325
| In Time News / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Meteo: Αυξημένος κίνδυνος για δασικές πυρκαγιές παρά τις πρόσφατες βροχές

Protagon Team Protagon Team 15 Αυγούστου 2022, 10:33
|In Time News / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Meteo: Αυξημένος κίνδυνος για δασικές πυρκαγιές παρά τις πρόσφατες βροχές

Protagon Team Protagon Team 15 Αυγούστου 2022, 10:33

«Ευνοϊκό υπόβαθρο» για την εκδήλωση και την εξάπλωση δασικών πυρκαγιών αναμένεται να επικρατήσει στην Ελλάδα την εβδομάδα 15 – 21 Αυγούστου σύμφωνα με προειδοποίηση της πυρομετεωρολογικής ομάδας FLAME του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) / meteo.gr τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, «οι βροχοπτώσεις και οι χαμηλότερες των κλιματικά αναμενόμενων θερμοκρασίες που επικράτησαν στη χώρα μας κατά το διάστημα από την Πέμπτη 11.08.2022 έως και την Κυριακή 14.08.2022 είχαν ως αποτέλεσμα το σημαντικό περιορισμό της ευφλεκτότητας των νεκρών δασικών καυσίμων», με τις «μετρήσεις από το πυκνό δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του ΕΑΑ / meteo.gr» να δείχνουν πως «η ευφλεκτότητα των νεκρών δασικών καυσίμων το μεσημέρι της Κυριακής 14.08.2022 εκτιμάται ότι βρισκόταν σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας».

«Ωστόσο, με βάση τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία που ανέλυσε η πυρομετεωρολογική ομάδα FLAME του ΕΑΑ / meteo.gr, η ευφλεκτότητα των νεκρών δασικών καυσίμων αναμένεται να παρουσιάσει σημαντική αύξηση κατά τη διάρκεια της νέας εβδομάδας, 15 – 21.08.2022», όπως επισημαίνεται.

«Αιτία για αυτή την αύξηση αποτελεί η σταδιακή άνοδος της θερμοκρασίας σε τιμές αρκετά υψηλότερες των κλιματικά αναμενόμενων, σε συνδυασμό με την επικράτηση ξηρών συνθηκών. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, τα νεκρά δασικά καύσιμα, ειδικότερα δε τα πιο λεπτά όπως φύλλα, βελόνες, μικρά κλαδιά και κορμοί, αποβάλλουν υγρασία στην ατμόσφαιρα και ξεραίνονται γρήγορα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να διευκολύνεται η ανάφλεξη εφόσον υπάρξει κάποια πηγή θερμότητας, και στη συνέχεια η διατήρηση της καύσης και η γρήγορη μετάδοση (εξάπλωση) της φωτιάς», κατά την ίδια ανακοίνωση.

Σε σχετικό χάρτη που δημοσίευσε η ομάδα των επιστημόνων «παρουσιάζεται η πρόγνωση της περιεχόμενης υγρασίας των νεκρών δασικών καυσίμων για την Τετάρτη 17.08.2022, οπότε και αυτή αναμένεται, μέσα σε διάστημα 3 ημερών, να πέσει κάτω από το 10 % στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας». «Οι τιμές αυτές», προσέθεσαν, «δημιουργούν ευνοϊκό υπόβαθρο για την εκδήλωση και την εξάπλωση δασικών πυρκαγιών».

Πρόγνωση εκτιμώμενης περιεχόμενης υγρασίας νεκρών δασικών καυσίμων για την Τετάρτη 17.08.2022

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...