528
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέναντι στους υπουργούς του στην τηλεσυνεδρίαση του Υπουργικού. Πώς θα αλλάξει το κλίμα; | ΓτΠ/ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Μια δημοσκόπηση, τέσσερα καμπανάκια

Protagon Team Protagon Team 30 Μαρτίου 2021, 07:15
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέναντι στους υπουργούς του στην τηλεσυνεδρίαση του Υπουργικού. Πώς θα αλλάξει το κλίμα;
|ΓτΠ/ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Μια δημοσκόπηση, τέσσερα καμπανάκια

Protagon Team Protagon Team 30 Μαρτίου 2021, 07:15

Όπως σχεδόν μονότονα λένε όλοι οι δημοσκόποι, μια δημοσκόπηση δεν είναι παρά μια φωτογραφία της στιγμής. Και, βεβαίως, η φωτογραφία αυτή διαφοροποιείται σχετικά ανάλογα με τα εργαλεία και τον τρόπο συλλογής του δείγματος, αλλά και τα εργαλεία ανάλυσης που έχει. Αυτές, όμως, είναι τεχνικές λεπτομέρειες. Το πολιτικό συμπέρασμα που εξάγεται από την έρευνα της Pulse για το κεντρικό δελτίο του ΣΚΑΪ χθες το βράδυ, όμως, είναι ότι τα καμπανάκια για το Μέγαρο Μαξίμου πληθαίνουν, καθώς η κόπωση των πολιτών από το παρατεταμένο lockdown πολλαπλασιάζεται και σωρεύεται.

Το πρώτο στοιχείο που δεν είναι ενθαρρυντικό, αν και όχι εντελώς αποθαρρυντικό από την άλλη, είναι η στάση των πολιτών απέναντι στη διαχείριση της πανδημίας. Το 47% την αποτιμά θετικά (22% σίγουρα θετικά, 25% μάλλον θετικά), ενώ επίσης το 47% την αποτιμά αρνητικά (15% μάλλον αρνητικά, 32% σίγουρα αρνητικά). Το ερώτημα αφορά το σύνολο της διαχείρισης, υγειονομικής και οικονομικής, όπου είναι σαφές ότι μια μεγάλη μερίδα των πολιτών αποστασιοποιείται από τις κεντρικές επιλογές.

Η κόπωση αποτυπώνεται και στο δεύτερο προβληματικό σημείο. Η έρευνα της Pulse είναι ίσως η πρώτη μέτρηση, όπου αποτυπώνεται ανάγλυφα ότι οι πολίτες θέλουν κάποιου είδους χαλάρωση των περιορισμών. Το 35% επιθυμεί άμεση χαλάρωση και το 34% μικρή παράταση και επανεξέταση των δεδομένων. Επίσης, ένα 17% είναι υπέρ της παράτασης των περιορισμών για όσο χρειαστεί.

Εντυπωσιακή σε αυτό το ερώτημα, όμως, είναι η μεταστροφή των απόψεων μέσα σε έναν μήνα. Στην αμέσως προηγούμενη έρευνα της Pulse, μόλις το 24% ζητούσε άμεση χαλάρωση μέτρων και το 39% μια μικρή παράταση και επανεξέταση των δεδομένων, ενώ το 29% ζητούσε παράταση για όσο χρειαστεί. Τώρα, οι πολίτες στέλνουν το μήνυμα στο κυβερνητικό επιτελείο ότι άμεσα, εντός Απριλίου, πρέπει να απελευθερωθούν δραστηριότητες, καθώς η υπομονή τελειώνει.

Και κάπως έτσι, η φθορά μεταφράζεται σε μήνυμα και στους αμιγώς πολιτικούς δείκτες. Η ΝΔ συνεχίζει να έχει φθορά. Μικρή, από μήνα σε μήνα, και σε κάθε περίπτωση με καθαρή, διψήφια διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, όμως η πορεία του κυβερνώντος κόμματος είναι σταθερά καθοδική. Η ΝΔ καταγράφει ποσοστό 35% στην πρόθεση ψήφου, έναντι 36% έναν μήνα πριν, ενώ στην πρόθεση με αναγωγή καταγράφει 37%. Στην πρόθεση με αναγωγή, πάντως, η ΝΔ χάνει σταθερά μια μονάδα κάθε μήνα-από το 40% του Δεκεμβρίου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, από την άλλη, σαν να «τινάζει» τη βελόνα, όχι γιατί έχει εισροές ψηφοφόρων, αλλά γιατί επανασυσπειρώνει ψηφοφόρους του. Aνθρωποι που δεν θα ψήφιζαν με τίποτα ΝΔ, αλλά είχαν πάρει αποστάσεις και από τον ΣΥΡΙΖΑ, επανέρχονται, με αποτέλεσμα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να «τσιμπάει» δύο μονάδες στους βασικούς δείκτες: 24% στην πρόθεση ψήφου, από 22% τον προηγούμενο μήνα, 25% στην αναγωγή έναντι 23%, ενώ και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας ενισχύει το προφίλ του στο ερώτημα περί καταλληλότητας για την πρωθυπουργία με 27% έναντι 25% τον περασμένο μήνα.

Τι μας λένε όλα αυτά; Από μόνα τους τίποτα. Οι αισιόδοξοι θα διαβάσουν ότι η κυβέρνηση έχει μια φυσιολογική φθορά, μετά από δύο κολασμένους μήνες και στην περίοδο, στα περιβόητα «midterm blues» που όλες οι κυβερνήσεις έχουν τις δυσκολίες τους, ενώ η αντιπολίτευση ανασυντάσσει τις δυνάμεις της. Οι προσεκτικοί, από την άλλη, θα διαβάσουν ορισμένα «καμπανάκια» πίσω από τους αριθμούς —και αυτό είναι ίσως πιο χρήσιμο για το κυβερνητικό επιτελείο ενόψει των επόμενων μηνών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...