615
Σαράντα χρόνια μετά την κυκλοφορία του, το «Purple Rain» παραμένει ένα από τα κορυφαία ποπ άλμπουμ όλων των εποχών | Shutterstock/ CreativeProtagon

Επικό πάρτι για την επέτειο του «Purple Rain» του Πρινς

Protagon Team Protagon Team 21 Ιουνίου 2024, 19:16
Σαράντα χρόνια μετά την κυκλοφορία του, το «Purple Rain» παραμένει ένα από τα κορυφαία ποπ άλμπουμ όλων των εποχών
|Shutterstock/ CreativeProtagon

Επικό πάρτι για την επέτειο του «Purple Rain» του Πρινς

Protagon Team Protagon Team 21 Ιουνίου 2024, 19:16

Πριν από 40 χρόνια, ένας κοντός τύπος ντυμένος στα μοβ σημάδεψε για πάντα την ποπ μουσική. Στις 27 Ιουλίου του 1984 η Warner Brothers έβγαλε στις αίθουσες μια ταινία της οποίας τη σκηνοθεσία, το σενάριο, τη μουσική και τον πρωταγωνιστικό ρόλο υπέγραφε ο Πρινς Ρότζερ Νέλσον.

Οπως αναφέρει δημοσίευμα του BBC, η ταινία δεν διέθετε άλλους γνωστούς αστέρες, ούτε καν πραγματικούς ηθοποιούς, είχε υποτυπώδες σενάριο και γυρίστηκε με χαμηλό προϋπολογισμό. Ωστόσο, μετά την πρεμιέρα του στις κινηματογραφικές αίθουσες, το «Purple Rain» έγινε γρήγορα η Νο 1 ταινία στο box office των ΗΠΑ, ρίχνοντας από την κορυφή την επιτυχημένη κωμωδία επιστημονικής φαντασίας «Ghostbusters».

Μετά την κυκλοφορία του σάουντρακ της ταινίας και του πρώτου σινγκλ, «When Doves Cry», ο Πρινς έγινε ο πρώτος καλλιτέχνης στην ιστορία της αμερικανικής σόουμπιζ που είχε ταυτόχρονα την πιο εμπορική ταινία, το πιο εμπορικό άλμπουμ και το Νο 1 σινγκλ στα τσαρτ. Το καλοκαίρι του 1984 τού ανήκε ολοκληρωτικά.

Κάθε χρόνο από το 2016 και μετά, στις 21 Απριλίου, η κεντρική γέφυρα της Μινεάπολης φωτίζεται στα μοβ για την επέτειο του θανάτου του Πρινς (Liliboas/Getty Images)

Για πολλούς, ο 26χρονος καλλιτέχνης με την ανδρόγυνη εμφάνιση είχε εμφανιστεί από το πουθενά, αλλά όχι για τους γνώστες της σόουλ και ποπ μουσικής. Ο Πρινς βγήκε στο προσκήνιο από τη Μινεάπολη, μια μεγαλούπολη της άνω μεσοδυτικής Πολιτείας της Μινεσότα – από όπου προέρχονται οι μυθικοί παραγωγοί, μουσικοί και παιδικοί του φίλοι Τζίμι Τζαμ και Τέρι Λιούις, που αργότερα συνεργάστηκαν και με τον Μάικλ Τζάκσον.

Οι τρεις τους ανήκαν στη μαύρη μουσική σκηνή της πόλης, που παρήγαγε τον περιβόητο σήμερα «ήχο της Μινεάπολης». Ο Πρινς έζησε στη Μινεσότα όλη του τη ζωή και οι κάτοικοι των Δίδυμων Πόλεων –όπως αποκαλούνται οι κοντινές μεγαλουπόλεις Μινεάπολη και Σεντ Πολ– τον γνώριζαν καλά. Σχεδόν όλοι οι συνομήλικοί του έχουν μια ιστορία να πουν για τον εκκεντρικό μουσικό.

Οταν ο κορυφαίος τραγουδιστής, κιθαρίστας και συνθέτης πέθανε ξαφνικά από κατά λάθος υπερβολική δόση ναρκωτικών το 2016, 10.000 άνθρωποι πλημμύρισαν τους δρόμους της Μινεάπολης για να θρηνήσουν τον χαμό του αγαπημένου τους καλλιτέχνη. Αυτές τις ημέρες η πόλη προετοιμάζεται να γιορτάσει την 40ή επέτειο του «Purple Rain» στρώνοντας το μοβ χαλί για τους επισκέπτες.

Το εξώφυλλο του περιοδικού New Yorker που κυκλοφόρησε μετά την είδηση του θανάτου του Πρινς: μόνο μοβ σταγόνες βροχής (Amazon)

Το διήμερο 21 και 22 Ιουνίου, οι Revolution, η θρυλική μπάντα του Πρινς, θα επανενωθεί για πρώτη φορά μετά τον θάνατό του για να δώσει δύο συναυλίες στον εμβληματικό χώρο First Avenue της Μινεάπολις. Εντάσσονται στο τετραήμερο φεστιβάλ με τίτλο «Εορτασμοί 2024: Μια Ετήσια Εξτραβαγκάνζα», που περιλαμβάνει θεματικές εκδηλώσεις τιμής για τον καλλιτέχνη, στο κτήμα του, Πέισλι Παρκ, και σε άλλα σημεία της πόλης.

Για τον εορτασμό της επετείου η εκδήλωση θα είναι φέτος μεγαλύτερη από ποτέ και θα περιλαμβάνει συζητήσεις σε πάνελ, πάρτι στο κλαμπ 7th Street Entry και σε όλους του κεντρικούς δρόμους της πόλης, παραστάσεις εμπνευσμένες από το «Purple Rain», κρουαζιέρες με σκάφη και πολλά άλλα.

Σε άλλες παράλληλες εκδηλώσεις, το Μουσείο Ιστορίας της Μινεσότα εκθέτει το χρυσοποίκιλτο και μοβ παλτό που φορούσε πάνω στην τσόπερ μηχανή του ο Πρινς στην ταινία, ενώ μόλις κυκλοφόρησε και μια εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα με τίτλο «Sound Around Tours», που βοηθά τους επισκέπτες της πόλης να εντοπίσουν τοποθεσίες τις οποίες εκείνος έκανε διάσημες, τόσο μέσα από τα πλάνα του «Purple Rain» όσο και συχνάζοντας σε αυτά κατά τη σύντομη ζωή του.

Την επόμενη άνοιξη, μια μουσικοθεατρική προσαρμογή του «Purple Rain» θα κάνει το ντεμπούτο της στη Μινεάπολη, πριν μετακομίσει στο Μπρόντγουεϊ. Αλλά ειδικά για το φετινό καλοκαίρι η Μινεάπολις ντύνεται στα μοβ για να τιμήσει το πιο επιφανές τέκνο της.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...