485
Γυναίκα πάνω σε πατίνι στη διάρκεια καταιγίδας στο κέντρο της Αθήνας, την Πέμπτη | ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ/Intime

Meteo: 47 καλοκαίρια είχαμε να δούμε τόσες ημέρες κακοκαιρίας!

Protagon Team Protagon Team 28 Αυγούστου 2022, 11:20
Γυναίκα πάνω σε πατίνι στη διάρκεια καταιγίδας στο κέντρο της Αθήνας, την Πέμπτη
|ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ/Intime

Meteo: 47 καλοκαίρια είχαμε να δούμε τόσες ημέρες κακοκαιρίας!

Protagon Team Protagon Team 28 Αυγούστου 2022, 11:20

Η πολυήμερη κακοκαιρία που επηρέασε την Ελλάδα ολόκληρη σχεδόν την εβδομάδα που μας πέρασε, είναι μια καιρική κατάσταση πολύ σπάνια γι’ αυτή την εποχή.

Σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η τελευταία φορά που υπήρξε στη χώρα πολυήμερη κακοκαιρία μέσα στο καλοκαίρι, η οποία να επηρεάζει το μεγαλύτερο μέρος της, ήταν πριν από 47 χρόνια και συγκεκριμένα από τις 30 Ιουλίου έως τις 5 Αυγούστου 1975.

Οι επιστήμονες του meteo εξηγούν τα φαινόμενα που παρατηρήθηκαν αυτές τις μέρες και τα αίτιά τους:

1) Γιατί έβρεχε τόσες ημέρες στη χώρα μας;

Βασική αιτία για τις πολυήμερες, έντονες και εκτεταμένες βροχοπτώσεις αποτέλεσε μια ατμοσφαιρική διαταραχή στην ανώτερη τροπόσφαιρα, η οποία προερχόμενη από τον βόρειο Ατλαντικό κινήθηκε αρχικά προς την ευρύτερη περιοχή της Αδριατικής και των βορειοδυτικών Βαλκανίων στην πρώτη φάση της κακοκαιρίας, επιδεινώνοντας έτσι σταδιακά τον καιρό στην χώρα μας κατά την διάρκεια του περασμένου Σαββατοκύριακου, στα κεντρικά και βόρεια.

Τη Δευτέρα και την Τρίτη (δεύτερη φάση της κακοκαιρίας), η ατμοσφαιρική διαταραχή κινήθηκε αργά προς την περιοχή μας επιδεινώνοντας περαιτέρω τον καιρό στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας μας.

Από την Τετάρτη μέχρι την Παρασκευή (τρίτη φάση της κακοκαιρίας), η ατμοσφαιρική διαταραχή είχε πλέον αποκοπεί από τη γενική κυκλοφορία και ως αποκομμένο χαμηλό ή «ψυχρή λίμνη» διατηρήθηκε σχεδόν στάσιμη πάνω από την χώρα μας για τρεις ημέρες.

Κατά την διάρκεια της τρίτης φάσης της κακοκαιρίας και καθώς η «ψυχρή λίμνη» στροβιλιζόταν σχεδόν στάσιμη πάνω από την χώρα μας, συνδυαζόμενη με τις υπάρχουσες υγρές και ασταθείς αέριες μάζες, προκάλεσε τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες σε μεγάλο μέρος της Ελλάδας προκαλώντας εκτεταμένα προβλήματα.

2) Πού έβρεξε περισσότερο;

Στο σύνολο των ημερών της κακοκαιρίας έβρεξε σημαντικά σε όλη σχεδόν την επικράτεια, με εξαίρεση τα πολύ χαμηλά ύψη βροχής στη Δυτική Πελοπόννησο και στα νησιά του Ιονίου.

Οι περιοχές με το μεγαλύτερο συνολικό ύψος βροχής ήταν: Αμφίκλεια (156 χιλιοστά), Κάβο Ντόρο (155), Ζαγορά (121), Πολύγυρος (117), Ίσωμα Κιλκίς (111), Αρδασσα (107), Μέτσοβο (106) και Βελβεντό (103).

Σημειώνεται επίσης ότι στην Αττική έβρεξε για έξι συνεχόμενες ημέρες.

3) Πόσοι κεραυνοί έπεσαν συνολικά;

Η κακοκαιρία συνοδεύτηκε από έντονη κεραυνική δραστηριότητα. Συνολικά πάνω από 115.000 κεραυνοί κατεγράφησαν από το δίκτυο ανίχνευσης κεραυνών ΖΕΥΣ του ΕΑΑ/Meteo.gr.

Η ημέρα με την εντονότερη κεραυνική δραστηριότητα ήταν η Τετάρτη 24 Αυγούστου με 52.000 κεραυνούς να καταγράφονται σε όλη τη χώρα.

4) Πόσες ζημιές προκάλεσε η κακοκαιρία;

Η πολυήμερη κακοκαιρία προκάλεσε πολύ μεγάλο αριθμό προβλημάτων σε πολλές περιοχές της χώρας, ένα θύμα καταγράφηκε από κεραυνό στην περιοχή της Δράμας την πρώτη ημέρα της κακοκαιρίας, ενώ σημειώθηκαν πολύ περισσότερα προβλήματα μικρής κλίμακας.

5) Από πότε έχει να συμβεί κάτι παρόμοιο τον Αύγουστο;

Η τελευταία φορά που είχαμε στη χώρα μας πολυήμερη κακοκαιρία μέσα στο καλοκαίρι η οποία να επηρεάζει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας ήταν πριν από 47 χρόνια και συγκεκριμένα τη χρονική περίοδο από 30 Ιουλίου έως 5 Αυγούστου του 1975.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...