Οσοι πίστευαν ότι τα Βαλκάνια έχουν αφήσει οριστικά πίσω τους τις εντάσεις και τις εμπόλεμες συγκρούσεις —ακόμα και το ενδεχόμενο αλλαγών συνόρων—, διαψεύδονται. Η Σερβία ήταν ξεκάθαρη. Εβαλε στο τραπέζι την απειλή ακόμη και μιας ένοπλης επέμβασης στο Κόσοβο, μετά την έγκριση από το Κοινοβούλιο του Κοσόβου της δημιουργίας τακτικού στρατού.
Το Κοινοβούλιο ψήφισε με μεγάλη πλειοψηφία (107 στους 120 βουλευτές) νομοσχέδια για την μετατροπή της δύναμης ασφάλειας του Κοσόβου, που αριθμεί 4.000 άνδρες, σε τακτικό αλλά ελαφρά οπλισμένο στρατό με καθήκοντα ασφάλειας και πολιτικής προστασίας.
Από την ψηφοφορία απείχαν οι βουλευτές της σερβικής μειονότητας.
Το Βελιγράδι έκανε λόγο για μια «ευθεία απειλή στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή» και τονίζει ότι η δημιουργία στρατού παραβιάζει το ψήφισμα του ΟΗΕ με το οποίο έληξε ο πόλεμος το 1999.
Η απάντηση της Σερβίας μπορεί να είναι ακόμη και η ένοπλη επέμβαση, είπε ευθέως η πρωθυπουργός Ανα Μπρνάμπιτς. Εν τω μεταξύ ο πρόεδρος της χώρας, Αλεξάντερ Βούτσιτς, επισκέφτηκε στρατιωτικές δυνάμεις στη μεθόριο με το Κόσοβο, αναφέρει το Associated Press.
Την ανησυχία τους έδειξαν και οι πολιτικοί της σερβικής μειονότητας στο Κόσοβο, που κάνουν λόγο για «απαράδεκτη ενέργεια» που δείχνει ότι «η Πρίστινα δεν θέλει ειρήνη».
Αλλά ακόμη και το ΝΑΤΟ έδειξε να ενοχλείται από τις προθέσεις της Πρίστινα, με τον επικεφαλής της συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ να μιλά για μια «άκαιρη ανακοίνωση» και να συστήνει την έναρξη διαλόγου. Σε επιφυλακή είναι και η ειρηνευτική δύναμη του ΝΑΤΟ, ειδικά στην Μιτσόβιτσα, μια πόλη με αλβανικό και σερβικό πληθυσμό.
Το Κόσοβο ανακήρυξε μονομερώς την ανεξαρτησία του από τη Σερβία το 2008.
Τα τελευταία χρόνια γίνεται μια προσπάθεια αποκατάστασης των σχέσεων τους, με τη στήριξη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Οι δύο πλευρές έφτασαν να συζητούν την αμοιβαία ανταλλαγή εδαφών, ένα ενδεχόμενο που θα μπορούσε να έχει μεγάλες επιπτώσεις σε όλα τα Βαλκάνια.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News