Ελεύθεροι αφέθηκαν, την Τρίτη, οι δύο ρεπόρτερ του πρακτορείου Reuters, μετά από 500 ημέρες κράτησης σε φυλακή της Μιανμάρ για παραβίαση του νόμου περί κρατικών μυστικών
Ο 33χρονος Ουά Λόουν και ο 29χρονος Κιάου Σόε Οου καταδικάστηκαν τον Σεπτέμβριο και τους επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης επτά ετών, σε μια υπόθεση που προκάλεσε διεθνή κατακραυγή, με ξένους διπλωμάτες και υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να καταγγέλλουν «στημένη» δίωξη σε βάρος τους.
Οι δύο δημοσιογράφοι είχαν συλληφθεί ενώ ερευνούσαν καταγγελία για μαζική εκτέλεση μειονοτικών μουσουλμάνων Ροχίνγκια από στρατιώτες και χωρικούς.
Η έρευνά τους τους χάρισε βραβείο Πούλιτζερ, την υψηλότερη τιμητική διάκριση για τη δημοσιογραφία στις ΗΠΑ. Τιμητική διάκριση έλαβαν επίσης από την Unesco και περιελήφθησαν από το περιοδικό Time στις προσωπικότητες της χρονιάς για το 2018.
Οι δημοσιογράφοι κατηγορούνταν για απόκτηση απόρρητων εγγράφων σχετικά με τις επιχειρήσεις των δυνάμεων ασφαλείας της Μιανμάρ στην πολιτεία Ραχίν, στη βορειοδυτική Μιανμάρ, όπου διαπράχθηκαν ωμότητες σε βάρος των Ροχίνγκια.
Οταν συνελήφθησαν τον Δεκέμβριο του 2017, ερευνούσαν τη σφαγή των Ροχίνγκια στο Ιν Ντιν, ένα χωριό στο βόρειο τμήμα της Ραχίν.
Αργότερα, ο στρατός αναγνώρισε ότι πράγματι διαπράχθηκαν ωμότητες τρεις μήνες νωρίτερα και επτά στρατιωτικοί καταδικάστηκαν σε ποινή κάθειρξης 10 ετών.
Οι δύο δημοσιογράφοι δεν έπαψαν να δηλώνουν ότι τους εξαπάτησαν. Επίσης, ο ένας από τους αστυνομικούς που κατέθεσε στην υπόθεση αυτή αναγνώρισε ότι η συνάντηση στην οποία τους παραδόθηκαν απόρρητα έγγραφα ήταν μια «παγίδα», η οποία στήθηκε με στόχο να τους εμποδίσει να συνεχίσουν την εργασία τους.
«Είμαι δημοσιογράφος και θα συνεχίσω να εργάζομαι. Ανυπομονώ να επιστρέψω στην σύνταξη ειδήσεων και να ξαναδώ την οικογένειά μου και τους συναδέλφους μου», δήλωσε ο Ουά Λόουν.
Πρόκειται για «ένα βήμα προς μια μεγαλύτερη ελευθερία του Τύπου και μια ένδειξη της δέσμευσης της κυβέρνησης υπέρ της δημοκρατικής μετάβασης στην Μιανμάρ», αναφέρει ο ΟΗΕ σε ανακοίνωσή του.
Μαζί με τους δύο δημοσιογράφους, απελευθερώθηκαν 6.520 φυλακισμένοι μετά την αμνηστία που τους χορήγησε ο πρόεδρος της Μιανμάρ Ουίν Μγιν.
Ο Μγιν απένειμε χάρη στους χιλιάδες φυλακισμένους τον περασμένο μήνα, αλλά αρχικά δεν είχε ανακοινωθεί ότι οι δημοσιογράφοι θα είναι ανάμεσά τους. Είναι έθιμο οι αρχές στη Μιανμάρ να αποφυλακίζουν κρατούμενους γύρω στην έναρξη του νέου έτους στο ημερολόγιο της χώρας (17η Απριλίου).
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News