϊβάν δεν θα προσκρούσει σε κάποιο ανάχωμα – εντός του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚ τουλάχιστον, όπου φρόντισε να τοποθετήσει «μόνο άνδρες που δεν θα του πουν ποτέ όχι».
Οι ίδιοι αναλυτές ανησυχούν και για τη «μαρξιστική-λενινιστική στροφή στην κινεζική οικονομία», δηλαδή «για την αδιαμφισβήτητη υπεροχή του κράτους εις βάρος της ιδιωτικής πρωτοβουλίας», όπως επίσης και για «την υπόσχεση του Σι να περιορίσει την ‘‘άναρχη ανάπτυξη του καπιταλισμού’’». Κατόπιν αυτών και σε επίπεδο ρεπορτάζ, η Corriere έδωσε την πληροφορία ότι οι μετοχές της κινεζικής βιομηχανίας τεχνολογίας δεν έχουν βυθιστεί μόνο στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, αλλά και στη Wall Street.
Επιστρέφοντας στο βασικό θέμα, σχολίασε ότι ένα μήνυμα σε στυλ ευχολογίου, του οποίου μάλιστα η ανάγνωση έγινε σε δείπνο επιφανών Αμερικανών, ανθρώπων καλοπροαίρετων απέναντι στην Κίνα, «σίγουρα δεν αρκεί για να αλλάξει το κλίμα αντιπαράθεσης» μεταξύ των δύο κρατών. Το συμπέρασμα που εξάγεται, λοιπόν, είναι ένα: «Ο Σι έστειλε μήνυμα ότι επιθυμεί να κρατήσει ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας – κάτι που είναι βασικός στόχος της Ουάσινγκτον στην παρούσα φάση».
Ο χαιρετισμός του Σι στο δείπνο της ΜΚΟ, ο οποίος τόσο πολύ αναστάτωσε τους γεωπολιτικούς αναλυτές, έκλεισε ως εξής: «Η Κίνα είναι έτοιμη να συζητήσει με τις ΗΠΑ ώστε να βρεθεί ο κατάλληλος τρόπος συνεργασίας στη νέα εποχή, προς όφελος του αλληλοσεβασμού, της ειρηνικής συνύπαρξης και του αμοιβαίου συμφέροντος». Θα ήταν παράλειψη του ρεπορτάζ να μην παρατεθεί απόσπασμα του χαιρετισμού που έστειλε στη ΜΚΟ και ο Μπάιντεν: «Οι ΗΠΑ δεν αναζητούν αντιπαράθεση με την Κίνα. Θα υπάρξει ισχυρός ανταγωνισμός, όμως δεν χρειάζονται συγκρούσεις».
Εκ του σύνεγγυς επικοινωνία των Σι και Μπάιντεν πιθανολογείται ότι θα συμβεί στα μέσα Νοεμβρίου στο Μπαλί της Ινδονησίας, εκεί όπου θα συνεδριάσουν οι G20 – εξάλλου και εκεί, στο εξωτικό περιβάλλον, ο μπουφές του δείπνου των ηγετών θα είναι σίγουρα υπέροχος και τα πιάτα των εκλεκτών συνδαιτυμόνων αναλόγως πλούσια και ακριβά…
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News