911
Επιβεβαιώνεται η εδραίωση της METLEN στα ιστορικά υψηλά επίπεδα μεγεθών που έχει κατακτήσει μετά τον εταιρικό μετασχηματισμό του 2022, τονίζει στη δήλωσή του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Ευάγγελος Μυτιληναίος |

METLEN: Ιστορικό ρεκόρ καθαρής κερδοφορίας α’ εξαμήνου – Στα €2,5 δισ. ο τζίρος

Protagon Team Protagon Team 25 Ιουλίου 2024, 10:17
Επιβεβαιώνεται η εδραίωση της METLEN στα ιστορικά υψηλά επίπεδα μεγεθών που έχει κατακτήσει μετά τον εταιρικό μετασχηματισμό του 2022, τονίζει στη δήλωσή του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Ευάγγελος Μυτιληναίος
|

METLEN: Ιστορικό ρεκόρ καθαρής κερδοφορίας α’ εξαμήνου – Στα €2,5 δισ. ο τζίρος

Protagon Team Protagon Team 25 Ιουλίου 2024, 10:17

Ιστορικό ρεκόρ καθαρής κερδοφορίας κατέγραψε η Μetlen στο πρώτο εξάμηνο του έτους, επιβεβαιώνοντας, όπως ανέδειξε και ο διοικητικός της ηγέτης, Ευάγγελος Μυτιληναίος, την εδραίωση της στα ιστορικά υψηλά επίπεδα μεγεθών που έχει κατακτήσει μετά τον εταιρικό μετασχηματισμό του 2022.

Ειδικότερα:

Τα καθαρά Κέρδη Μετά από Δικαιώματα Μειοψηφίας διαμορφώθηκαν σε 282 εκατ. ευρώ έναντι 268 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο του 2023. Αντίστοιχα, τα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν σε 2,04 ευρώ έναντι 1,94 ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

Ο Κύκλος Εργασιών άγγιξε τα 2,482 δισ. ευρώ σε σύγκριση με 2,516 δισ. ευρώ το α’ εξάμηνο του 2023, παρά τη σημαντική μείωση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου καθ’ όλη τη διάρκεια του εξαμήνου, ενώ τα Κέρδη προ Φόρων, Τόκων και Αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 474 εκατ. ευρώ έναντι 437 ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, με παράλληλη αύξηση του λειτουργικού περιθωρίου κατά 169 μονάδες βάσης.

Ο καθαρός δανεισμός σε προσαρμοσμένη βάση διαμορφώθηκε στα 1,774 δισ. ευρώ, εξαιρουμένου του δανεισμού χωρίς αναγωγή (non-resource). Παρά το εντατικό επενδυτικό πρόγραμμα που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, το προσαρμοσμένο Net Debt/EBITDA διαμορφώθηκε στο 1,76x, επίπεδο εφάμιλλο ή και καλύτερο από τις επιδόσεις εταιρειών εντός της επενδυτικής βαθμίδας.

Σύμφωνα με τις αξιολογήσεις των οίκων FITCH και S&P, η Μetlen βρίσκεται ένα βήμα από την επίτευξη του στόχου κατάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, για πρώτη φορά στην ιστορία της.

Σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα α’ εξαμήνου (δείτε εδώ το Flash Note ), ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Metlen, Ευάγγελος Μυτιληναίος, σημείωσε:

«Οι ισχυρές οικονομικές επιδόσεις στο Α’ εξάμηνο του 2024 επιβεβαιώνουν, την εδραίωση της METLEN στα ιστορικά υψηλά επίπεδα μεγεθών που έχει κατακτήσει μετά τον εταιρικό μετασχηματισμό του 2022.

Σε μια χρονιά με έντονες προκλήσεις, σε περιβάλλον υψηλών επιτοκίων και έντονης γεωπολιτικής αστάθειας, το επιχειρηματικό μοντέλο της METLEN, το οποίο έχει στον πυρήνα του τις σημαντικές συνέργειες που επιφέρει η συνύπαρξη των Κλάδων Ενέργειας και Μετάλλων, καταδεικνύει για ακόμα μια φορά ανθεκτικότητα και μας επιτρέπει να είμαστε αισιόδοξοι για την επίτευξη των φιλόδοξων επιχειρηματικών στόχων που έχουμε θέσει για το σύνολο τους έτους».

Ως προς τις προοπτικές για το υπόλοιπο του έτους, αναφέρεται εξάλλου ότι «Ακολουθώντας την εποχικότητα των τελευταίων ετών, οι οικονομικές επιδόσεις της METLEN αναμένεται να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο στο Β’ εξάμηνο του 2024, με οδηγό τον Κλάδο της Ενέργειας. Τα παραπάνω θα έχουν ως αποτέλεσμα νέα, σημαντικά υψηλότερα επίπεδα κερδοφορίας, ενώ οι θετικές οικονομικές ροές επιτρέπουν την πραγματοποίηση όλων αυτών των επενδύσεων και την περαιτέρω ενίσχυση του κύκλου εργασιών με απόλυτο έλεγχο στους βασικούς δείκτες μόχλευσης».

