905
Μία οικογένεια κάνει ποδήλατο κοντά στην πλατεία Τιανανμέν, τη Δευτέρα, λίγο πριν ξεκινήσει η Λαϊκή Εθνοσυνέλευση | EPA/ANDRES MARTINEZ CASARES

Μεταρρυθμίσεις στην οικονομία ψάχνει το Πεκίνο μετά την επιβράδυνση

Protagon Team Protagon Team 15 Ιουλίου 2024, 13:08
Μία οικογένεια κάνει ποδήλατο κοντά στην πλατεία Τιανανμέν, τη Δευτέρα, λίγο πριν ξεκινήσει η Λαϊκή Εθνοσυνέλευση
|EPA/ANDRES MARTINEZ CASARES

Μεταρρυθμίσεις στην οικονομία ψάχνει το Πεκίνο μετά την επιβράδυνση

Protagon Team Protagon Team 15 Ιουλίου 2024, 13:08

Η οικονομία της Κίνας επιβραδύνθηκε περισσότερο από ό,τι αναμενόταν το δεύτερο τρίμηνο του έτους, αυξάνοντας την πιθανότητα ότι οι κορυφαίοι αξιωματούχοι της χώρας, υπό την επίβλεψη του Σι Τζινπίνγκ, που συγκεντρώθηκαν στο Πεκίνο, τη Δευτέρα, θα παρουσιάσουν νέες προσπάθειες για την αναθέρμανση της ανάπτυξης.

Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου επεκτάθηκε κατά 4,7% την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, ανακοίνωσε τη Δευτέρα η Κινεζική Στατιστική Υπηρεσία.

Το αποτέλεσμα αυτό ήταν χαμηλότερο από την ανάπτυξη κατά 5,3% το πρώτο τρίμηνο του έτους και το ποσοστό 5,1% που είχαν προβλέψει οι οικονομολόγοι για το δεύτερο τρίμηνο, σημειώνει ο Guardian.

Ο τομέας των ακινήτων συνέχισε να υποχωρεί, με τις συνολικές πωλήσεις νέων εμπορικών κτιρίων να μειώνονται κατά 25% το πρώτο εξάμηνο του 2024.

Παράλληλα, οι λιανικές πωλήσεις τον Ιούνιο μειώθηκαν κατά 0,12% σε σχέση με τον Μάιο, υπογραμμίζοντας το αδύναμο καταναλωτικό κλίμα που θα μπορούσε να δυσκολέψει την Κίνα να επιτύχει τον στόχο της για αύξηση του ΑΕΠ κατά 5% περίπου για το σύνολο του έτους.

Οι εξαγωγές κράτησαν την οικονομία

Το σχετικά αδύναμο τριμηνιαίο αποτέλεσμα ενισχύθηκε από ένα εμπορικό πλεόνασμα-ρεκόρ σχεδόν 100 δισ. δολαρίων μόνο τον Ιούνιο, καθώς τα πλεονάζοντα βιομηχανικά προϊόντα πουλήθηκαν στο εξωτερικό.

Η απειλή της αύξησης των εμπορικών φραγμών, ιδίως εάν ο Ντόναλντ Τραμπ επανεκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ, αυξάνει την πίεση προς τους ηγέτες της Κίνας να αναζωπυρώσουν την ανάπτυξη στο εσωτερικό της χώρας.

Οι κορυφαίοι αξιωματούχοι της Κίνας συγκεντρώθηκαν στο Μέγαρο του Λαού τη Δευτέρα, στην ολομέλεια της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης, μια σημαντική πολιτική συνάντηση, που γίνεται κάθε πέντε χρόνια.

Στο παρελθόν, σε αντίστοιχες συναντήσεις, οι αξιωματούχοι είχαν παρουσιάσει αλλαγές οικονομικής πολιτικής μεγάλης κλίμακας.

«Η αντιστροφή αυτών των οικονομικών τάσεων θα πρέπει να είναι στο επίκεντρο της τρίτης ολομέλειας αυτής της εβδομάδας», δήλωσε ο Χάρι Μέρφι Κρουζ, οικονομολόγος της Moody’s.

Παρόλα αυτά, στη συνάντηση μπορεί να μην ανακοινωθούν μεγάλες αλλαγές, καθώς «οι μεγάλες στροφές πολιτικής μπορούν να εκληφθούν ως παραδοχή αποτυχίας» στην Κίνα, είπε στον Guardian.

«Αντ’ αυτού, αναμένουμε μια μέτρια αλλαγή πολιτικής που θα επεκτείνει τη μεταποίηση υψηλής τεχνολογίας και θα προσφέρει περιορισμένη στήριξη στη στέγαση και τα νοικοκυριά», πρόσθεσε.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν, τον Ιούνιο, ότι η τετραήμερη συγκέντρωση θα εξετάσει «κυρίως θέματα που σχετίζονται με την περαιτέρω συνολική εμβάθυνση των μεταρρυθμίσεων και την προώθηση του κινεζικού εκσυγχρονισμού» και ότι ο Σι έχει πει πως το κόμμα σχεδιάζει «μεγάλες» μεταρρυθμίσεις.

Οι αναλυτές ελπίζουν ότι αυτές οι δεσμεύσεις θα έχουν ως αποτέλεσμα την επειγόντως αναγκαία στήριξη της οικονομίας.

