399
|

Μέτωπο 10 χιλιομέτρων στη Γορτυνία

Protagon Team Protagon Team 10 Αυγούστου 2021, 19:24

Μέτωπο 10 χιλιομέτρων στη Γορτυνία

Protagon Team Protagon Team 10 Αυγούστου 2021, 19:24

Δώδεκα οικισμοί της Αρκαδίας εκκενώθηκαν το απόγευμα της Τρίτης, λόγω των διαστάσεων που πήρε η πυρκαγιά που μαίνεται στην περιοχή της Γορτυνίας, μετά την αναζωπύρωση που έγινε νωρίτερα, παρά την ισχυρή παρουσία δυνάμεων πυρόσβεσης στον συγκεκριμένο σημείο.

«Χαοτική και ανεξέλεγκτη» χαρακτήρισε την κατάσταση μιλώντας στην ΕΡΤ1 ο δήμαρχος Γορτυνίας, Ευστάθιος Κούλης, σημειώνοντας ότι υπάρχουν παντού μέτωπα και ήδη οι ζημιές είναι ανυπολόγιστες. Ο κ. Κούλης τόνισε πως έχει χαθεί ο έλεγχος γιατί τα μέτωπα είναι διάσπαρτα και έκανε έκκληση για την αποστολή και άλλων δυνάμεων προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατάσταση.

«Προσπαθούμε», συνέχισε «να συμπαρασταθούμε με κάθε μέσο στους κατοίκους της περιοχής, τους οποίους καλώ να προσέχουν τους εαυτούς τους. Καταλαβαίνω την αγωνία που έχουν για τα σπίτια και τις περιουσίες τους, αλλά αυτή την ώρα προέχει η ανθρώπινη ζωή».

Σύμφωνα με την Περιφέρεια Πελοποννήσου το μέτωπο έχει έκταση δέκα χλμ.

Μετά από εισήγηση της Πυροσβεστικής, για προληπτικούς λόγους, εστάλη μήνυμα στους κατοίκους 12 οικισμών προς τους οποίους κινείται το μέτωπο.

Το μήνυμα του 112 ανέφερε: «Αν βρίσκεστε στους οικισμούς Χρυσοχώρι, Ιαματικές πηγές, Λουτρά, Λίθαρος, Αγιονέρι, Παρνασσός, Όχθια, Αετοράχη, Κάλλιανη, Δόξα, Τουμπίσι ή Μελιδόνι, εκκενώστε τώρα προς Τρόπαια, Τρίπολη».

Στις αναζωπυρώσεις στην Γορτυνία Αρκαδίας αναφέρθηκε νωρίτερα στη συνέντευξη Τύπου και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, κάνοντας λόγο για δύο ενεργές εστίες εντός της περιμέτρου της πυρκαγιάς κυρίως στην ευρύτερη περιοχή των οικισμών Δάφνη και Τουμπίτσι. Οι αναζωπυρώσεις που απασχολούν την Πυροσβεστική είναι στο Καπελίτσι και στο Λιβαδάκι.

Με τον κ. Χαρδαλιά επικοινώνησε ο Θανάσης Παφίλης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, τονίζοντας, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση, την ανεξέλεγκτη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο νέο μεγάλο μέτωπο στη Γορτυνία, με κίνδυνο να απειλήσει ακόμη και το Μαίναλο, αν δεν ληφθούν τα αναγκαία μέτρα. Ο Θανάσης Παφίλης ζήτησε να ενισχυθούν όλα τα απαραίτητα μέσα, ιδιαίτερα τα εναέρια, και το προσωπικό, για την κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Από το πρωί, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της Πυροσβεστικής σε όλη την περίμετρο της πυρκαγιάς, στην Αρχαία Ολυμπία Ηλείας και στη Γορτυνία Αρκαδίας, επιχειρούν 313 πυροσβέστες, με 15 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 101 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων των δυνάμεων που έχουν διατεθεί μέσω του Ευρωπαϊκού Mηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα 35 πυροσβέστες με 14 οχήματα από τη Τσεχία και 21 πυροσβέστες από το Ηνωμένο Βασίλειο. Επίσης στην περιοχή της πυρκαγιάς βρίσκεται και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ, ενώ από αέρος επιχειρούν τρία ελικόπτερα και εννέα αεροσκάφη συμπεριλαμβανομένων ενός αεροσκάφους της Κροατίας και ενός αεροσκάφους της Ισπανίας. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...