Σχεδόν 800.000 άνθρωποι κάθε χρόνο σε όλο τον δίνουν τέλος στη ζωή τους, καθιστώντας την αυτοκτονία μία από τις κυρίαρχες αιτίες θανάτου, στατιστικά πάνω από την ελονοσία ή τις ανθρωποκτονίες.
Είναι ένα περιστατικό κάθε 40 δευτερόλεπτα.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, στην έκθεσή του για το ζήτημα ενόψει της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας (10 Σεπτεμβρίου), υπενθυμίζει ότι η αυτοκτονία είναι η δεύτερη αιτία θανάτου για τα άτομα 15-29 ετών μετά τα τροχαία. Στις ηλικίες 15-19 ετών η αυτοκτονία είναι δεύτερη, στα κορίτσια, και τρίτη, στα αγόρια αιτία θανάτου.
Τα στατιστικά δείχνουν ότι αυτό που σπρώχνει στο απονενοημένο διάβημα δεν είναι κάτι που αφήνει ανεπηρέαστες τις αναπτυσσόμενες ή ακόμη και τις σπαρασόμενες από τη φτώχεια χώρες. Ο ΠΟΥ εκτιμά ότι 79% των αυτοκτονιών συμβαίνουν σε αυτές τις χώρες, οι οποίες είναι και αυτές με ελλιπή και αποσπασματικά στοιχεία που δυσκολεύουν την καταγραφή του φαινομένου.
Τα στατιστικά καταγράφουν σημαντικές διαφοροποιήσεις από χώρα σε χώρα, τονίζει ο Monde. Ετσι ενώ, για παράδειγμα, στη Γαλλία καταγράφονται 12,1 αυτοκτονίες ανά 100.000 ανθρώπους, στη Ρωσία και τη Λιθουανία η συχνότητα είναι υπερδιπλάσια (26,5 και 25,7 περιστατικά αντίστοιχα).
Στις ΗΠΑ είναι 13,7 περιστατικά, στη Νότια Κορέα 20,2 περιστατικά ενώ σε σειρά αφρικανικών χωρών καταγράφονται πάνω από 20 περιστατικά ανά 100.000 κατοίκους. Ετσι στην Ουγκάντα έχουμε 20 περιστατικά και στο Λεσότο 28,9 περιστατικά!
Σε ό,τι αφορά τους τρόπους με τους οποίους δίνουν τέλος στη ζωή τους οι αυτόχειρες, ο απαγχονισμός, τα όπλα και η δηλητηρίαση παρατηρούνται πιο συχνά.
Αυξητικές τάσεις στην Ελλάδα
Σύμφωνα με στοιχεία του Παρατηρητηρίου Αυτοκτονιών του Κέντρου Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας «Κλίμακα» περισσότεροι από 500 άνθρωποι αυτοκτονούν τα τελευταία χρόνια στη χώρα.
Τα τελευταία επίσημα στοιχεία για τον αριθμό των αυτοκτονιών στην Ελλάδα προέρχονται από την ΕΛΣΤΑΤ και αφορούν το 2016 όπου καταγράφηκαν 484 θάνατοι.
Παράλληλα, όπως επισημαίνει η «Κλίμακα» κατά τα έτη 2017, 2018 και μέχρι τις 31/8/2019, ο αριθμός των αυτοκτονιών παρουσιάζει μία σταθερή αυξητική τάση.
Η πλειοψηφία των αυτοχείρων ήταν άνδρες, ενώ άτομα ηλικίας 60-64 και 80 ετών και άνω σημειώνουν τα μεγαλύτερα ποσοστά αυτοκτονιών και ακολουθούν τα άτομα παραγωγικής ηλικίας που ανήκουν στις ηλικιακές ομάδες των 45 – 49 και 50 – 59.
Οι περιφέρειες με το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας από αυτοκτονία είναι η Κρήτη, η Θεσσαλία και η Αττική. Η πιο συχνή μέθοδος αυτοκτονίας κατά την τελευταία τριετία παραμένει ο απαγχονισμός.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News