668
Το κοντράστ των συναισθημάτων: Ο Σάλαχ πανηγυρίζει χαμογελαστός - ο Χάρι Μαγκουάιρ είναι περίλυπος | REUTERS/Phil Noble

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν η Μάντσεστερ…

Sportscaster Sportscaster 20 Απριλίου 2022, 14:31
Το κοντράστ των συναισθημάτων: Ο Σάλαχ πανηγυρίζει χαμογελαστός - ο Χάρι Μαγκουάιρ είναι περίλυπος
| REUTERS/Phil Noble

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν η Μάντσεστερ…

Sportscaster Sportscaster 20 Απριλίου 2022, 14:31

Μόλις πέντε λεπτά άντεξε στο φλογισμένο «Ανφιλντ» η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ χωρίς να δεχτεί γκολ. Στο 22′, το σκορ ήταν, ήδη, 2-0 υπέρ της Λίβερπουλ, με τέρματα του Σαλάχ και του Ντίας. Σε ολόκληρο το πρώτο μέρος οι «Κόκκινοι Διάβολοι» δεν κατάφεραν να κάνουν ούτε ένα σουτ. Οποιος παρακολουθούσε το χθεσινό (Τρίτη) ματς και δεν γνώριζε τις δυο ομάδες, θα μπορούσε, άνετα, να πιστέψει ότι αγωνίζονται σε διαφορετικές κατηγορίες. Το τελικό 4-0 ήταν η πιο βαριά ήττα που η Γιουνάιτεντ έχει υποστεί σε αυτό το γήπεδο, από συστάσεως της Πρέμιερ Λιγκ.

Αν προσθέσουμε το 0-5 του αντίστοιχου αγώνα του πρώτου γύρου, στο «Ολντ Τράφορντ», το άθροισμα (9-0) μας δίνει τη μεγαλύτερη συνολική διαφορά τερμάτων που έχει καταγραφεί ever στις αναμετρήσεις των δυο κορυφαίων αγγλικών συλλόγων μέσα στην ίδια σεζόν. Τέτοια ταπείνωση η Γιουνάιτεντ είχε να ζήσει από την αγωνιστική περίοδο 1892-1893, δηλαδή εδώ και 130 χρόνια. Τότε είχε ηττηθεί δυο φορές από τη Σάντερλαντ, με συνολικό σκορ 11-0.

Ακόμη και στη μετά-Φέργκιουσον εποχή, της παρακμής της, η κόκκινη ομάδα του Μάντσεστερ δεν είχε επιτρέψει στην ιστορική της αντίπαλο να τη ρεζιλέψει. Μόνο το 2013-2014 είχε χάσει από τη Λίβερπουλ και στα δυο παιχνίδια πρωταθλήματος. Τώρα, όμως, η διαφορά δυναμικότητας που τις χωρίζει, είναι μεγαλύτερη από ποτέ. Η Λίβερπουλ είναι «υπερηχητική», ενώ η Γιουνάιτεντ διανύει τις χειρότερες μέρες της εδώ και δεκαετίες. Οπως τόνισε με ρεαλισμό και γενναιότητα ο προπονητής της, Ραλφ Ράνγκνικ, μετά τη λήξη του (ας το πούμε) ντέρμπι, «θέλει γκρέμισμα και χτίσιμο από την αρχή». «Η Λίβερπουλ είναι έξι χρόνια μπροστά», συμπλήρωσε. Οσα και τα χρόνια του Γίργκεν Κλοπ στην τεχνική ηγεσία των «Reds».

