Το πρώτο του άλμα, στα 8,42 μέτρα, ήταν κορυφαία επίδοση στον κόσμο για το 2024. Δεν τον ικανοποίησε – βγήκε από το σκάμμα με νεύρα. Κλασικός Μίλτος Τεντόγλου.
Στο τρίτο άλμα «πέταξε» στα 8,49, αν και πάτησε 14 εκατοστά πίσω από τη βαλβίδα. Ηταν σχεδόν απίθανο πια να χάσει το χρυσό μετάλλιο. Αλλά, μπα. Ηθελε κάτι περισσότερο.
Το βρήκε στην πέμπτη προσπάθεια: 8,65. Μόλις είδε το σημάδι που είχε αφήσει στην άμμο κατάλαβε πως θα μπορούσε να είναι πανελλήνιο ρεκόρ. Υψωσε τις γροθιές του και έτρεξε προς το μέρος του προπονητή του. Στο πρόσωπο του Γιώργου Πομάσκι είχε ζωγραφιστεί το χαμόγελο της ευτυχίας, γιατί είναι ένας… κανονικός άνθρωπος. Αλλά ο Τεντόγλου είναι «περίπτωση».
Είχε καρφώσει τα μάτια του στον ηλεκτρονικό πίνακα και περίμενε με αγωνία να γράψει την επίδοση. «Δώσ’ το!» αναφώνησε. Ηταν 8,65. Σούπερ άλμα. Ρεκόρ όλων των εποχών σε ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Αλλά όχι πανελλήνιο ρεκόρ. Για ένα εκατοστό.
Ο Τεντόγλου είχε διαλύσει τον ανταγωνισμό –κανείς από τους αντιπάλους του δεν τον προσπέρασε ούτε μια στιγμή στον αγώνα–, είχε ξεπεράσει τον εαυτό του πραγματοποιώντας το μεγαλύτερο άλμα της μέχρι τώρα καριέρας του, ήταν πρωταθλητής Ευρώπης για τρίτη διαδοχική φορά στον ανοιχτό στίβο, αλλά είχε στο μυαλό του το πανελλήνιο ρεκόρ: το «στοιχειωμένο» 8,66 που είχε πετύχει ο Λούης Τσάτουμας το 2007 στην Καλαμάτα.
Αυτός είναι ο Μίλτος. Αν τον ρωτήσεις πόσα μετάλλια έχει κατακτήσει, μπορεί να μην ξέρει να σου απαντήσει. Γνωρίζει όμως πολύ καλά τα (ελάχιστα) ρεκόρ που έχει αφήσει ακατάρριπτα. Αυτό είναι, ίσως, και το μυστικό των πέρα από κάθε φαντασία θριάμβων του. Οι νίκες δεν του αρκούν. Θέλει να απλώνει τη μεζούρα στο σκάμμα όλο και περισσότερο. Πριν από τον αγώνα είχε δηλώσει ότι ευχαρίστως θα αντάλλαζε το χρυσό μετάλλιο με το πανελλήνιο ρεκόρ – δεν πιστεύαμε στ’ αυτιά μας.
Αφού έκανε έναν αδιόρατο μορφασμό απογοήτευσης, γύρισε στον Πομάσκι και του είπε: «Εχω άλλο ένα». Το έκτο του άλμα μετρήθηκε και αυτό στα 8,65μ. Αδιανόητο. Πήγε στη Ρώμη με φετινό ατομικό ρεκόρ τα 8,36 και το ξεπέρασε πέντε φορές. Ολες οι επιδόσεις του στον τελικό ήταν οι κορυφαίες φέτος στον κόσμο. Και τις πέτυχε σε στιγμές που τα γόνατα των αθλητών λυγίζουν από το άγχος. Στον καλύτερο αγώνα μήκους της τελευταίας εικοσαετίας.
Αυτός είναι ο Μίλτος. Ο ορισμός του «αθλητή αγώνων». Το 2018 στο Βερολίνο κέρδισε, πάλι με την κορυφαία του επίδοση εκείνη τη χρονιά.
