265
| Marc Serota/Getty images

Μέχρι και αρχαία που είχε δανείσει το Ισραήλ στον Λευκό Οίκο πήρε σπίτι του ο Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 19 Ιουλίου 2023, 16:28

Μέχρι και αρχαία που είχε δανείσει το Ισραήλ στον Λευκό Οίκο πήρε σπίτι του ο Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 19 Ιουλίου 2023, 16:28

O διευθυντής της Αρχής Αρχαιοτήτων του Ισραήλ δήλωσε ότι οι μέχρι τώρα προσπάθειες για την επιστροφή των αντικειμένων, έχουν αποδειχτεί ατελέσφορες

Την αποκάλυψη ότι πολύτιμα αρχαία αντικείμενα του Ισραήλ που είχε δανείσει η χώρα στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2019 για να εκτεθούν σε εβραϊκή γιορτή στον Λευκό Οίκο, βρέθηκαν τελικά στην έπαυλη του Ντόναλτ Τραμπ, στο Μαρ-α-Λάγκο της Φλόριντα, έκανε η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz.

Οι αρχαιότητες, τμήμα της συλλογής εθνικών θησαυρών του Ισραήλ, είχαν αποσταλεί στην Ουάσιγκτον με αφορμή εκδήλωση για την εβραϊκή γιορτή της Χανουκά.

Τελικά η έκθεση δεν έγινε ποτέ λόγω ανησυχιών της αμερικανικής κυβέρνησης ότι τα τεχνουργήματα, ανάμεσα στα οποία βρίσκονταν ένα κηροπήγιο μενορά και λυχνίες από πηλό, μπορεί να είχαν βρεθεί στην κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Οχθη, όπως ανέφερε ο Guardian.

Στη συνέχεια, ξέσπασε η πανδημία και οι αρχαιότητες δεν επιστράφηκαν ποτέ στο Ισραήλ, όπως είχε συμφωνηθεί.

Πήλινες λυχνίες λαδιού σαν και αυτή της φωτογραφίας βρίσκονταν ανάμεσα στα αντικείμενα που δάνεισε το Ισραήλ στον Λευκό Οίκο το 2019. Η συγκεκριμένη χρονολογείται στο 400-500 μΧ – Israel Antiquities Authority

Πρόσφατα ισραηλινοί αξιωματούχοι άρχισαν να ερευνούν το θέμα και αποδείχτηκε ότι τα αρχαία αντικείμενα βρέθηκαν στην έπαυλη του Τραμπ, όπου το FBI ανακάλυψε κούτες με απόρρητα κρατικά έγγραφα, τα οποία βρέθηκαν αποθηκευμένα σε ένα από τα μπάνια της έπαυλης και σε άλλους χώρους.

Ο σημερινός διευθυντής της Αρχής Αρχαιοτήτων του Ισραήλ, Ιλί Εσκόζιντο, δήλωσε ότι οι μέχρι τώρα προσπάθειες της ισραηλινής κυβέρνησης για την επιστροφή των αντικειμένων, έχουν αποδειχτεί άκαρπες.

Δεν είναι ξεκάθαρο πώς κατέληξαν τα αρχαία αντικείμενα στο Μαρ-α-Λάγκο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...