398
Κανόνια νερού της αστυνομίας κατά διαδηλωτών στην πρωτεύουσα Ναϊπιντάου | Reuters

Μιανμάρ: H χούντα απειλεί με βίαιη καταστολή τις ογκώδεις διαδηλώσεις

Protagon Team Protagon Team 8 Φεβρουαρίου 2021, 16:04
Κανόνια νερού της αστυνομίας κατά διαδηλωτών στην πρωτεύουσα Ναϊπιντάου
|Reuters

Μιανμάρ: H χούντα απειλεί με βίαιη καταστολή τις ογκώδεις διαδηλώσεις

Protagon Team Protagon Team 8 Φεβρουαρίου 2021, 16:04

Συνεχίζονται οι ογκώδεις διαδηλώσεις στη Μιανμάρ, μία εβδομάδα μετά το πραξικόπημα του στρατού που κατέλαβε την εξουσία και συνέλαβε την κάτοχο του Νομπέλ Ειρήνης και επανεκλεγείσα επικεφαλής της νέας κυβέρνησης, Αούνγκ Σαν Σου Τσι.

Μάλιστα, η κρατική τηλεόραση ανέφερε για πρώτη φορά ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί βία κατά των διαδηλωτών.

«Ενέργειες πρέπει να γίνουν σύμφωνα με τον νόμο (…) εναντίον των παραβιάσεων που ταράζουν, εμποδίζουν και καταστρέφουν τη σταθερότητα του κράτους, τη δημόσια ασφάλεια και το κράτος Δικαίου», μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο MRTV.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν για τρίτη συνεχή ημέρα στη Γιανγκόν, την οικονομική πρωτεύουσα, αλλά και σε άλλες πόλεις.

Στην πρωτεύουσα Ναϊπιντάου, οι δυνάμεις της τάξης έκαναν χρήση αντλιών νερού εναντίον των διαδηλωτών, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δύο άτομα.

Είναι οι μεγαλύτερες διαδηλώσεις στη χώρα από το 2007, όταν χιλιάδες μοναχοί διαμαρτυρήθηκαν κατά της στρατιωτικής χούντας. Στις τωρινές διαδηλώσεις συμμετέχουν άτομα κάθε επαγγελματικής ιδιότητας και μεγάλη μερίδα της νεολαίας.

Ογκώδης διαδήλωση στην Γιανγκόν

Το 2007, οι κρατικές προειδοποιήσεις για χρήση βίας κατά των διαδηλωτών μετατράπηκαν σε πυροβολισμούς εναντίον τους από τις δυνάμεις ασφαλείας, δύο ημέρες αργότερα, με αποτέλεσμα τον θάνατο δεκάδων ανθρώπων.

Αυτή τη φορά βέβαια, οι διαδηλώσεις μεταδίδονται απευθείας στα social media, με τον υπόλοιπο πλανήτη να παρακολουθεί.

Αν περάσετε αυτό το σημείο θα σας πυροβολήσουμε, λέει η ταμπέλα της αστυνομίας στην πρωτεύουσα

Την Δευτέρα, ο Πάπας Φραγκίσκος κάλεσε τους στρατιωτικούς να απελευθερώσουν τους πολιτικούς κρατούμενους και να επανέλθουν στην πορεία προς τη δημοκρατία που «διακόπηκε απότομα».

Στην ετήσια ομιλία του προς διπλωμάτες από περισσότερες από 180 χώρες, ο ποντίφικας μίλησε για τη «στοργή και την εγγύτητα», που αισθάνεται προς τον λαό της Μιανμάρ, την οποία επισκέφθηκε το 2017.

Ο Πάπας Φραγκίσκος απευθύνεται στο Διπλωματικό Σώμα, στο Βατικανό, τη Δευτέρα / Vatican Media/­Handout via REUTERS

«Η πορεία προς τη δημοκρατία που είχε ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια διακόπηκε απότομα από το πραξικόπημα της περασμένης εβδομάδας. Αυτό οδήγησε στη φυλάκιση διαφόρων πολιτικών ηγετών, οι οποίοι ελπίζω πως θα απελευθερωθούν γρήγορα ως ενθαρρυντική ένδειξη για έναν ειλικρινή διάλογο με σκοπό το καλό της χώρας», είπε ο Πάπας.

Οι στρατιωτικοί που κατέλαβαν την εξουσία ισχυρίζονται ότι στις εκλογές σημειώθηκε νοθεία, κάτι που αρνείται κατηγορηματικά η επιτροπή που ήταν υπεύθυνη για τη διεξαγωγή τους. Στις εκλογές, κέρδισε με μεγάλη διαφορά το κόμμα της Αούνγκ Σαν Σου Τσι.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...