Ζητήματα ευρωπαϊκού και αμοιβαίου ενδιαφέροντος, με αιχμή την οικονομία και το Μεταναστευτικό, όπου τέθηκαν επί τάπητος οι μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι λεγόμενες χώρες πρώτης υποδοχής, συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον πρόεδρο του Λαϊκού Κόμματος (PP) της Ισπανίας, Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχό, την Παρασκευή.
Ηταν μια συνάντηση που έγινε στη σκιά της αμφιλεγόμενης απόφασης της Γερμανίας να επιβάλει συνοριακούς ελέγχους, καταργώντας επί της ουσίας τη Σένγκεν και αλλάζοντας εκ βάθρων την πολιτική της στο Μεταναστευτικό.
Σύμφωνα με ενημέρωση από το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η Ελλάδα ακολουθεί μία αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική και δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη φύλαξη και προστασία των συνόρων, τα οποία είναι και εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.
Στη συνάντηση συμμετείχαν ο βουλευτής Σερρών και γραμματέας Διεθνών Σχέσεων και ΕΕ της ΝΔ, Τάσος Χατζηβασιλείου, η διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Αννα Μαρία Μπούρα, η διευθύντρια του Γραφείου Διεθνούς Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας του Πρωθυπουργού, Αριστοτελία Πελώνη, και ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης.
Γεραπετρίτης: Δεν υπάρχει περίπτωση να βρεθούμε με τεράστιο αριθμό μεταναστών
Για το ίδιο θέμα, μίλησε το πρωί της Παρασκευής, στο Open, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης.
«Το Μεταναστευτικό έχει μία διάσταση πολιτική και μία πραγματική», ανέφερε ο κ. Γεραπετρίτης.
Αναφορικά με την πολιτική διάσταση σημείωσε πως στη «Γερμανία δεν υπάρχει μονοκομματική κυβέρνηση για να μπορεί να επιβάλει πολιτική ατζέντα», ενώ πρόσθεσε ότι «πάντοτε οι κυβερνήσεις συνεργασίας έχουν τα πρόβλημα να συνθέσουν θέσεις».
Μιλώντας για την πραγματική διάσταση του Μεταναστευτικού είπε ότι «η κρίση η οποία υφίσταται στην ευρύτερη περιοχή μας με δύο πολέμους στη γειτονιά μας και με μία πολύ ρευστή κατάσταση στην Αφρική δημιουργεί μεταναστευτική πίεση».
Για το αν η Γερμανία θα στείλει μετανάστες στην Ελλάδα, ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε ότι από το ευρωπαϊκό δίκαιο «προβλέπεται ότι από τη στιγμή που ένας πολίτης τρίτης χώρας έχει λάβει το καθεστώς πρόσφυγα έχει τη δυνατότητα με ειδικά ταξιδιωτικά έγγραφα να ταξιδεύει στην Ευρώπη για 90 ημέρες».
«Δεν υπάρχει περίπτωση εμείς ξαφνικά να βρεθούμε με έναν τεράστιο αριθμό μεταναστών», τόνισε στη συνέχεια, ενώ σημείωσε ότι η Γερμανία έχει αυστηροποιήσει τους ελέγχους στα σύνορα αλλά δεν τα έχει κλείσει.
Ο ίδιος είπε ότι η Ελλάδα χτίζει συμμαχίες και σε αυτό το θέμα, με τις χώρες πρώτης υποδοχής.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News