367
Ο Στράτος Φαναράς και ο Παύλος Τσίμας κατά την παρουσίαση της έρευνας της Metron Analysis στο συνέδριο «Η Ελλάδα Μετά VI» | ekyklos.gr

Metron Analysis: Το 18% του ΣΥΡΙΖΑ και το 10% της ΝΔ τάσσονται υπέρ της Ρωσίας στον πόλεμο

Protagon Team Protagon Team 3 Οκτωβρίου 2022, 15:08
Ο Στράτος Φαναράς και ο Παύλος Τσίμας κατά την παρουσίαση της έρευνας της Metron Analysis στο συνέδριο «Η Ελλάδα Μετά VI»
|ekyklos.gr

Metron Analysis: Το 18% του ΣΥΡΙΖΑ και το 10% της ΝΔ τάσσονται υπέρ της Ρωσίας στον πόλεμο

Protagon Team Protagon Team 3 Οκτωβρίου 2022, 15:08

Μια ανάλυση του τι σκέφτονται οι Ελληνες για μια σειρά από ζητήματα –από την ακρίβεια και τις υποκλοπές της ΕΥΠ, ως τον πόλεμο στην Ουκρανία και τα σενάρια ακυβερνησίας– προσέφερε η έρευνα της Metron Analysis, η οποία παρουσιάστηκε τη Δευτέρα στο πλαίσιο του συνεδρίου «Η Ελλάδα Μετά VI» που διοργανώνει ο Κύκλος Ιδεών, το think tank του Βαγγέλη Βενιζέλου.

Πολλά, χρήσιμα και αποκαλυπτικά τα ευρήματα της σφυγμομέτρησης της κοινής γνώμης, η οποία διεξήχθη τον Σεπτέμβριο και παρουσιάστηκε στο συνέδριο από τον Στράτο Φαναρά, διευθύνοντα σύμβουλο της Metron Analysis. Οπως για παράδειγμα το πώς τάσσονται οι Ελληνες σχετικά με τα ενδεχόμενα αυτοδύναμων κυβερνήσεων ή κυβερνήσεων συνεργασίας.

Τα ποσοστά είναι σχεδόν μοιρασμένα: το 49% θέλει μονοκομματικές αυτοδύναμες κυβερνήσεις, το 47% θέλει κυβερνήσεις συνεργασίας. Ομως το ενδιαφέρον είναι ότι ότι ένα 23% των ψηφοφόρων της ΝΔ θέλει κυβερνήσεις συνεργασίας, ένα 31% του ΣΥΡΙΖΑ αυτοδύναμες κυβερνήσεις, όπως θέλει και ένα ποσοστό 55% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Εξίσου σημαντικά τα ευρήματα της έρευνας για το τι από τα θέματα που κυριαρχούν στην πολιτική, οικονομική και κοινωνική ατζέντα αξιολογούν ως σοβαρό και τι όχι οι Ελληνες. Η ακρίβεια αξιολογείται από πολύ ως αρκετά σοβαρό από το 96% των ερωτηθέντων, με το ενεργειακό να ακολουθεί με 95% και τη δημόσια παιδεία να έρχεται τρίτη με 89%. Στον αντίποδα, η υπόθεση Ανδρουλάκη με τις υποκλοπές από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών αξιολογείται ως πολύ ή αρκετά σοβαρό μόνο από το 66%, ενώ το 33% απάντησε είτε «καθόλου σοβαρό» είτε «όχι και τόσο σοβαρό».

 

Αλλο ενδιαφέρον σημείο της έρευνας, το πώς στέκονται οι έλληνες πολίτες απέναντι στη Ρωσία σε σχέση με την εισβολή της στην Ουκρανία.

Συνολικά το 71% των Ελλήνων (επτά στους 10) δηλώνουν ότι τάσσονται κατά της Ρωσίας, ενώ ένα 16% δηλώνει πως τάσσεται υπέρ. Αυτή η θέση όμως, είναι ελάχιστη στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής (μόλις 3%), ανεβαίνει στο 5% στο ΚΚΕ, μετριέται στο 10% των ψηφοφόρων της ΝΔ (ένας στους 10) και εκτινάσσεται στο 18%, πάνω δηλαδή από τον εθνικό μέσο όρο, στον ΣΥΡΙΖΑ!

 

♦ Διαβάστε όλη την έρευνα της Metron Analysis που παρουσιάστηκε της Δευτέρα στο συνέδριο «Η Ελλάδα Μετά VI» εδώ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...