Από την περασμένη Πέμπτη 2 Ιανουαρίου «τρέχει» η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων που αφορούν ίδρυση και λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα.
Με βάση τον νόμο 5094 που ψηφίστηκε τον περασμένο Φεβρουάριο, ξένα ΑΕΙ (όχι μόνο από την Ευρωπαϊκή Ενωση) μπορούν να ιδρύσουν παραρτήματα, είτε αυτοτελή είτε σε συνεργασία με κάποιο ελληνικό ιδιωτικό κολέγιο.
Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Καθημερινή», δύο κυπριακά πανεπιστήμια θα είναι τα πρώτα που θα υποβάλουν αίτημα για άδεια, ενώ αναμένεται να καταθέσουν φάκελο εννέα υπάρχοντα ιδιωτικά κολέγια, ως παραρτήματα ευρωπαϊκών ΑΕΙ με τα οποία ήδη συνεργάζονται. Αυτοί οι εκπαιδευτικοί φορείς που έχουν στόχο να δεχθούν τους πρώτους φοιτητές το επόμενο ακαδημαϊκό έτος 2025-2026.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της Καθημερινής, το ιδιωτικό Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας είναι το ένα εκ των δύο ΑΕΙ της Κύπρου που θεωρείται έτοιμο για την αίτηση άδειας λειτουργίας παραρτήματος στην Ελλάδα. Το δεύτερο είναι το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, που έχει εκδηλώσει πρόθεση να λειτουργήσει ιατρική και νομική σχολή.
Τα κολέγια
Σε ότι αφορά τα κολέγια, με βάση τις προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος, λίγα θα καταφέρουν να λειτουργήσουν ως παραρτήματα πανεπιστημίων.
Τα στοιχεία που παραθέτει η εφημερίδα δείχνουν ότι σήμερα στη χώρα μας λειτουργούν 33 κολέγια, με συνολικά 32.057 σπουδαστές – το πρώτο διαθέτει περί τους 10.500 φοιτητές, και το τελευταίο μόλις 45.
Σύμφωνα με παράγοντες του Συνδέσμου Ελληνικών Κολεγίων, που μίλησαν στην «Καθημερινή», από τα 33 μόνον εννέα κολέγια θα είναι μεταξύ όσων θα καταθέσουν τις πρώτες αιτήσεις για να αναβαθμιστούν σε πανεπιστημιακά παραρτήματα ξένων ΑΕΙ.
Οι πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι δεν κατέστη δυνατό να υπάρξει συνεργασία κάποιου ελληνικού ιδιωτικού κολεγίου με αμερικανικά πανεπιστήμια.
Μέσα στο 2025 θα κριθεί η συνταγματικότητα του νόμου, καθώς έχουν κατατεθεί προσφυγές από την ομοσπονδία των πανεπιστημιακών ΠΟΣΔΕΠ, η οποία υποστηρίζει ότι παραβιάζεται το άρθρο 16 του Συντάγματος, που απαγορεύει τη θεσμοθέτηση μη κρατικών πανεπιστημίων.
Μέσα στο έτος, βέβαια, θα ξεκινήσει και η συζήτηση για την αναθεώρηση του άρθρου 16.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News