527
| INTIMEnews

Εντολή από τη Μίνα Γκάγκα για μείωση τακτικών χειρουργείων λόγω έξαρσης της πανδημίας

Protagon Team Protagon Team 23 Νοεμβρίου 2021, 11:23
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 23/11/2021, 11:44
|INTIMEnews

Εντολή από τη Μίνα Γκάγκα για μείωση τακτικών χειρουργείων λόγω έξαρσης της πανδημίας

Protagon Team Protagon Team 23 Νοεμβρίου 2021, 11:23
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 23/11/2021, 11:44

Εγγραφο με το όποιο καλεί τα νοσοκομεία, δημόσια και ιδιωτικά, να προβούν σε μείωση τακτικών χειρουργικών επεμβάσεων έως 80% έστειλε στους διοικητές των υγειονομικών περιφερειών τη Δευτέρα η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα.

Από τον περιορισμό εξαιρούνται οι επείγουσες και έκτακτες περιπτώσεις, καθώς και τα ειδικά νοσοκομεία, ενώ τονίζεται ότι θα διενεργούνται κανονικά οι διαγνωστικές εξετάσεις και οι θεραπείες των ασθενών με χρόνια προβλήματα υγείας.

Το έγγραφο αυτό τροφοδότησε εκ νέου τους φόβους για σταδιακή επιστροφή στο «μονοθεματικό» σύστημα υγείας, με τις υποδομές και τους πόρους δηλαδή να απασχολούνται σχεδόν αποκλειστικά για την αντιμετώπιση περιστατικών Covid-19, με συνέπεια να αγνοούνται άλλες ασθένειες.

Μολονότι στο έγγραφο αναφέρεται η διαταγή «άμεσα προβείτε», η οποία αφορά «περιορισμό των προγραμματισμένων τακτικών χειρουργείων κατά ποσοστό 80%, ανάλογα με τις συνθήκες», η κυρία Γκάγκα υποστήριξε σε συνέντευξή της την Τρίτη στην ΕΡΑ, ότι «δεν καλούμε τα νοσοκομεία να προβούν σε μείωση τακτικών χειρουργείων, απλώς δίνουμε την άδεια στις διοικήσεις, εφόσον έχουν πολύ μεγάλο φόρτο λόγω της πανδημίας, να μειώσουν –εάν μπορούν– τα χειρουργεία τους όσο χρειαστεί για αυτό το διάστημα που έχουμε πάρα πολλά περιστατικά, ώστε να έχουν όλοι καλή περίθαλψη».

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας επέμεινε ότι «δεν μένει πίσω κανένα σοβαρό περιστατικό, δεν μένει πίσω καμία χημειοθεραπεία».

«Μπορούμε να πάμε 20 ή 30 ημέρες αργότερα ένα τακτικό χειρουργείο, ανάλογα με τις ανάγκες κάθε νοσοκομείου, ώστε σε αυτό το διάστημα να έχουν καλή περίθαλψη όλοι οι άλλοι ασθενείς» προσέθεσε η κυρία Γκάγκα, αναφέροντας και παραδείγματα: μια αντικατάσταση κεφαλής μηριαίου ή μια ορθοπεδική επέμβαση για ένα χρόνιο νόσημα μπορούν να μεταφερθούν για κάποιες ημέρες, χωρίς να αλλάζει κάτι σημαντικά, αφού δεν κινδυνεύει η ζωή του ασθενούς.

«Δεν σταματάμε ένα χειρουργείο για έναν όγκο ή για ένα τροχαίο. Θέλουμε και οι γιατροί να ασκήσουν τα καθήκοντά τους με ηρεμία, για να μην πιέζονται πάρα πολύ και να είναι καλοί και στις υπηρεσίες υγείας που προσφέρουν, και οι ασθενείς να έχουν καλή αντιμετώπιση», σημείωσε.

EINAΠ: Απαράδεκτο – να αποσυρθεί άμεσα

Από την πλευρά της, η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) χαρακτηρίζει απαράδεκτο το ανωτέρω έγγραφο, ζητώτας την άμεση απόσυρσή του και την συνέχιση της εύρυθμης λειτουργίας των τακτικών χειρουργείων.

Οπως υπογραμμίζεται στη σχετική ανακοίνωση, «τα νοσοκομεία δεν πρέπει και δεν μπορούν να μετατραπούν σε νοσοκομεία μίας νόσου».

«Δεν μπορούμε να διανοηθούμε ότι αυτή πιθανόν είναι εισήγηση πανεπιστημιακών καθηγητών των κρατικών επιτροπών, γιατί κάτι τέτοιο συνιστά κατάφορη παραβίαση της ιατρικής δεοντολογίας», αναφέρει η ΕΙΝΑΠ.

Η Ενωση προειδοποιεί ότι η παραμέληση των λοιπών παθήσεων αυξάνει τους γενικούς δείκτες βαριάς νοσηρότητας και θνησιμότητας ενώ οι ασθενείς αναγκάζονται να προσφεύγουν στις ιδιωτικές κλινικές κάθε φορά που κλείνουν τα χειρουργεία του ΕΣΥ.

Η εντολή Γκάγκα γκρεμίζει τα ψέματα περί ενίσχυσης του ΕΣΥ, σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Τη στιγμή που μέσα στον Νοέμβριο μετράμε ήδη 1.487 απώλειες συνανθρώπων μας η κυβέρνηση παίζει κρυφτό με την Ιερά Σύνοδο και προχωράει σε ακύρωση προγραμματισμένων χειρουργείων.

Η εντολή της κ. Γκάγκα για αναστολή προγραμματισμένων χειρουργείων έως και 80% γκρεμίζει τα ψέματα περί ενίσχυσης του ΕΣΥ. Η κυβέρνηση ακόμα και τώρα προστατεύει τα υπερκέρδη των ιδιωτικών κλινικών και αρνείται να τις επιτάξει. Οι μόνιμοι εργαζόμενοι στο σύστημα υγείας είναι 2.500 λιγότεροι σε σχέση με το 2019 με αποτέλεσμα οι υγειονομικοί να βρίσκονται στο όριο της κατάρρευσης», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Κουμουνδούρου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...