232
Κολάζ εικόνων που δείχνουν τους καπνούς που σκέπασαν Αλεποχώρι, Παλαιό Φάληρο, Ικαρία και Σίφνο | Meteo/Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

Μέχρι την Ικαρία οι καπνοί από τον Σχίνο – αποπνικτική ατμόσφαιρα στην Αττική

Protagon Team Protagon Team 20 Μαΐου 2021, 15:21
Κολάζ εικόνων που δείχνουν τους καπνούς που σκέπασαν Αλεποχώρι, Παλαιό Φάληρο, Ικαρία και Σίφνο
|Meteo/Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

Μέχρι την Ικαρία οι καπνοί από τον Σχίνο – αποπνικτική ατμόσφαιρα στην Αττική

Protagon Team Protagon Team 20 Μαΐου 2021, 15:21

Ο καπνός και η στάχτη από τη δασική πυρκαγιά του Σχίνου Κορινθίας σκέπασαν το Λεκανοπέδιο της Αθήνας, δημιουργώντας αποπνικτική ατμόσφαιρα το βράδυ της Τετάρτης και την Πέμπτη, και έφτασαν έως τις Κυκλάδες και την Ικαρία, εξαιτίας των ισχυρών δυτικών-βορειοδυτικών ανέμων.

Σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), από τις μετρήσεις του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών, προκύπτει ότι κατά την ώρα έναρξης της πυρκαγιάς, το βράδυ της Τετάρτης, στην ευρύτερη περιοχή έπνεαν ΔΒΔ άνεμοι με ένταση 5-6 μποφόρ και ριπές έως τα 61 χιλιόμετρα την ώρα.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο πλησιέστερος στην πυρκαγιά αυτόματος μετεωρολογικός σταθμός βρίσκεται στον Ισθμό, σύμφωνα με τους επιστήμονες του ΕΑΑ-meteo, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί η παρουσία ακόμη ισχυρότερων ανέμων στην περιοχή της πυρκαγιάς, εξαιτίας και της ίδιας της φωτιάς, που είναι γνωστό ότι «δημιουργεί τον δικό της καιρό».

Χάρτης με στοιχεία του Meteo από τις μετρήσεις την ώρα που ξέσπασε η πυρκαγιά

Το meteo πραγματοποίησε την πιλοτική ενεργοποίηση του IRIS 2.0, της νέας έκδοσης του προγνωστικού συστήματος ταχείας απόκρισης για την πρόγνωση της εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών. Σε σύγκριση με την προηγούμενη έκδοσή του, το IRIS 2.0 φέρει σημαντικές αλλαγές, όπως υψηλότερη οριζόντια ανάλυση για την προσομοίωση της εξάπλωσης, ίση με 50 μέτρα (αντί για 100 μέτρα του IRIS 1.0), καθώς επίσης δυναμική προσομοίωση της υγρασίας της νεκρής καύσιμης ύλης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...