Πρόκειται για ένα μυστήριο 275 δισεκατομμυρίων δολαρίων που από την αχανή Κίνα επεκτείνεται έως την Προεδρική Σουίτα στον 35ο όροφο του Waldorf Astoria, την επίσημη κατοικία των ενοίκων του Λευκού Οίκου στη Νέα Υόρκη εδώ και μια εβδομηκονταετία, η οποία από το 2014 ανήκει, μαζί με τα υπόλοιπα υπερπολυτελή δωμάτια και χώρους του εμβληματικού νεοϋορκέζικου ξενοδοχείου, στην Anbang, τον κινεζικό κολοσσό που προσφέρει ασφαλιστικές υπηρεσίες σε δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους, επενδύοντας παράλληλα δισεκατομμύρια ανά τον κόσμο.
Πρόκειται για ένα μυστήριο το οποίο από τις αίθουσες του Zhongnanhai – του πρώην αυτοκρατορικού κήπου που σήμερα αποτελεί την έδρα του νέου Μάο Σι Τζινπίνγκ – εξαπλώνεται έως τους διαδρόμους του πύργου της Ιβάνκα Τραμπ και του Τζάρεντ Κούσνερ. Πρόκειται για ένα μυστήριο στο οποίο, πέρα από τον ζάπλουτο πρώην πωλητή μεταχειρισμένων αυτοκινήτων Γου Σιαοχούι και μετέπειτα ιδρυτή της Anbang, πρωταγωνιστεί και η Ζου Ραν, η πανίσχυρη σύζυγός του η οποία στο Πεκίνο τιμάται ως πριγκίπισσα επειδή είναι εγγονή του κινέζου μεταρρυθμιστή ηγέτη Ντενγκ Ξιαοπίνγκ, του ανθρώπου που άνοιξε τις πύλες της Κίνας στον καπιταλισμό.
Θα μπορούσε να αποτελεί σενάριο του πολυαναμενόμενου νέου κύκλου του «House of Cards» – αναφέρει ο απεσταλμένος της Repubblica στο Πεκίνο – καθώς στην όλη ιστορία καταλυτικός αναδεικνύεται ο ρόλος του επίμονου και ενοχλητικού δημοσιογράφου, του ερευνητή της Caixin, στην προκειμένη περίπτωση, της οικονομικής εφημερίδας που ίδρυσε η (αμερικανοσπουδαγμένη) Χου Σουλί, μια από τις πιο μαχητικές δημοσιογράφους της Κίνας. Φως στο μυστήριο αποπειράθηκαν να ρίξουν πρώτοι πέρυσι οι άνθρωποι των New York Times.
Αλλά οι σεισμικές δονήσεις – από το Πεκίνο έως την Ουάσιγκτον – άρχισαν να σημειώνονται όταν τις ερωτήσεις ξεκίνησαν να τις κάνουν οι Κινέζοι. Από προέρχεται όλος αυτός ο πλούτος που επέτρεψε στην Anbang να συγκεντρώσει περιουσιακά στοιχεία ύψους 275 δισ. δολαρίων με τουλάχιστον 100 θυγατρικές κάτω από τον έλεγχό της;
Η σχετική έρευνα έχει προκαλέσει πανικό. Και όχι μόνο στο Χρηματιστήριο και στη μετοχή της Anbang. Αυτό που εγείρει τα περισσότερα ερωτήματα, επισήμανε στους Global Times ο οικονομολόγος Σονγκ Κίνγκουι, είναι η προέλευση των κεφαλαίων: πώς είναι δυνατόν να βασίζονται αποκλειστικά σε τραπεζικά δάνεια; Επιπλέον, όλοι οι μέτοχοι, 39 πλέον από εννιά που ήταν πριν από λίγα χρόνια, παραπέμπουν σε εταιρείες που με κάποιον τρόπο συνδέονται με τον Γου, ούτως ώστε «το αριστερό χέρι να βοηθάει το δεξί να πάρει το κεφάλαιο», επισήμανε ο κινέζος ειδικός. Μια αυτοκρατορία με κινέζικα κουτιά, οπότε, τα οποία, μάλιστα, σύμφωνα με τις κατηγορίες είναι άδεια. Φυσικά, ο επικεφαλής της Anbang αρνείται τα πάντα και κάνει λόγο για συκοφαντίες και απειλεί να σύρει την Caixin στα δικαστήρια.
Εως σήμερα, η Anbang ήταν το καμάρι του κινεζικού καπιταλισμού που εντυπωσίασε του πάντες όταν κατέθεσε δύο δισεκατομμύρια δολάρια για να αγοράσει το Waldorf Astoria, το ξενοδοχείο όπου τον περασμένο Σεπτέμβριο o 94χρονος Χένρι Κίσινγκερ υποδέχτηκε τον κινέζο πρωθυπουργό Λι Κετσιάνγκ και δύο μήνες μετά, τον Νοέμβριο εν μέσω των εκλογών, ο γαμπρός του Ντόναλντ Τραμπ και ανώτερος σύμβουλος στο Λευκό Οίκο Τζάρεντ Κούσνερ είχε επιχειρηματικές συναντήσεις με εντεταλμένους του κινέζου μεγιστάνα του πλούτου με στόχο να εισέλθει ο Γου, καταβάλλοντας 400 εκατομμύρια δολάρια, στον Πύργο των Κούσνερ, στο νούμερο 666 της 5ης Λεωφόρου. Τι άλλαξε, οπότε, ώστε ο κινέζος επιχειρηματίας να καταλήξει στο στόχαστρο δημοσιογράφων και ερευνητών;
Η συμφωνία με τον Κούσνερ αναβλήθηκε τις παραμονές της συνάντησης στο Μαρ-α-Λάγκο ανάμεσα στον Ντόναλντ Τραμπ και τον Σι Τζινπίνγκ, αλλά μόνον για την αποφυγή μιας ενδεχόμενης σύγκρουσης συμφερόντων, όπως ακούγεται στην Αμερική; Πρέπει επίσης να σημειωθεί, ότι από τον Οκτώβριο του 2014 η Anbang δαπάνησε περισσότερα από 16 δισεκατομμύρια δολάρια για εξαγορές στο εξωτερικό. Αλλά όταν αποπειράθηκε να πάρει, έναντι 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων, την αλυσίδα ξενοδοχείων Starwood Hotels, το «Οχι» ήρθε κατευθείαν από το Πεκίνο. Σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή, η εκροή κεφαλαίων αποδυναμώνει το γιεν και θέτει σε κίνδυνο την οικονομική σταθερότητα.
Αμερικανικά ΜΜΕ υπενθύμισαν πάντως πως η μαχητική διευθύντρια της Caixin διατηρεί σχέσεις με τους επικεφαλής του Κόμματος, συμπεριλαμβανομένου και του πανίσχυρου Γουάνγκ Κισάν, επικεφαλής στον αγώνα κατά της διαφθοράς και στενού συνεργάτη του άτεγκτου Σι, του προέδρου που ενόψει της επανεκλογής του στην ηγεσία του κόμματος το ερχόμενο φθινόπωρο δεσμεύτηκε για την κάθαρση όλων των επιχειρηματικών κολοσσών που θεωρούν πως είναι «ιδιαίτερα ισχυροί για να αποτύχουν».
Αν στην εποχή του Γουότεργκεϊτ στην Ουάσιγκτον έλεγαν «ακολούθα το χρήμα» για να βρεις την αλήθεια, στο Πεκίνο λένε εδώ και αιώνες «ακολούθα την εξουσία».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News