836
Ο Πρωθυπουργός, μαζί με τα άλλα μέλη του υπουργικού συμβούλιου, ακούν την εισήγηση Χρυσοχοΐδη για το νέο σύστημα χορήγησης ασύλου | INTIMEnews

Μεταναστευτικό και όχι Προσφυγικό: οι αποφάσεις στο υπουργικό και το νομοσχέδιο Χρυσοχοΐδη για το άσυλο

Protagon Team Protagon Team 30 Σεπτεμβρίου 2019, 17:19
Ο Πρωθυπουργός, μαζί με τα άλλα μέλη του υπουργικού συμβούλιου, ακούν την εισήγηση Χρυσοχοΐδη για το νέο σύστημα χορήγησης ασύλου
|INTIMEnews

Μεταναστευτικό και όχι Προσφυγικό: οι αποφάσεις στο υπουργικό και το νομοσχέδιο Χρυσοχοΐδη για το άσυλο

Protagon Team Protagon Team 30 Σεπτεμβρίου 2019, 17:19

Συγκεκριμένες αποφάσεις για την αντιμετώπιση του ραγδαία επιδεινούμενου μεταναστευτικού προβλήματος με το οποίο βρίσκεται αντιμέτωπη η χώρα, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, αμέσως μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Επί τάπητος βρέθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στις μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές και το σχέδιο νόμου για την αυστηροποίηση του πλαισίου αίτησης και χορήγησης ασύλου.

Αναφορικά με το πρώτο, όπως επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, με βάση την ανάλυση των στατιστικών στοιχείων εθνικότητας όσων εισέρχονται στη χώρα, είναι κοινή πεποίθηση ότι πλέον πρόκειται για μεταναστευτικό πρόβλημα και όχι προσφυγικό.

Στο πλαίσιο αυτό η αντιμετώπισή του απαιτεί τον συνδυασμό των παρακάτω μέτρων:

1.Ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων μας, ιδίως με αύξηση των περιπολιών στη θάλασσα. Ήδη την τελευταία εβδομάδα έχουν ενισχυθεί οι περιπολίες και γίνονται καθημερινά επιπλέον 23 περιπολίες στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

2. Κατασκευή κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων, για όσους παράνομα εισήλθαν στη χώρα και δεν δικαιούνται άσυλο, ή η αίτησή τους απορρίπτεται.

3.Αύξηση των επιστροφών, από 1.806 στα 4,5 χρόνια της προηγούμενης διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, σε 10.000 μέχρι το τέλος του 2020.

4.Κατάρτιση λίστας «ασφαλούς χώρας», ώστε να επιστρέφονται αμέσως σε αυτή όσοι εισήλθαν παράνομα στην Ελλάδα.

5.Συνέχιση της αποσυμφόρησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου με μεταφορά στην ενδοχώρα.

6.Διεθνοποίηση του προβλήματος, πέραν της ανάδειξης του θέματος από τον Πρωθυπουργό στην 74η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, με τέσσερις ενέργειες:

(α) Πρωτοβουλία για τη μεταναστευτική οδό της Ανατολικής Μεσογείου, με σχετικό έγγραφο το οποίο θα παρουσιαστεί από κοινού από Βουλγαρία, Ελλάδα και Κυπριακή Δημοκρατία στο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 7-8 Οκτωβρίου 2019.

(β) Επίσκεψη του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Γιώργου Κουμουτσάκου στην Τουρκία στις 2-3 Οκτωβρίου 2019 για συνομιλίες για το θέμα με τον Τούρκο ομόλογό του κ. Σοϊλού.

(γ) Επίσκεψη των Υπουργών Εσωτερικών της Γαλλίας και της Γερμανίας σε Τουρκία και Ελλάδα εντός της εβδομάδας.

(δ) Ελληνική πρωτοβουλία για συμπερίληψη του θέματος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 17ης – 18ης Οκτωβρίου 2019.

Οσον αφορά τη δεύτερη πτυχή του προβλήματος, ο κ. Πέτσας έκανε γνωστό πως ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, παρουσίασε το νομοσχέδιο για την επιτάχυνση και αυστηροποίηση των διαδικασιών αίτησης και χορήγησης ασύλου.

