203
H καθέλκυση του δεύτερου πολεμικού πλοίου Hetman Ivan Vyhovskyi | Ukraine defence ministry

Μια κορβέτα τουρκικής κατασκευής για την Ουκρανία

Protagon Team Protagon Team 3 Αυγούστου 2024, 11:01
H καθέλκυση του δεύτερου πολεμικού πλοίου Hetman Ivan Vyhovskyi
|Ukraine defence ministry

Μια κορβέτα τουρκικής κατασκευής για την Ουκρανία

Protagon Team Protagon Team 3 Αυγούστου 2024, 11:01

Η πρώτη κυρία της Ουκρανίας, Ολένα Ζελένσκα, πήγε στην Τουρκία, όπου παρευρέθηκε στην καθέλκυση του πολεμικού πλοίου Hetman Ivan Vyhovskyi, της δεύτερης υπερσύγχρονης κορβέτας που κατασκευάστηκε πρόσφατα από τουρκικό ναυπηγείο για λογαριασμό της Ουκρανίας. 

Οπως γράφει ο  Guardian, ο υπουργός Αμυνας της Ουκρανίας, Ρουστέμ Ουμέροφ, δήλωσε: «Οι κορβέτες Hetman Ivan Vyhovskyi και Hetman Ivan Mazepa, που κατασκευάστηκαν στην Τουρκία λόγω της ρωσικής επιθετικότητας, είναι εξοπλισμένες με όπλα αιχμής και θα γίνουν μια σημαντική προσθήκη στον στόλο μας. Η Ουκρανία έχει ήδη σπάσει την κυριαρχία του ρωσικού στόλου στη θάλασσα, καταστρέφοντας δεκάδες πλοία. Επεκτείνουμε ενεργά τις δυνατότητες του ουκρανικού Ναυτικού στη Μαύρη και στην Αζοφική θάλασσα». 

Δεν είναι σαφές πότε το πλοίο θα μπορέσει να φτάσει στην Ουκρανία, επειδή η σύμβαση του Μοντρέ γενικά απαγορεύει στα πολεμικά πλοία των αντιμαχόμενων μερών να εισέρχονται ή να εξέρχονται από τη Μαύρη Θάλασσα μέσω του Βοσπόρου, τον οποίο ελέγχει η Τουρκία.

H κορβέτα άρχισε να κατασκευάζεται στις 18 Αυγούστου 2023, πράγμα που σημαίνει ότι τα τουρκικά ναυπηγεία χρειάστηκαν κάτι λιγότερο από έναν χρόνο για να ολοκληρώσουν την κατασκευή της. 

Η πρώτη τέτοια κορβέτα, Hetman Ivan Mazepa, άρχισε να κατασκευάζεται τον Σεπτέμβριο του 2021. Καθελκύστηκε στις 2 Οκτωβρίου 2023 και δοκιμάστηκε πρώτη φορά στις 29 Μαΐου 2024.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...