Τα βασικά μεγέθη

O κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε σε €2.482 εκατ. έναντι €2.516 εκατ. στο Α’ εξάμηνο του 2023, σημειώνοντας μείωση 1%, παρά τη σημαντική αποκλιμάκωση των τιμών ενέργειας και συγκεκριμένα τόσο της ηλεκτρικής ενέργειας (DAM: -54%) όσο και των τιμών του φυσικού αερίου (-33%).

Τα Κέρδη προ Φόρων, Τόκων και Αποσβέσεων (EBITDA) σημείωσαν αύξηση κατά 8% στα €474 εκατ. έναντι €437 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, επωφελούμενα τόσο από τις σταθερά ισχυρές επιδόσεις του Τομέα των Μετάλλων όσο και από τη συνεχιζόμενη ανοδική πορεία της κερδοφορίας του Κλάδου της Ενέργειας και συγκεκριμένα της δραστηριότητας των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), η οποία συνεισέφερε περίπου το 1/3 του συνολικού EBITDA της Εταιρείας. Ταυτόχρονα, η METLEN πέτυχε και την ενίσχυση του περιθωρίου κέρδους της, το οποίο σε επίπεδο EBITDA ενισχύθηκε από ~17% στο Α΄εξάμηνο του 2023 σε ~19% στο Α΄εξάμηνο του 2024. Αυτό ήταν αποτέλεσμα, κυρίως,της μεγαλύτερης συνεισφοράς στο μείγμα της κερδοφορίας της Εταιρείας, Τομέων με ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά όπως είναι οι ΑΠΕ, η Μεταλλουργία και το Ελληνικό Utility.

H METLEN πέτυχε για ακόμα μία φορά την ιστορικά υψηλότερη επίδοσή της σε A’ εξάμηνο έτους με οδηγό τον Τομέα της Ενέργειας. Συγκεκριμένα, πέραν της σημαντικής συνεισφοράς της M Renewables (ΑΠΕ Ελλάδας και εξωτερικού), η οποία είδε την κερδοφορία της να αυξάνεται σημαντικά (+61%) σε σύγκριση με το Α’ εξάμηνο του 2023, ο Κλάδος της Ενέργειας ευνοήθηκε επίσης από την ουσιαστική ενδυνάμωση του Ελληνικού Utility, το οποίο, σε επίπεδο μεριδίου αγοράς, προσέγγισε στο τέλος του Α’ εξαμήνου του 2024 το 20% τόσο στην παραγωγή όσο και στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο Κλάδος των Μετάλλων, στο Α’ εξάμηνο του 2024, ξεπέρασε τα ιστορικά υψηλά επίπεδα κερδοφορίας του Α’ εξαμήνου του 2023, ως αποτέλεσμα τόσο της ενδυνάμωσης των premia του αλουμινίου, όσο και της τιμής του API της Αλουμίνας. Η επίδοση ρεκόρ σε επίπεδο εξαμήνου για τον Τομέα των Μετάλλων, οφείλεται κατά κύριο λόγω στην έγκαιρη ανάληψη δράσεων από τη Διοίκηση της Εταιρείας αναφορικά τόσο με την κατοχύρωση ευνοϊκών τιμών LME, αξιοποιώντας στο έπακρο τις ευκαιρίες που της δόθηκαν το προηγούμενο διάστημα, όσο και στον αυστηρό έλεγχο του κόστους. Το τελευταίο, μετά και τη λήξη του συμβολαίου με τη ΔΕΗ και την πλήρη ανάληψη της ηλεκτροδότησης του εργοστασίου του αλουμινίου από την Protergia, αποτελεί βασικό άξονα της ενίσχυσης της κερδοφορίας του Τομέα των Μετάλλων το 2024 έναντι του 2023.

Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τις, κομβικής σημασίας, συνέργειες που προσφέρει η συνύπαρξη των Κλάδων Ενέργειας και Μετάλλων, διατηρούν τη METLEN μεταξύ των ανταγωνιστικότερων παραγωγών αλουμινίου και αλουμίνας παγκοσμίως.

Τέλος, ιδιαίτερα σημαντική ήταν η αύξηση των Καθαρών Κερδών, Μετά από Φόρους και Δικαιώματα Μειοψηφίας, που ανήλθαν σε €282 εκατ., αυξημένα κατά 5% σε σύγκριση με τα €268 εκατ. το αντίστοιχο εξάμηνο του 2023.

Ακολουθώντας την εποχικότητα των τελευταίων ετών, οι οικονομικές επιδόσεις της METLEN αναμένεται να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο στο Β’ εξάμηνο του 2024, με οδηγό τον Κλάδο της Ενέργειας. Τα παραπάνω θα έχουν ως αποτέλεσμα νέα, σημαντικά υψηλότερα επίπεδα κερδοφορίας, ενώ οι θετικές οικονομικές ροές επιτρέπουν την πραγματοποίηση όλων αυτών των επενδύσεων και την περαιτέρω ενίσχυση του κύκλου εργασιών με απόλυτο έλεγχο στους βασικούς δείκτες μόχλευσης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...