Ολα τα βλέματα στην αγορά ακινήτων

Το Πεκίνο θα πρέπει να αναλάβει αποφασιστική δράση για τη μεταρρύθμιση του τομέα των ακινήτων, να χαλαρώσει τους περιορισμούς στην εσωτερική μετανάστευση, να ενισχύσει τις θέσεις εργασίας υψηλής ειδίκευσης για τους πτυχιούχους και να τροποποιήσει το φορολογικό σύστημα για να ελαφρύνει το χρέος της τοπικής αυτοδιοίκησης, είπαν οι αναλυτές της Moody’s.

Πρόσθεσαν όμως ότι οι κινέζοι αξιωματούχοι «πιθανότατα» δεν θα προβούν σε σαρωτικές μεταρρυθμίσεις, επιλέγοντας αντ’ αυτού «μια μέτρια αλλαγή πολιτικής που θα επεκτείνει τη μεταποίηση υψηλής τεχνολογίας και θα ενισχύσει τη στέγαση».

Η People’s Daily, η επίσημη εφημερίδα του Κομμουνιστικού Κόμματος, φάνηκε να επιβεβαιώνει τις χαμηλότερες προσδοκίες όταν προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι «οι μεταρρυθμίσεις δεν αφορούν την αλλαγή κατεύθυνσης».

Ο Τινγκ Λου, επικεφαλής οικονομολόγος της ιαπωνικής Nomura για την Κίνα, δήλωσε ότι η ολομέλεια της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης είχε ως στόχο «να δημιουργήσει και να συζητήσει μεγάλες, μακροπρόθεσμες ιδέες και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις αντί να προβεί σε βραχυπρόθεσμες προσαρμογές πολιτικής».

Η συνάντηση αποτέλεσε στο παρελθόν μια ευκαιρία για την ανώτατη ηγεσία του κόμματος να παρουσιάσει σημαντικές αλλαγές στην οικονομική πολιτική.

Το 1978, ο τότε πρόεδρος της Κίνας, Ντενγκ Σιαοπίνγκ, χρησιμοποίησε την Εθνοσυνέλευση για να ανακοινώσει τις μεταρρυθμίσεις της αγοράς που θα έβαζαν την χώρα σε τροχιά ταχείας οικονομικής ανάπτυξης με το άνοιγμά της στον κόσμο.

Μετά την αντίστοιχη συνάντηση του 2013, η κινεζική ηγεσία δεσμεύτηκε να δώσει στην ελεύθερη αγορά έναν «αποφασιστικό» ρόλο στην κατανομή των πόρων, ενώ είχε ανακοινώσει και άλλες σαρωτικές αλλαγές στην οικονομική και κοινωνική πολιτική.

Οι αρχές έχουν καταστήσει σαφές ότι θέλουν να αναπροσανατολίσουν την οικονομία μακριά από τις κρατικά χρηματοδοτούμενες επενδύσεις και αντ’ αυτού να βασίσουν την ανάπτυξη στην καινοτομία υψηλής τεχνολογίας και την εγχώρια κατανάλωση.

Ωστόσο, η οικονομική αβεβαιότητα τροφοδοτεί έναν φαύλο κύκλο που κρατά την κατανάλωση πεισματικά σε χαμηλά επίπεδα.

Μεταξύ των πιο επειγόντων ζητημάτων που αντιμετωπίζει η κινεζική οικονομία, είναι ο ταλαιπωρημένος τομέας των ακινήτων, ο οποίος αποτελούσε επί μακρόν βασικό μοχλό ανάπτυξης, αλλά τώρα είναι βυθισμένος στο χρέος, με αρκετές κορυφαίες επιχειρήσεις να αντιμετωπίζουν εκκαθάριση.

Οι αρχές έχουν κινηθεί τους τελευταίους μήνες για να μειώσουν την πίεση στους κατασκευαστές και να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη, μεταξύ άλλων ενθαρρύνοντας τις τοπικές κυβερνήσεις να αγοράσουν κατοικίες που δεν βρίσκουν αγοραστή, ανέφερε ο Guardian.

Ο ανώτερος οικονομολόγος της NAB, Γκέραρντ Μπεργκ, δήλωσε ότι ο τομέας των ακινήτων συρρικνώνεται σε ετήσια βάση τους τελευταίους 28 μήνες. Οι επενδύσεις σε ακίνητα μειώθηκαν κατά 7,4%, επιταχύνοντας την πτώση του Μαΐου κατά 4,7% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.

«Οι συνθήκες στον τομέα των οικιστικών ακινήτων της Κίνας παραμένουν σε γενικές γραμμές αρνητικές -με τις πωλήσεις να μειώνονται κατά 14,3% σε ετήσια βάση τον Ιούνιο, ενώ οι ενάρξεις κατασκευών μειώθηκαν κατά 18,3%», δήλωσε ο Μπεργκ.

Οι λιανικές πωλήσεις του Ιουνίου, μετά την αφαίρεση του πληθωρισμού, ήταν 1,8% υψηλότερες από ό,τι τον ίδιο μήνα του 2023.

Αυτό ήταν το πιο αδύναμο αποτέλεσμα από τον Δεκέμβριο του 2022, ο οποίος επηρεάστηκε αρνητικά από τις πολιτικές για την πανδημία. «Αυτό συνεχίζει να υποδεικνύει τις συνθήκες ήπιας εγχώριας ζήτησης που εξακολουθούν να υφίστανται μετά την πανδημία», δήλωσε.

Οι αναλυτές λένε ότι απαιτούνται πολύ περισσότερα για μια πλήρη ανάκαμψη, καθώς η οικονομία της χώρας δεν έχει ακόμη ανακάμψει περισσότερο από 18 μήνες μετά τον τερματισμό των επιζήμιων περιορισμών της Covid-19.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...