738
Η «Αυγή» έχει γίνει πολύ δημοφιλής στα βουλευτικά έδρανα. Οταν όμως οι δημοσκοπήσεις που δημοσιεύει δεν συμβαδίζουν με τις επιθυμίες του ΣΥΡΙΖΑ τι γίνεται; | Menelaos Myrillas / SOOC

Μία αλήθεια για τη δημοσκόπηση της «Αυγής»

Αγγελος Κωβαίος Αγγελος Κωβαίος 3 Οκτωβρίου 2016, 19:40
Η «Αυγή» έχει γίνει πολύ δημοφιλής στα βουλευτικά έδρανα. Οταν όμως οι δημοσκοπήσεις που δημοσιεύει δεν συμβαδίζουν με τις επιθυμίες του ΣΥΡΙΖΑ τι γίνεται;
|Menelaos Myrillas / SOOC

Μία αλήθεια για τη δημοσκόπηση της «Αυγής»

Αγγελος Κωβαίος Αγγελος Κωβαίος 3 Οκτωβρίου 2016, 19:40

Η δημοσκόπηση της Public Issue που δημοσιεύτηκε στην Αυγή της Κυριακής ήταν γνωστή στο Μέγαρο Μαξίμου. Αν όχι πριν την έκδοση της εφημερίδας, τουλάχιστον με του που εμφανίστηκε αυτή στα περίπτερα το απόγευμα του Σαββάτου…

Παρά ταύτα, στο επιτελείο των αναλυτών του Πρωθυπουργού χρειάστηκαν περίπου δύο 24ωρα μέχρις ότου εκδώσουν έναν σχολιασμό, που κατά την προσέγγισή τους αποδεικνύει ότι όλες οι δημοσκοπήσεις είναι λάθος. Τουλάχιστον όσο είναι ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση.

Το γεγονός ότι το κομματικό έντυπο του ΣΥΡΙΖΑ δημοσίευσε μία τέτοια δημοσκόπηση πυροδότησε διάφορες θεωρίες και αναλύσεις, ενώ σε πολλούς κύκλους κυριάρχησε η αντίληψη ότι «το κόμμα στέλνει μηνύματα στον Τσίπρα».

Θα ήταν μία πολύ βολική εξήγηση αυτή, αν ίσχυε. Και δεν ισχύει.

Αν κάποιος θέλει να θυμηθεί, ένα από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της Public Issue είναι ότι στις έρευνές της περιλαμβάνει πάντοτε μία μέτρηση, που δεν τιτλοφορείται «πρόθεση ψήφου», αλλά «εκτίμηση εκλογικής επιρροής».

Σε αυτήν την τελευταία δημοσκόπηση το μέγεθος αυτό απουσιάζει.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η απουσία του στοιχείου είναι επιλογή της εφημερίδας και όχι της εταιρείας, η οποία παρέδωσε τα στοιχεία, τα οποία προκάλεσαν πανικό. Και αυτό επειδή, όπως μεταδίδουν πηγές που δεν πρόσκεινται στην εταιρεία αλλά γνωρίζουν το περιεχόμενο της έρευνας, το αποτέλεσμα ήταν χειρότερο για την κυβέρνηση από το 36%-14% υπέρ της ΝΔ στην ερώτηση για την καταλληλότερη κυβέρνηση…

Αλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι τα συντριπτικά για την κυβέρνηση ποιοτικά στοιχεία της δημοσκόπησης γέννησαν την ιδέα να μην δημοσιευθεί καν η δημοσκόπηση. Όμως η ιδέα αυτή εγκαταλείφθηκε, λόγω της έντονης αντίδρασης της εταιρείας. Και επειδή μάλλον κάτι τέτοιο δεν θα έμενε κρυφό.

Κατόπιν όλων αυτών, στο Μέγαρο Μαξίμου κάποιος ανέλαβε την αγγαρεία να ελέγξει όλες τις δημοσκοπήσεις της προηγούμενης διετίας και να κάνει προσθαφαιρέσεις των αποκλίσεών τους από τα τελικά αποτελέσματα της κάλπης.

