577
Οι 5 Seconds of Summer τραγουδούν στο Global Citizen Live στο «Greek Theatre» του Λος Αντζελες | REUTERS/Aude Guerrucci

Μια παγκόσμια συναυλία για την πανδημία, το κλίμα και την πείνα

Protagon Team Protagon Team 28 Σεπτεμβρίου 2021, 16:01
Οι 5 Seconds of Summer τραγουδούν στο Global Citizen Live στο «Greek Theatre» του Λος Αντζελες
|REUTERS/Aude Guerrucci

Μια παγκόσμια συναυλία για την πανδημία, το κλίμα και την πείνα

Protagon Team Protagon Team 28 Σεπτεμβρίου 2021, 16:01

Επί ένα εικοσιτετράωρο η μουσική και ο πολιτικός/κοινωνικός ακτιβισμός ένωσαν τις δυνάμεις τους στο πλαίσιο της μεγαλύτερης «παγκόσμιας συναυλίας» που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ στον κόσμο και μεταδόθηκε ζωντανά σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης.

Το «Global Citizen Live» άρχισε το απόγευμα του Σαββάτου και ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Κυριακής ενώ στις πολλές σκηνές του που στήθηκαν σε πέντε ηπείρους – από τη Νέα Υόρκη και το Λος Αντζελες έως το Λονδίνο και το Παρίσι, και από το Ρίο ντε Τζανέιρο έως το Λάγκος, το Μουμπάι, τη Σεούλ, το Σίδνεϊ και αλλού – ανέβηκαν εκατοντάδες μουσικοί, καλλιτέχνες, ηθοποιοί, πολιτικοί, δημοσιογράφοι, ακτιβιστές, εκπρόσωποι εταιρειών αλλά και γαλαζοαίματοι, με στόχο την ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινότητας για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, του υποσιτισμού και της εμβολιαστικής ανισότητας.

Η Τζένιφερ Λόπεζ στη συναυλία στο Σέντραλ Παρκ της Νέας Υόρκης, το Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου | REUTERS/Caitlin Ochs

Ζωντανά την «παγκόσμια συναυλία» για διάσωση του πλανήτη και την αρωγή των πιο αδύναμων παρακολούθησαν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι ενώ πολλά εκατομμύρια συμμετείχαν μέσω του Διαδικτύου και διαφόρων τηλεοπτικών δικτύων.

Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν κορυφαία ονόματα της παγκόσμιας μουσικής σκηνής – ο Ελτον Τζον, η Τζένιφερ Λόπεζ, ο Πολ Σάιμον, οι νοτιοκορεάτες BTS, οι Black Eyed Peas, ο Στίβι Γουόντερ, οι Green Day, ο Εντ Σίραν, η Μπίλι Αϊλις, οι Coldplay, οι Duran Duran, οι Fugees (οι οποίοι επανενώθηκαν έπειτα από μία δεκαπενταετία), οι Metallica και η Κάιλι Μινόγκ, μεταξύ πολλών άλλων.

Κατά τη διάρκεια των συναυλιών μεταδόθηκαν και μηνύματα παγκόσμιων ηγετών, της Ούρσουλα φον ντε Λάιεν και του Εμανουέλ Μακρόν, του Μάριο Ντράγκι, του Πέδρο Σάντσεθ και υπουργών και εκπροσώπων κυβερνήσεων πολλών άλλων χωρών, καθώς και εκπροσώπων εταιρειών που προέβησαν σε γενναιόδωρες προσφορές.

«Το μήνυμά μας είναι ξεκάθαρο: θέλουμε να τερματιστεί η πανδημία, η υπερθέρμανση του πλανήτη και η πείνα ανά τον κόσμο. Αυτό είναι το όραμα της Ευρώπης», εξήγησε η πρόεδρος της Κομισιόν. «Οι μελλοντικές γενιές θα διερωτηθούν κάτι απλό: γιατί οι γονείς μας δεν αντέδρασαν νωρίτερα για να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή;», σημείωσε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Ιταλίας.

Η Κλόι Μπέιλι και Χέιλ Μπέιλι των Chloe x Halle κατά τη διάρκεια της συναυλίας τους στο «Greek Theatre» του Λος Αντζελες | REUTERS/Aude Guerrucci

Στη σκηνή της Νέας Υόρκης που στήθηκε στο Σέντραλ Παρκ την παράσταση ενώπιον 60.000 πλήρως εμβολιασμένων θεατών έκλεψαν δύο Βρετανοί, γαλαζοαίματοι, μάλιστα, ο δούκας και η δούκισσα του Σάσεξ. Πιασμένοι χέρι-χέρι και χαμογελαστοί, ο πρίγκιπας Χάρι και η σύζυγός του Μέγκαν Μαρκλ υπογράμμισαν πως η πρόσβαση στα εμβόλια κατά της Covid-19 πρέπει να αντιμετωπίζεται ως «βασικό ανθρώπινο δικαίωμα». «Η σύζυγός μου και εγώ πιστεύουμε πως ο κόσμος όπου γεννιέται κανείς δεν πρέπει να καθορίζει τις δυνατότητές του για επιβίωση», ανέφερε ο επαναστάτης πρίγκιπας της βρετανικής μοναρχίας, κερδίζοντας το χειροκρότημα του κοινού. Από την ίδια σκηνή η Σίντι Λόπερ αφιέρωσε το διάσημο «Girls Just Want to Have Fun» στις γυναίκες και στα κορίτσια του Αφγανιστάν.

Το «παρών» στη σκηνή που στήθηκε στη Νέα Υόρκη έδωσαν ο πρίγκιπας Χάρι και η Μέγκαν Μαρκλ | REUTERS/Caitlin Ochs

H ΜΚΟ Global Citizen υπό την αιγίδα της οποίας πραγματοποιήθηκαν οι συναυλίες ζητά από τα εύρωστα οικονομικά κράτη του πλανήτη να τηρήσουν τη δέσμευσή τους για την παροχή εκατό δισεκατομμυρίων δολαρίων τον χρόνο στις αναπτυσσόμενες χώρες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και έξι δισεκατομμυρίων για την αντιμετώπιση του υποσιτισμού και της εμβολιαστικής ανισότητας.

Μετά την ολοκλήρωση αυτής της εικοσιτετράωρης παγκόσμιας συναυλίας ανακοινώθηκε η συγκέντρωση περισσότερων από ένα δισεκατομμύριο δολαρίων, η φύτευση 157 εκατομμυρίων δέντρων και η προσφορά εξήντα εκατομμυρίων δόσεων εμβολίων κατά της Covid-19, χάρη στη συνεργασία μεταξύ κυβερνήσεων, ακτιβιστικών/ φιλανθρωπικών οργανώσεων και του ιδιωτικού τομέα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...