Τις απώλειες από την επίσημη κομματική θέση για «ναι» στο νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών μέτρησαν οι παρατάξεις που είχαν ταχθεί υπέρ της ρύθμισης. Και είναι ενδιαφέρον ότι, αναλογικά, τους περισσότερους βουλευτές που δεν ψήφισαν το νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο τούς είχε τελικά το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής και όχι η Νέα Δημοκρατία.
Με βάση όσα έγιναν γνωστά μετά την ψηφοφορία και την καταμέτρηση των ψήφων (176 «ναι» συνολικά), από την κυβερνητική παράταξη των 158 εδρών, 51 βουλευτές δεν ψήφισαν το νομοσχέδιο (20 καταψήφισαν και 31 προτίμησαν την αποχή, που τους είχε προτείνει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης), ενώ από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ των 32 εδρών απείχαν της ψηφοφορίας 11 βουλευτές. Αυτό σημαίνει ότι κατ’ αναλογία, το 32,27% των βουλευτών της ΝΔ δεν ψήφισαν το νομοσχέδιο, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ είναι 34,37%.
Οι πέντε Κοινοβουλευτικές Ομάδες που στήριξαν το νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο διαθέτουν συνολικά 243 βουλευτές, κάτι που σημαίνει ότι 67 διαφοροποιήθηκαν, επιλέγοντας είτε αποχή είτε κατά.
Πιο αναλυτικά, 20 βουλευτές της ΝΔ δήλωσαν «όχι» στο νομοσχέδιο για την ισότητα στο γάμο. Ηταν οι Χαράλαμπος Αθανασίου, Φωτεινή Αραμπατζή, Βασίλης Γιόγιακας, Στέφανος Γκίκας, Κώστας Γκιουλέκας, Θανάσης Δαβάκης, Αναστάσιος Δημοσχάκης, Κώστας Καραγκούνης, Αννα Καραμανλή, Θεόδωρος Καραογλου, Ανδρέας Κατσανιώτης, Δημήτρης Κυριαζίδης, Θεόφιλος Λεονταρίδης, Φώντας Μπαραλιάκος, Γιάννης Πασχαλίδης, Μάριος Σαλμάς, Αντώνης Σαμαράς, Ευριπίδης Στυλιανίδης, Μάξιμος Χαρακόπουλος, Μίλτος Χρυσομάλλης.
Επίσης 31 βουλευτές της ΝΔ δεν πήραν μέρος στην ψηφοφορία. Ηταν οι Διονύσης Ακτύπης, Γιάννης Ανδριανός, Λάκης Βασιλειάδης, Κώστας Βλασης, Γιώργος Βλάχος, Μάκης Βορίδης, Γιώργος Γεωργαντάς, Γιάννης Γιάτσιος, Ανδρέας Ζαμπίλης, Θανάσης Καββαδάς, Γιάννης Καλλιάνος, Δημήτρης Καλογερόπουλος, Μάρκος Καφούρος , Σταύρος Κελέτσης, Μαρία Κεφάλα, Μάνος Κονσόλας, Γιώργος Κοτρωνιάς, Δημήτρης Κούβελας, Σπύρος Κουλκουδίνας, Γιάννης Λαμπρόπουλος, Περικλής Μαντάς, Νότης Μηταράκης, Κατερίνα Μονογυιου, Γιάννης Μπούγας, Χρήστος Μπουκώρος, Γιάννης Οικονόμου, Γιώργος Παπασωτηρίου, Στέλιος Πέτσας, Θάνος Πλεύρης, Χριστόδουλος Στεφανάδης, Αγγελος Συρίγος.
Ο κ. Βορίδης, ο κ. Μπούγας, η κυρία Κεφάλα και ο κ. Κελέτσης είναι τα μέλη της κυβέρνησης που απείχαν (από νομοσχέδιο που έφερε η κυβέρνηση στην οποία οι ίδιοι μετέχουν, να σημειωθεί).
Υπάρχει πάντως ένας αστερίσκος: σε επικοινωνία με δημοσιογράφους που είχε ο Γιώργος Καρασμάνης, βουλευτής Πέλλας της ΝΔ, είπε ότι από λάθος προσμετρήθηκε η ψήφος του στα «ναι», ενώ εκείνος καταψήφισε. Εάν επιβεβαιωθεί την Παρασκευή το αληθές των λεγομένων του από τις υπηρεσίες της Βουλής, η κατανομή των «ναι» και των «όχι» θα αλλάξει. Και σε αυτή την περίπτωση, πάντως, το ποσοστό των κοινοβουλευτικών της ΝΔ που δεν ψήφισαν το νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο είναι στο 32,9% κάτω από το αντίστοιχο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.
Από το ΠΑΣΟΚ απουσίαζαν οι: Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Ευαγγελία Λιακούλη, Σταύρος Μιχαηλίδης, Μπουρχάν Μπαράν, Σταύρος Νικολαΐδης, Απόστολος Πάνας, Παναγιώτης Παρασκευαΐδης, Ανδρέας Πουλάς, Χριστίνα Σταρακά, Μανώλης Χνάρης, Κατερίνα Καζάνη.
Μάλιστα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το ΠΑΣΟΚ θα μετρούσε άλλους δύο «απόντες», την Ελενα Βατσινά και τον Φρέντυ Παρασύρη, που εκλέγονται στο Ηράκλειο και οι οποίοι φέρονται να μεταπείστηκαν προς το «ναι» την τελευταία στιγμή και χάρη στις προσπάθειες του προέδρου του κόμματος Νίκου Ανδρουλάκη, που είχε μια κρίσιμη συνάντηση μαζί τους στο γραφείο του στη Βουλή.
Από τον ΣΥΡΙΖΑ, απουσίαζαν οι Παύλος Πολάκης και Οθων Ηλιόπουλος. Η Νίνα Κασιμάτη δήλωσε «παρών».
Από τη Νέα Αριστερά, απουσίαζαν οι μειονοτικοί βουλευτές Οζγκιούρ Φερχάτ και Χουσεϊν Ζεϊμπέκ.
Από τους ανεξάρτητους οι βουλευτές Χ. Κατσιβαρδάς, Κ. Φλώρος, Αρετή Παπαϊωάννου δήλωσαν «όχι» και «παρών» ο Μιχάλης Χουρδάκης, ο οποίος προέρχεται από την Πλεύση Ελευθερίας.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News