Το 2021 στο Τόρουν με την παγκοσμίως καλύτερη επίδοση της σεζόν στον κλειστό στίβο. Το 2022 στο Μόναχο με ρεκόρ αγώνων (8,52μ). Αυτό που κατέρριψε το βράδυ του Σαββάτου.
Ηταν το τρίτο του διαδοχικό χρυσό μετάλλιο σε ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ανοιχτού στίβου. Το έκτο του σε ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ανοιχτού ή κλειστού, όπου μετά το 2018 δεν έχασε ποτέ – κάτι πρωτοφανές στα χρονικά του μήκους. Αλλά και σε όποιο άλλο αγώνισμα του στίβου κοιτάξει κανείς, δύσκολα θα συναντήσει ξανά και ξανά το ίδιο όνομα στις κορυφές των μεγάλων διεθνών διοργανώσεων.
Παραφράζοντας τη ρήση του Γκάρι Λίνεκερ, το μήκος είναι ένα αγώνισμα στο οποίο πηδούν σπουδαίοι αθλητές διαφόρων εθνικοτήτων και στο τέλος κερδίζει ο Τεντόγλου. Είναι ένας μύθος του στίβου. Παραμένει όμως ο σεμνός, αυθεντικός, «γήινος» Μίλτος που γνωρίσαμε το 2017, όταν κατέκτησε το πρώτο του χρυσό μετάλλιο (στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα εφήβων στο Γκροσέτο). Το «παιδί της διπλανής πόρτας».
Ετσι εξακολουθούμε να τον βλέπουμε, αν και έχει εξελιχθεί σε μια παγκόσμια φίρμα των σπορ. Την ώρα που κατατροπώνει τους αντιπάλους του για να στεφθεί πρωταθλητής Ευρώπης, δεν θα διστάσει να πει «κατάρα, δεν γίνονται αυτά» επειδή του ξέφυγε το πανελλήνιο ρεκόρ.
Οι Ιταλοί γέμισαν ασφυκτικά τις θέσεις στην κεντρική κερκίδα του «Ολίμπικο», που είχαν προνομιακή θέα στον υπερυψωμένο διάδρομο του μήκους, προσδοκώντας έναν θρίαμβο του golden boy του ιταλικού στίβου Ματία Φουρλάνι. Ο 19χρονος, που μπήκε στη μάχη με εφετινή επίδοση 8,36, ίδια με εκείνη του Τεντόγλου, έκανε ό,τι καλύτερο μπορούσε. Το άλμα του στα 8,38 είναι παγκόσμιο ρεκόρ στην κατηγορία των εφήβων. Αλλά αρκούσε μόνο για το ασημένιο μετάλλιο.
Κατά βάθος, οι διοργανωτές δεν περίμεναν κάτι περισσότερο. Γνώριζαν πολύ καλά τι θα πει Τεντόγλου. Στη διαφημιστική καμπάνια του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος έδειχναν τον έλληνα Ολυμπιονίκη να ίπταται πάνω από το περίφημο σιντριβάνι της Ρώμης, τη Φοντάνα ντι Τρέβι.
Μετά τον θρίαμβο έσπευσαν να τον συγχαρούν ο Ιβάν Πεντρόσο (είναι ο αγαπημένος του αθλητής), ο Ρόμπερτ Εμιγιάν και η κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ στο ύψος Στέφκα Κονσταντίνοβα. «Πέρα από την πλάκα, είμαι πολύ δυνατός» είπε με το γνωστό του cool ύφος στην κάμερα της ΕΡΤ.
Πέρα από την πλάκα, ο Τεντόγλου είναι ο μεγαλύτερος έλληνας αθλητής όλων των εποχών. «Μόνιμος» πρωταθλητής σε ένα σπορ που καλλιεργείται μαζικά σχεδόν σε όλες τις χώρες του κόσμου και παράγει εξαιρετικούς αθλητές. Εξαιρετικούς αλλά… άτυχους. Γιατί έπεσαν πάνω στον Μίλτο, που τον Μάρτιο έκλεισε τα 26. Εχει χρόνο και για άλλα κατορθώματα. Μόνο οι λέξεις που μπορούν να τα αφηγηθούν εξαντλήθηκαν.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News