245
O Κλάους Ντερ βρήκε κλειστή την πόρτα του βερολινέζικου θεάτρου Volksbühne | VOLKSBÜHNE/Julian Röder

#MeToo στη Γερμανία με καταγγελίες-σοκ στο ιστορικό θέατρο Volksbühne

Protagon Team Protagon Team 17 Μαρτίου 2021, 18:36
O Κλάους Ντερ βρήκε κλειστή την πόρτα του βερολινέζικου θεάτρου Volksbühne
|VOLKSBÜHNE/Julian Röder

#MeToo στη Γερμανία με καταγγελίες-σοκ στο ιστορικό θέατρο Volksbühne

Protagon Team Protagon Team 17 Μαρτίου 2021, 18:36

Ο διευθυντής του βερολινέζικου θεάτρου Volksbühne («Λαϊκό Θεάτρο») παραιτήθηκε έπειτα από καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση και εξευτελιστική συμπεριφορά έναντι γυναικών ηθοποιών.

Ο Κλάους Ντερ, που είχε αναλάβει καθήκοντα  μεταβατικού καλλιτεχνικού διευθυντή τον Απρίλιο του 2018,  αποδέχθηκε την πλήρη ευθύνη για τις καταγγελίες. «Λυπάμαι βαθιά αν πλήγωσα με τη συμπεριφορά μου τα λόγια μου ή το βλέμμα μου»,  είπε σε δήλωσή του.

Τουλάχιστον δέκα γυναίκες που εργάστηκαν στο θέατρο κατηγόρησαν τον Ντερ για τη συμπεριφορά του σε βάρος τους. Είπαν, μεταξύ άλλων, ότι τις κοιτούσε με απρέπεια, έκανε σεξιστικά σχόλια  και έστελνε χυδαία μηνύματα.

Την υπόθεση ερευνούσε από τον Ιανουάριο το υπουργείο Πολιτισμού του κρατιδίου του Βερολίνου, όπου βρίσκεται το θέατρο.

Το σκάνδαλο, όπως σημειώνει ο Guardian, είναι το τελευταίο σε μία σειρά περιστατικών αρνητικής δημοσιότητας που αφορούν το θέατρο, το οποίο είχε γνωρίσει ημέρες δόξας κατά την πάλαι ποτέ Ανατολική Γερμανία, ενώ μετά το 1989 είναι ένα από τα πιο avant garde θέατρα της Ευρώπης.

Το 2018 ο προηγούμενος διευθυντής του, ο Βέλγος Κρις Ντερκόν, είχε οριστεί από τις αρχές του κρατιδίου μετά την αποπομπή του επί 25 έτη διευθυντή Φρανκ Κάστορφ.  Ωστόσο το προσωπικό διαμαρτυρήθηκε έντονα για τον διορισμό φτάνοντας στο σημείο ακόμη και να απειλήσει τον Ντερκόν. Ο Κλάους Ντερ ήταν μία προσωρινή λύση για να ηρεμήσουν τα πνεύματα και θα αποχωρούσε το καλοκαίρι.

Τους τελευταίους μήνες μία σειρά περιστατικά στη Γερμανία έχουν φέρει στο προσκήνιο καταγγελίες για σεξουαλικές παρενοχλήσεις, όπως αυτό του σκηνοθέτη Ντίτερ Βέντελ,  εναντίον του οποίου ερευνώνται κατηγορίες για έναν βιασμό και παρενόχληση άλλων ηθοποιών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...