Η πρώην πρωθυπουργός και μέχρι πρότινος επικεφαλής της αντιπολίτευσης της Μολδαβίας Μάγια Σάντου, που υποσχέθηκε προεκλογικά πως θα εξασφαλίσει στήριξη και χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, κέρδισε την Κυριακή τις προεδρικές εκλογές στη χώρα.
Η 48χρονη Σάντου συγκέντρωσε το 56% των ψήφων, σύμφωνα με την εκλογική επιτροπή της χώρας, με καταμετρημένο πάνω από το 99% των ψηφοδελτίων. Ο φιλορώσος πρόεδρος Ιγκορ Ντόντον περιορίστηκε στο 43% των ψήφων.
Σε υψηλά επίπεδα, για τα δεδομένα της χώρας, κυμάνθηκε η προσέλευση που ξεπέρασε το 52%, δέκα μονάδες πάνω από τον πρώτο γύρο αναφέρει το Radio Free Europe. Σημαντική ήταν και η συμμετοχή των αποδήμων, οι οποίοι στήριξαν μαζικά την Σάντου.
Η νέα πρόεδρος είχε διατελέσει πρωθυπουργός για μερικούς μήνες στη θητεία του Ντόντον, πριν απομακρυνθεί από το αξίωμα έπειτα από ψήφο δυσπιστίας του Κοινοβουλίου. Είναι οικονομολόγος που εργάστηκε για την Παγκόσμια Τράπεζα στην πατρίδα της και στην Ουάσινγκτον. Πριν αναλάβει πρωθυπουργός είχε διατελέσει υπουργός Παιδείας.
Με την εκλογή της έγινε η πρώτη γυναίκα που θα αναλάβει την προεδρία στην ιστορία της Μολδαβίας.
Πάντως, τα περιθώρια ελιγμών της θα είναι περιορισμένα, ελλείψει ισχυρής στήριξης στο Κοινοβούλιο, όπου κυριαρχούν οι Σοσιαλιστές του Ντόντον. Εκτιμάται όμως ότι η Σάντου θα επιδιώξει την προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών, ελπίζοντας να μεταβληθεί η ισορροπία δυνάμεων.
Στην πρώην σοβιετική δημοκρατία ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρουμανία, η πολιτική τάξη μοιράζεται σε δύο στρατόπεδα, αυτό που επιθυμεί στενότερη σχέση με τις Βρυξέλλες και αυτό που προτιμά να διατηρεί στενή σχέση με τη Μόσχα.
Ο 45χρονος Ντόντον κέρδισε οριακά τη Σάντου το 2016, αλλά, προς γενική έκπληξη περιορίστηκε στη δεύτερη θέση στον πρώτο γύρο των φετινών εκλογών με 32,6% έναντι 36,1% της αντιπάλου του.
Η Σάντου προτείνει τη στενότερη ολοκλήρωση με την ΕΕ ως τον δρόμο που πρέπει να πάρει η χώρα για να βγει από την οικονομική κρίση. Προεκλογικά υποσχέθηκε ότι θα αγωνιστεί εναντίον της διαφθοράς, αναφερόμενη στις κατηγορίες σε βάρος του απερχόμενου φιλορώσου προέδρου για ύποπτες δοσοληψίες τα τέσσερα χρόνια της προεδρίας του. Ο Ντόντον επικρίνεται και για την κακή διαχείριση της πανδημίας, από την οποία η χώρα θρηνεί πάνω από 2.000 νεκρούς.
Η Μόσχα υποστήριξε ανοικτά τον Ντόντον. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν τον υποδέχθηκε στο Κρεμλίνο και ανήγγειλε τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας στη Μολδαβία, της οποίας η οικονομία, που βασίζεται στον πρωτογενή τομέα, πλήττεται φέτος από την ξηρασία. Η Ρωσία κατηγόρησε εξάλλου τις ΗΠΑ ότι σκόπευαν να ενορχηστρώσουν «επαναστατικό σενάριο» στη Μολδαβία.
Το Βουκουρέστι, που ιστορικά διατηρεί ισχυρούς ιστορικούς δεσμούς με τη ρουμανόφωνη χώρα, υποστήριξε σθεναρά τη Σάντου. Το ίδιο έπραξαν και ευρωπαίοι πολιτικοί όπως η γερμανίδα υπουργός Αμυνας Ανεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ ή ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News