Το σχόλιο μάλιστα αυτό συνοδεύτηκε από την παραίνεση ως προς το πώς θα πρέπει να διαβάζονται οι δημοσκοπήσεις: «Τα παραπάνω αδιαμφισβήτητα δεδομένα δεν είναι δυνατόν να παρακάμπτονται σε μια συζήτηση για το πώς πρέπει να γίνεται η ανάγνωση των δημοσκοπήσεων. Πολύ περισσότερο, όταν οι δημοσκοπήσεις, έγκυρες ή μη, με επιστημονικό ή λιγότερο επιστημονικό τρόπο διαμόρφωσης ερωτημάτων και επεξεργασίας δεδομένων, χρησιμοποιούνται ως επιχείρημα, στην διαμόρφωση του πολιτικού κλίματος»…

Κατόπιν όλων αυτών, οι αναγνώστες και οι αναλυτές οφείλουν να σεβαστούν τα ποιοτικά στοιχεία της έρευνας, τα οποία και δημοσιοποιήθηκαν. Μία ημέρα προτού πέσουν τα δακρυγόνα στους συνταξιούχους…

Αξίζει να διαβαστεί στο σύνολό του το κυβερνητικό non paper για τις δημοσκοπήσεις – εν γένει:

«Σχετικά με τις Δημοσκοπήσεις

Α. Στις τελευταίες εκλογές, στις 20 Σεπτεμβρίου 2015, ο ΣΥΡΙΖΑ νίκησε με άνετη διαφορά 7,5 ποσοστιαίων μονάδων.
Αξίζει να θυμηθούμε τι έλεγαν οι σχετικές δημοσκοπήσεις και, μάλιστα, αυτές της τελευταίας στιγμής, οι οποίες κρίνονται ως προς την εγκυρότητά τους με βάση το τελικό αποτέλεσμα:

  • 11 Σεπτεμβρίου 2015:Δημοσκόπηση GPO (Θεοδωρικάκος/ MEGA)
    Εκτίμηση: Προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ κατά 0,2%.
    Σφάλμα: 7,3%
    (Ο σημερινός σύμβουλος του κ. Μητσοτάκη, το βράδυ των εκλογών, εξηγούσε στο MEGA ότι «ο κόσμος, για άλλη μια φορά, αποφάσισε τι θα ψηφίσει μπροστά στην κάλπη»)
  • 15 Σεπτεμβρίου 2015: Δημοσκόπηση METRON ANALYSIS
    Εκτίμηση: Ισοψηφία
    Σφάλμα: 7,5%
  • 15 Σεπτεμβρίου 2015: Δημοσκόπηση RASS
    Εκτίμηση: Προβάδισμα ΝΔ κατά 0,5%
    Σφάλμα: 8%
  • 16 Σεπτεμβρίου 2015: Δημοσκόπηση του Πανεπιστήμιου Μακεδονίας (Μαρατζίδης/ ΣΚΑΙ)
    Εκτίμηση: Προβάδισμα ΝΔ κατά 0,5%
    Σφάλμα: 8%.
  • 18 Σεπτεμβρίου 2015: Δημοσκόπηση RASS
    Εκτίμηση: Προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ κατά 0,8%
    Σφάλμα 6,7%
  • 18 Σεπτεμβρίου 2015: Δημοσκόπηση MARC
    Εκτίμηση: Προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ κατά 0,8%
    Σφάλμα 6,7%

Β. Σε ότι αφορά τις εκτιμήσεις δημοσκοπήσεων στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015, (νίκη του “OXI” με διαφορά 22.6 ποσοστιαίες μονάδες) οι προβλέψεις ήταν οι εξής:

  • 1-3 Ιουλίου 2015, δημοσκόπηση MRB:
    Εκτίμηση: Προβάδισμα του «ΝΑΙ» κατά 0,4%
    Σφάλμα 23%
  • 1-3 Ιουλίου 2015, δημοσκόπηση GPO:
    Εκτίμηση: Προβάδισμα του «ΝΑΙ» κατά 0,4%
    Σφάλμα 23%
  • 1-3 Ιουλίου 2015, δημοσκόπηση ALCO (protothema.gr):
    Εκτίμηση: Προβάδισμα του «ΝΑΙ» κατά 0,6%
    Σφάλμα 23,2%
  • 1-3 Ιουλίου 2015, δημοσκόπηση Public Issue:
    Εκτίμηση: Προβάδισμα του «OXI» κατά 0,5%
    Σφάλμα 22,1%
  • 1-3 Ιουλίου 2015, δημοσκόπηση ALCO (Έθνος):
    Εκτίμηση: Προβάδισμα του «ΝΑΙ» κατά 1,3%
    Σφάλμα 23,9%

Γ. Τα παραπάνω αδιαμφισβήτητα δεδομένα δεν είναι δυνατόν να παρακάμπτονται σε μια συζήτηση για το πώς πρέπει να γίνεται η ανάγνωση των δημοσκοπήσεων. Πολύ περισσότερο, όταν οι δημοσκοπήσεις, έγκυρες ή μη, με επιστημονικό ή λιγότερο επιστημονικό τρόπο διαμόρφωσης ερωτημάτων και επεξεργασίας δεδομένων, χρησιμοποιούνται ως επιχείρημα, στην διαμόρφωση του πολιτικού κλίματος»…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...