Στη φωτογραφία ο Πρωθυπουργός και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου/ INTIMEnews

Βασικοί του στόχοι είναι οι εξής:

α) Να διορθωθεί το αδόμητο ελληνικό σύστημα ασύλου, που αδυνατεί λόγω εγγενών σχεδιαστικών σφαλμάτων να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα μέσα στην οποία λειτουργεί, όπως οι αυξημένες ροές και το γεγονός ότι ο Βαλκανικός διάδρομος προς την Ευρώπη παραμένει κλειστός,

β) Να τεθούν κανόνες, σαφείς και συγκεκριμένοι, βάζοντας τέλος στην αναρχία: στους αλλοδαπούς, στις δομές, στις υπηρεσίες, στην διαδικασία εξέτασης,

γ) Να εξαλειφθούν οι συνέπειες μίας ιδεοληπτικής νομοθέτησης που οδήγησε σε έναν απροσδιόριστο αριθμό αλλοδαπών που δεν εντοπίζονται από τις αρχές και κατά συνέπεια δεν επιστρέφονται στις χώρες καταγωγής τους, και

δ) Να διαμορφωθεί ένα νέο σύστημα ασύλου, συμπαγές, δομημένο, αυστηρό, δίκαιο, σχεδιασμένο υπό το φως των έκτακτων συνθηκών.

«Επιταχύνουμε τις διαδικασίες. Εξετάζουμε  γρήγορα τα αιτήματα,  δικαιώνουμε τους δικαιούχους και επιστρέφουμε τους μη δικαιούχους.  Δεν στοιβάζουμε», είναι  σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, η κεντρική ιδέα του νομοσχεδίου για το άσυλο. Εκτίμηση των ίδιων πηγών είναι πως οι νέες ρυθμίσεις και τα νέα πιο σαφή κριτήρια για την ένταξη κάποιου στην ευαλωτότητα,  θα συμβάλλουν σημαντικά στην αποσυμφόρηση των νησιών.

Βασικές αρχές του νομοσχεδίου είναι:

α) Πλήρης σεβασμός των δικαιωμάτων των αιτούντων άσυλο, όπως προβλέπει το Ενωσιακό δίκαιο,

β) Απαίτηση οι αιτούντες να συνεργάζονται με τις εθνικές αρχές,

γ) Ένταξη στο σύστημα ασύλου μόνο όσων αιτούντων έχουν προσφυγικό προφίλ και διατήρηση στο σύστημα μόνον όσων εξ αυτών συμμορφώνονται προς τις υποχρεώσεις τους,

δ) Γρήγορη απένταξη από το σύστημα όσων παρελκυστικά υποβάλουν αιτήματα ασύλου.

Στόχος των παραπάνω παρεμβάσεων είναι η ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών εντός τριμήνου.

Για πρώτη φορά η χώρα αποκτά έναν νόμο περί διεθνούς προστασίας. Σε ένα ενιαίο κείμενο συμπεριλαμβάνονται οι Οδηγίες που συγκροτούν το Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου και διέπουν την υποδοχή, τη διαδικασία εξέτασης και την αναγνώριση των αιτούντων.

Τρίτη επιχείρηση αποσυμφόρησης στη Μόρια

Στο πλαίσιο του σχεδίου αποσυμφόρησης των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, πραγματοποιήθηκε νέα επιχείρηση μεταφοράς αιτούντων άσυλο -η τρίτη κατά σειρά μέσα σε μία εβδομάδα- από τον καταυλισμό της Μόριας.

Σήμερα αναχώρησαν 200 αιτούντες άσυλο που ανήκουν σε ειδικές ευάλωτες κατηγορίες, 350 αναχώρησαν την περασμένη Παρασκευή και άλλοι 110 την περασμένη Τετάρτη, ενώ όπως ανακοινώθηκε, ετοιμάζεται η αναχώρηση άλλων 400 την ερχόμενη Κυριακή.

Από νωρίς  το μεσημέρι της Δευτέρας, και παρά τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στον καταυλισμό λόγω της εξέγερσης της Κυριακής, άρχισε η μετακίνηση των 200 προσφύγων/μεταναστών προς το λιμάνι της Μυτιλήνης με λεωφορεία και φορτηγά του Στρατού.

Ακολούθησε η επίβιβασή τους στο πλοίο «Νήσος Ρόδος» με προορισμό το λιμάνι του Πειραιά και από εκεί με τη φροντίδα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, θα μεταφερθούν σε δομές φιλοξενίας.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο οι ροές στα νησιά του βορείου Αιγαίου παρέμειναν υψηλές. Από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής ως τα μεσάνυχτα της Κυριακής, στη Λέσβο πέρασαν 217 άτομα. Στη Χίο 43 και στη Σάμο 114.

Από τα μεσάνυχτα μέχρι τις τρεις μετά το μεσημέρι, στη Λέσβο πέρασαν 14 άτομα, στη Σάμο 51 και στη Χίο κανείς.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...