557
Διαδηλωτές έξω από το αστυνομικό τμήμα του Μπρούκλιν Σέντερ, όπου υπηρετεί η αστυνομικός που σκότωσε τον Ντόντε Ράιτ | REUTERS/Leah Millis

Μινεάπολη: Ταραχές μετά τη νέα δολοφονία άοπλου μαύρου από αστυνομικό

Protagon Team Protagon Team 13 Απριλίου 2021, 10:43
Διαδηλωτές έξω από το αστυνομικό τμήμα του Μπρούκλιν Σέντερ, όπου υπηρετεί η αστυνομικός που σκότωσε τον Ντόντε Ράιτ
|REUTERS/Leah Millis

Μινεάπολη: Ταραχές μετά τη νέα δολοφονία άοπλου μαύρου από αστυνομικό

Protagon Team Protagon Team 13 Απριλίου 2021, 10:43

Δέκα μήνες μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, και ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η δίκη του Ντέρεκ Σόβιν, νέα βίαια επεισόδια ξέσπασαν στη Μινεάπολη, όταν μία αστυνομικός πυροβόλησε και σκότωσε έναν άοπλο 20χρονο μαύρο.

Ηταν η δεύτερη συνεχόμενη νύχτα διαδηλώσεων, παρά την απαγόρευση της κυκλοφορίας, μετά τον θάνατο του Ντόντε Ράιτ, ενώ βρισκόταν στο τιμόνι του αυτοκινήτου του με τη φίλη του στη θέση της συνοδηγού.

Στη διάρκεια ελέγχου ρουτίνας, η Κίμπερλι Πότερ, με προϋπηρεσία 26 ετών στο Σώμα, τράβηξε «το πιστόλι της αντί για το τέιζερ», όπλο που προκαλεί ηλεκτροσόκ και δεν είναι απαραιτήτως θανατηφόρο, είπε ο αρχηγός της αστυνομίας, ο Τιμ Γκάνον, κάνοντας λόγο για θάνατο «από ατύχημα».

Για να τεκμηριώσει τα λεγόμενά του, παρουσίασε την καταγραφή της τραγωδίας από την κάμερα που φορούσε η αστυνομικός, η οποία έχει τεθεί σε αναστολή με διοικητική απόφαση.

Στα πλάνα που παρουσίασε ο αρχηγός της αστυνομίας, εικονίζονται αστυνομικοί να βγάζουν τον νεαρό από το αυτοκίνητο και να πηγαίνουν να του περάσουν χειροπέδες. Εκείνος προβάλλει αντίσταση και ξαναμπαίνει στο αυτοκίνητό του. Ακούγεται η αστυνομικίνα να φωνάζει «τέιζερ» τρεις φορές, για να προειδοποιήσει ότι θα ρίξει. Αντί γι’ αυτό, ακούγεται ένας πυροβολισμός. Ο νεαρός τραυματίζεται κατάστηθα.

«Σκ…, τον πυροβόλησα», λέει η αστυνομικίνα, καθώς ο Ράιτ, θανάσιμα τραυματισμένος, προσπαθεί να φύγει με το αμάξι, προτού τρακάρει με άλλο αυτοκίνητο μερικούς δρόμους παρακάτω.

Ο αρχηγός της τοπικής αστυνομίας διευκρίνισε ότι τα μέλη του σώματος εκπαιδεύονται να περνούν τα πιστόλια στην πλευρά του σώματός τους όπου είναι το δυνατό τους χέρι και το τέιζερ στην άλλη πλευρά της ζώνης τους.

Εκτός της απαγόρευσης της νυχτερινής κυκλοφορίας που επέβαλαν οι δήμαρχοι των δίδυμων πόλεων Μινεάπολις και Σεντ Πολ, τέθηκαν σε επιφυλακή και 1.000 στρατιώτες της Εθνοφρουράς για να εμποδίσουν νέες παρεκτροπές.

Διαδηλωτές αποδοκίμασαν τους αστυνομικούς κατά μήκος του πλέγματος που είχε στηθεί γύρω από το αστυνομικό τμήμα, κρατώντας πλακάτ που ανέγραφαν συνθήματα όπως «Φυλακίστε όλους τους ρατσιστές δολοφόνους μπάτσους», «Θα είμαι ο επόμενος;», «Χωρίς δικαιοσύνη δεν υπάρχει ειρήνη».

Στρατιώτες της Εθνοφρουράς, αστυνομικοί και διαδηλωτές έξω από το αστυνομικό τμήμα του Μπρούκλιν Σέντερ

Η αστυνομία εκτόξευσε επανειλημμένα δακρυγόνα προς την κατεύθυνση των διαδηλωτών και τους κοινοποίησε διαταγή να διαλυθούν.

«Οι ειρηνικές διαδηλώσεις είναι κατανοητές» μετά τον «τραγικό» θάνατο του Ντόντε Ράιτ, δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν, σημειώνοντας ότι έχει συναίσθηση «της οργής και της οδύνης» που αισθάνονται οι Αφροαμερικανοί.

Ομως «δεν υπάρχει απολύτως καμία δικαιολογία» για τη βία, πρόσθεσε, προτρέποντας τον πληθυσμό της μεγαλούπολης να «ηρεμήσει» έπειτα από μια πρώτη νύχτα διαδηλώσεων που αμαυρώθηκαν από λεηλασίες και συμπλοκές.

Today I’m thinking about Daunte Wright and his family — and the pain, anger, and trauma that Black America experiences every day.

Posted by President Joe Biden on Monday, April 12, 2021

Στο μεταξύ, αγώνες μπάσκετ του NBA, αλλά και του επαγγελματικού πρωταθλήματος μπέιζμπολ και του χόκεϊ, που προβλεπόταν να γίνουν το βράδυ της Τρίτης στην πόλη, αναβλήθηκαν.

Ο συνήγορος του Ντέρεκ Σόβιν στη δίκη για τον Φλόιντ ζήτησε οι ένορκοι να απαλλαγούν, ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο να αποφασίσουν υπό πίεση. «Κατανοώ ότι σημειώνονται ταραχές», αλλά «δεν πιστεύω ότι υπάρχει λόγος περαιτέρω ανησυχίας», απάντησε ο δικαστής Πίτερ Κέιχιλ.

Ο Ντέρεκ Σόβιν (αριστερά) στο δικαστήριο

Περίπου 260 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από πυρά αστυνομικών από την αρχή της χρονιάς στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την ACLU, τη μεγαλύτερη αμερικανική οργάνωση υπεράσπισης των πολιτικών δικαιωμάτων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...