Ο Μοχάμεντ Σαλάχ είχε να σκοράρει (με τη φανέλα της Λίβερπουλ) από τις 12 Μαρτίου. Χθες επέστρεψε στα γκολ, πετυχαίνοντας κάτι πρωτοφανές στα χρονικά των ντέρμπι Λίβερπουλ – Γιουνάιτεντ: με δύο τέρματα, και «χατ-τρικ» στο παιχνίδι του «Ολντ Τράφορντ» στον πρώτο γύρο, έγινε ο πρώτος ποδοσφαιριστής στην ιστορία του αγγλικού πρωταθλήματος που… πυροβολεί τη Γιουνάιτεντ πέντε φορές σε μια σεζόν. Ο αιγύπτιος φορ συμπλήρωσε 22 γκολ στην τρέχουσα Πρέμιερ Λιγκ, και 30 σε όλες τις διοργανώσεις. Αν προσμετρήσουμε και τις 12 ασίστ που έχει μοιράσει στους συμπαίκτες του, εμπλέκεται σε 42 από τα εφετινά γκολ της ομάδας του.

Δυο στατιστικά στοιχεία είναι αρκετά για να περιγράψουν πόσο απογοητευτική ήταν η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: οι φάσεις που δημιούργησε, αντιστοιχούν σε μόλις 0,11 expected goals, ενώ όλοι οι μέσοι της μαζί πραγματοποίησαν λιγότερες εύστοχες πάσες (50) από όσες ο… γκολκίπερ της Λίβερπουλ, Αλισον (51). Ο Ρόι Κιν, ο παλαίμαχος ιρλανδός μέσος, ο οποίος κέρδισε 17 τρόπαια με τη Γιουνάιτεντ (1993-2005), άσκησε οξύτατη κριτική στους σημερινούς παίκτες της πρώην ομάδας του, καλεσμένος σε τηλεοπτική εκπομπή του Sky Sports: «Στην εποχή μου η Γιουνάιτεντ είχε υπέροχους χαρακτήρες, παίκτες που ήθελες να παίζεις δίπλα τους: τον Μπράιαν Ρόμπσον, τον Πάλιστερ, τον Ινς, τον Μπέκαμ, τον Γκιγκς… Δεν νικούσαμε κάθε εβδομάδα, όμως κοιτούσες γύρω σου και έλεγες “θα τα δώσω όλα” στο ματς. Σε όλα τα ματς. Σήμερα η ομάδα, έτσι όπως είναι, ούτε τη συμπάθειά σου δεν αξίζει. Είναι σαν να βλέπεις ρομπότ, χωρίς συναισθήματα. Ποτέ στο παρελθόν δεν υπήρχαν τόσοι πολλοί παίκτες που ήθελαν να αποχωρήσουν από το κλαμπ».

Στα social media, τα σχόλια για τη Γιουνάιτεντ ήταν αμέτρητα – σκέτο δηλητήριο, τα περισσότερα. Ενας φίλαθλος, σχολιάζοντας την αποκαρδιωτική εμφάνιση της ομάδας του Μάντσεστερ στο «Ανφιλντ», την παρομοίασε με την Σριούσμπερι. Για να πάρει την απάντηση, λίγη ώρα αργότερα, από τον επίσημο ιστότοπο του συλλόγου της League One: «Εμείς σκοράραμε στο «Ανφιλντ» αυτή τη σεζόν. Εσείς, όχι». Πράγματι, στον αγώνα του περασμένου Ιανουαρίου για το Κύπελλο Αγγλίας, η μικρή Σριούσμπερι δέχτηκε από τη Λίβερπουλ 4 γκολ και αποκλείστηκε, όμως σε εκείνο το 4-1 είχε ανοίξει το σκορ.

Μετά τη χθεσινή «τεσσάρα» η Λίβερπουλ σκαρφάλωσε στην κορυφή της βαθμολογικής κατάταξης, για πρώτη φορά μετά την 1η Οκτωβρίου, στους +2 από τη Μάντσεστερ Σίτι, η οποία, όμως, έχει δώσει ένα ματς λιγότερο και απόψε υποδέχεται στο «Ετιχαντ» την Μπράιτον. Οι «Reds» ξαναπαίζουν το απόγευμα της Κυριακής, με την Εβερτον στο «Ανφιλντ». Και οι φίλαθλοι παρακολουθούν ακόμη ένα συναρπαστικό φινάλε της Πρέμιερ Λιγκ, ενώ απομένουν έξι αγωνιστικές.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...