423
«Eλάτε, ψηφίστε με όλοι οι ευρωβουλευτές» μοιάζει να λέει με την κίνηση των χεριών της η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, όμως τα πράγματα είναι κάπως πιο περίπλοκα | REUTERS/Yves Herman

Μικροπολιτικοί καβγάδες γύρω από την καρέκλα της Φον ντερ Λάιεν

Protagon Team Protagon Team 20 Ιουνίου 2024, 15:49
«Eλάτε, ψηφίστε με όλοι οι ευρωβουλευτές» μοιάζει να λέει με την κίνηση των χεριών της η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, όμως τα πράγματα είναι κάπως πιο περίπλοκα
|REUTERS/Yves Herman

Μικροπολιτικοί καβγάδες γύρω από την καρέκλα της Φον ντερ Λάιεν

Protagon Team Protagon Team 20 Ιουνίου 2024, 15:49

Παρασκήνιο από τα διαβούλια των Βρυξελλών όσον αφορά τον διορισμό των νέων προσώπων στις κορυφαίες θέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης έδωσε ρεπορτάζ της Corriere della Sera. Πρώτον, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα παραμείνει στον θώκο της προέδρου της Κομισιόν, αφού στο άτυπο δείπνο των ηγετών της ΕΕ, το βράδυ της περασμένης Δευτέρας, προέκυψε ευρεία συναίνεση στο πρόσωπο της γερμανίδας χριστιανοδημοκράτισσας. Ομως το κομπρεμί δεν έκλεισε, αφού πρέπει να αφορά και τα υπόλοιπα μεγάλα πόστα του κλαμπ.

Δεύτερον, μετά τον διορισμό της από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η Φον ντερ Λάιεν πρέπει να υπερψηφιστεί από την Ευρωβουλή. Οι ευρωβουλευτές του Λαϊκού Κόμματος, της σοσιαλδημοκρατίας και της ομάδας των φιλελευθέρων είναι συνολικά 406 άτομα, ενώ η Ούρσουλα χρειάζεται μόνο 361 ψήφους (στους 720). Δεν φαίνεται να υπάρχει πρόβλημα με τέτοια νούμερα, όμως συνηθίζεται να γίνονται διαρροές, όπως συνέβη στην πρώτη κοινοβουλευτική επικύρωση του διορισμού της, το 2019.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας της η Φον ντερ Λάιεν ανέμισε τις σημαίες της Ουκρανίας και του ΝΑΤΟ για να δηλώσει τη γραμμή που θα κρατήσει και τους στόχους που θα υπηρετήσει και στη δεύτερη θητεία της. Σε αυτά τα αγκωνάρια της ευρωπαϊκής πολιτικής δεν αρνούνται να ακουμπήσουν κόμματα όπως της ιταλίδας πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι, όμως τους Αδελφούς της Ιταλίας δεν τους θέλουν οι σοσιαλδημοκράτες και οι φιλελεύθεροι, ομάδες που απείλησαν να μη στηρίξουν τη Γερμανίδα αν βάλει στο παιχνίδι και την Ακροδεξιά.

Αντιθέτως, οι του Λαϊκού Κόμματος δεν ενοχλούνται τόσο από την «ακροδεξιά Μελόνι» όσο από τους Πρασίνους. Διότι και αυτοί προσεφέρθησαν ευγενικότατα να στηρίξουν τη Φον ντερ Λάιεν, εφόσον φυσικά λάβουν το κατιτί τους, δηλαδή κάποιο καλό πόστο στην κατανομή της ευρωπαϊκής εξουσίας. Κατά το μιλανέζικο ρεπορτάζ, οι Πράσινοι δήλωσαν ότι είναι έτοιμοι ακόμη και να συμβιβαστούν με εκπτώσεις στην «πράσινη συμφωνία», έργο της Φον ντερ Λάιεν που δεν «περπάτησε» ιδιαιτέρως στον κόσμο (οι αγροτικές κινητοποιήσεις, λόγου χάρη, συγκλόνισαν την Ευρώπη), αλλά ούτε τους παραδοσιακούς γερμανούς βιομηχάνους ικανοποίησε.

Στο πολιτικό επίπεδο τώρα. Το Λαϊκό Κόμμα δεν θέλει να βάλει τους Πρασίνους στο παιχνίδι, έγραψε η Corriere, δεδομένου ότι οι ευρωκάλπες ανέδειξαν κεντροδεξιό Κοινοβούλιο και όχι κεντροαριστερό ή οικολογικό. Οι Πράσινοι, πάντως, είναι ξεκάθαροι. Αν δεν πάρουν πόστα, δεν θα ψηφίσουν τη Φον ντερ Λάιεν.

Υπάρχει η ανάγκη για ένα επιπλέον δεκανίκι –«ακροδεξιό» ή «πράσινο», διότι μόνο τέτοια προσφέρονται–, όμως οι επιλογές αυτές ξεσήκωσαν ήδη διαμαρτυρίες, τόσο στη χριστιανοδημοκρατική όσο και στη σοσιαλδημοκρατική πλευρά. Το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων, των πιέσεων και της αξιοπιστίας θα φανεί τελικά στην Ευρωβουλή μόλις η Φον ντερ Λάιεν πάρει το «οκέι» από τους συναδέλφους της, δηλαδή από το πολιτικό προσωπικό του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...