399
Χορήγηση μονοκλωνικών αντισωμάτων σε ασθενή στις ΗΠΑ (φωτογραφία αρχείου) | REUTERS/Shannon Stapleton

Μικρή η ζήτηση για τα μονοκλωνικά αντισώματα – Επεκτείνονται και σε άλλες ομάδες ασθενών

Γιάννης Δεβετζόγλου Γιάννης Δεβετζόγλου 7 Δεκεμβρίου 2021, 13:49
Χορήγηση μονοκλωνικών αντισωμάτων σε ασθενή στις ΗΠΑ (φωτογραφία αρχείου)
|REUTERS/Shannon Stapleton

Μικρή η ζήτηση για τα μονοκλωνικά αντισώματα – Επεκτείνονται και σε άλλες ομάδες ασθενών

Γιάννης Δεβετζόγλου Γιάννης Δεβετζόγλου 7 Δεκεμβρίου 2021, 13:49

Επεκτείνεται και σε άλλες ομάδες ατόμων με χρόνια νοσήματα η χορήγηση μονοκλωνικών αντισωμάτων για την αντιμετώπιση της λοίμωξης Covid-19. Κι αυτό διότι ενώ οι ειδικοί εκτιμούσαν ότι η ζήτηση θα είναι αυξημένη, τελικά οι περισσότερες από τις 2.000 δόσεις που παρέλαβε η χώρα μας παραμένουν κλειδωμένες στα ψυγεία των νοσοκομείων.

Μέχρι σήμερα, μόλις 40 ασθενείς έχουν λάβει τη θεραπεία, μεταξύ των οποίων και μια έγκυος, η οποία έχει υποκείμενα νοσήματα και ως εκ τούτου αντιμετώπιζε υψηλό κίνδυνο σοβαρής νόσησης.

Υπενθυμίζεται ότι προτεραιότητα στα μονοκλωνικά αντισώματα έχουν ασθενείς ανοσοκατεσταλμένοι, άτομα που έχουν μεταμοσχευθεί, που πάσχουν από νεοπλασίες του αίματος ή συμπαγών οργάνων και κάνουν χημειοθεραπεία, αλλά και γυναίκες στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.

Ωστόσο, όπως αποδείχθηκε, τα κριτήρια είναι αρκετά αυστηρά και ως έτσι δεν υπάρχουν ασθενείς για να λάβουν τη θεραπεία. Αυτός είναι και ο λόγος που σε συνεδρίαση που είχε το βράδυ της Δευτέρας η πενταμελής επιτροπή, αποφάσισε την επέκταση των δικαιούχων.

Ετσι, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ενταχθούν στις θεραπείες με μονοκλωνικά αντισώματα, μεταξύ άλλων, οι παχύσαρκοι, οι ασθενείς με διαβήτη και όσοι πάσχουν από αναπνευστική ανεπάρκεια.

Πάντως, όσοι έλαβαν τα μονοκλωνικά αντισώματα ανάρρωσαν πλήρως και δεν καταγράφηκε κανένας θάνατος. Ωστόσο, για να θεωρηθούν πλήρως θεραπευμένοι οι ασθενείς και ότι έχουν ξεπεράσει τον κίνδυνο, θα πρέπει να έχουν περάσει 28 ημέρες από τη στιγμή λήψης του φαρμάκου.

Μέχρι στιγμής, πάντως, από την πρώτη χορήγηση σε ασθενή στη χώρα μας, έχουν περάσει μόλις 11 ημέρες και οι ειδικοί εμφανίζονται εξαιρετικά αισιόδοξοι.

Η διαδικασία έγκρισης

Η θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα γίνεται σε 10 επιλεγμένα νοσοκομεία, στα οποία υπάρχουν η υποδομή και η τεχνογνωσία για τη χορήγησή τους.

Πρόκειται για τα «Σωτηρία», «Σισμανόγλειο», ΑΧΕΠΑ, «Παπαγεωργίου», το Νοσοκομείο της Λαμίας και τα Πανεπιστημιακά Αλεξανδρούπολης, Λάρισας, Ιωαννίνων, Πατρών-Ρίου και Ηρακλείου.

Η διαδικασία γίνεται μέσω μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Εκεί, οι θεράποντες γιατροί υποβάλλουν το αίτημα για την ένταξη των ασθενών τους στη θεραπεία.

Ακολούθως, η προτεραιοποίηση των αιτήσεων γίνεται με βάση τον χρόνο κατάθεσής τους στο ηλεκτρονικό σύστημα και δικαιούχοι είναι ασθενείς που πληρούν τα κριτήρια, όπως αυτά καθορίστηκαν από την Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι της λοίμωξης Covid-19.

Στη συνέχεια, μία πενταμελής επιτροπή ειδικών κρίνει και αποφασίζει για τη χορήγησή τους. Μόλις υποβληθεί η αίτηση, ο ασθενής λαμβάνει SMS στο κινητό του για την επιβεβαίωση ή την απόρριψη του αιτήματος. Σε περίπτωση έγκρισης, μεταβαίνει στο νοσοκομείο με προγραμματισμένο ραντεβού.

Η διαδικασία χορήγησης της θεραπείας διαρκεί μισή ώρα. Στη συνέχεια ο ασθενής επιστρέφει στο σπίτι του και τίθεται υπό ιατρική παρακολούθηση για 28 ημέρες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...