559
Ο Αλεξ Στάμος, τότε υπεύθυνος ψηφιακής ασφαλείας του Facebook, καθυστέρησε πάρα πολύ να ενημερώσει τον Μαρκ Ζάκερμπεργκ για την ανάμειξη των Ρώσων στην πλατφόρμα, το 2016 | EPA/ANDRE KOSTERS

«Μια άσχημη αλήθεια» για το Facebook και τους Ρώσους

Protagon Team Protagon Team 10 Ιουλίου 2021, 22:59
Ο Αλεξ Στάμος, τότε υπεύθυνος ψηφιακής ασφαλείας του Facebook, καθυστέρησε πάρα πολύ να ενημερώσει τον Μαρκ Ζάκερμπεργκ για την ανάμειξη των Ρώσων στην πλατφόρμα, το 2016
|EPA/ANDRE KOSTERS

«Μια άσχημη αλήθεια» για το Facebook και τους Ρώσους

Protagon Team Protagon Team 10 Ιουλίου 2021, 22:59

Οι Ρώσοι έκαναν… πάρτι ανενόχλητοι για τουλάχιστον εννέα μήνες στο Facebook, το 2016, δουλεύοντας μεθοδικά στα ψηφιακά παρασκήνια για να εκλεγεί ο Ντόναλντ Τραμπ.

Μόλις στις 9 Δεκεμβρίου του 2016, ο Αλεξ Στάμος, υπεύθυνος ψηφιακής ασφαλείας της πλατφόρμας ενημέρωσε τον Μαρκ Ζάκερμπεργκ και την Σέριλ Σάντμπεργκ, διευθύνουσα σύμβουλο της εταιρείας, ενώ γνώριζε την κρυφή εκστρατεία του Κρεμλίνου υπέρ του Τραμπ και την παρακολουθούσε με την ομάδα του από τον Μάρτιο του 2016.

Αυτό ισχυρίζονται δύο δημοσιογράφοι των New York Times, που συνέγραψαν ένα νέο βιβλίο, το οποίο θα κυκλοφορήσει την Τρίτη στις ΗΠΑ. Πρόκειται για το βιβλίο «An Ugly Truth: Inside Facebook’s Battle for Domination» (Μία άσχημη αλήθεια: Η μάχη του Facebook για  κυριαρχία» των Σίρα Φρένκελ και Σεσίλια Κανγκ.

«Γαμ…, πώς μας ξέφυγε αυτό;», φέρεται να ρώτησε ο Ζάκερμπεργκ σε εκείνη τη σύσκεψη των ανώτερων στελεχών της εταιρείας, στις 9 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με το απόσπασμα που παρουσίασε το Axios, οι συγγραφείς αναφέρουν ότι η σύσκεψη αφορούσε το τι ήξερε η ομάδα ασφαλείας για την ανάμειξη των Ρώσων στην πλατφόρμα, στη διάρκεια των εκλογών.

Η ομάδα είχε εντοπίσει ύποπτες κινήσεις από τη Ρωσία, για πρώτη φορά, τον Μάρτιο του 2016. Ομως, ο Ζάκερμπεργκ και η Σάντμπεργκ το έμαθαν μόλις εννέα μήνες αργότερα.

Ο Στάμος είχε ετοιμάσει μια οκτασέλιδη αναφορά που μοίρασε στους παρευρισκόμενους, στην οποία έγραφε ότι το Facebook έχει πλήθος στοιχείων που αποδεικνύουν ότι μία ξένη κυβέρνηση -η ρωσική- είχε προσπαθήσει να αναμειχθεί στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές.

Οι δύο δημοσιογράφοι γράφουν στο κεφάλαιο με τίτλο «Η εταιρεία πάνω από την πατρίδα», ότι «κανείς άλλος δεν μίλησε στη σύσκεψη, καθώς ο Ζάκερμπεργκ και η Σάντμπεργκ ανέκριναν τον υπεύθυνο ασφαλείας».

«Γιατί τους είχαν κρατήσει στο σκοτάδι; Πόσο επιθετικοί ήταν οι Ρώσοι; Και γιατί, ρώτησε η έντονα ενοχλημένη Σάντμπεργκ, δεν γνώριζε ότι ο Στάμος είχε δημιουργήσει ειδική ομάδα που παρακολουθούσε την ανάμειξη των Ρώσων στις εκλογές; Επρεπε να ενημερώσουν άμεσα το Κογκρέσο και ποιες ήταν οι νομικές ευθύνες της εταιρείας;», ήταν μερικά από τα επίμονα ερωτήματα των δύο επικεφαλής του Facebook προς τον Στάμος.

Τον Σεπτέμβριο του 2018, η CEO  Σέριλ Σάντμπεργκ κατέθεσε στο Κογκρέσο για την ρωσική ανάμειξη στις εκλογές μέσω του Facebook – EPA/JIM LO SCALZO

Σύμφωνα με τις συγγραφείς, η ομάδα ασφαλείας «είχε ανακαλύψει στοιχεία, που κανείς έως τότε, ούτε η αμερικανική κυβέρνηση, δεν γνώριζε».

Ο δε Στάμος έλεγε ότι είχε προσπαθήσει επί μήνες να σημάνει συναγερμό… «Ηταν στη δικαιοδοσία μου να διευρευνήσω ξένη δραστηριότητα στην πλατφόρμα. Και είχαμε ενημερώσει σωστά τους ανθρώπους που έπρεπε, πάνω από εμάς. Ομως, ήταν ξεκάθαρο ότι αυτό δεν ήταν αρκετό».

Στη σύσκεψη, «ο Στάμος έδωσε αναφορά της κατάστασης και παραδέχθηκε ότι κανείς στην εταιρεία δεν γνώριζε το εύρος της ανάμειξης των Ρώσων στις εκλογές. Ο Ζάκερμπεργκ απαίτησε απαντήσεις από τα ανώτερα στελέχη και αυτά υποσχέθηκαν να αφιερώσουν στην έρευνα τους καλύτερους μηχανικούς και όλους τους πόρους που είχαν στη διάθεσή τους για να δουν τι είχαν κάνει οι Ρώσοι στην πλατφόρμα», γράφουν οι δύο δημοσιογράφοι.

Απαντώντας την Παρασκευή στο δημοσίευμα του Axios, ο Ντάνι Λέβερ, εκπρόσωπος του Facebook, είπε: «Το 2016, εμείς και οι δημοσιογράφοι και οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι δεν είχαμε αναγνωρίσει πλήρως τη φύση και την έκταση της ξένης παρέμβασης στις εκλογές μας. Από το 2017, έχουμε αφαιρέσει από την πλατφόρμα, 150 παρόμοιες μυστικές επιχειρήσεις που προέρχονται από 50 χώρες. Μία αφοσιωμένη ερευνητική ομάδα συνεχίζει να επαγρυπνεί και να προστατεύει τη δημοκρατία στην πλατφόρμα μας, και εδώ και στο εξωτερικό».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...