Με τον νέο νόμο για την ταχύτερη εξέταση αιτήσεων ασύλου να έχει τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου, αποκαλυπτικά είναι τα πρώτα στατιστικά στοιχεία για τον αριθμό αιτήσεων που διεκπεραιώνονται και κυρίως για το πόσες εξ αυτών τελικά εγκρίνονται.
Επικαλούμενη τα τελευταία στατιστικά στοιχεία για τον αριθμό των αιτήσεων που εγκρίνονται (αφορούν την περίοδο 16 Δεκεμβρίου 2019 έως 19 Ιανουαρίου 2020), η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», αναφέρει σε δημοσίευμά της ότι στο διάστημα αυτό εξετάστηκαν σε πρώτο βαθμό συνολικά 3.185 αιτήσεις, ενώ μέχρι τον Δεκέμβριο εξετάζονταν κατά μέσο όρο περίπου 1.700 αιτήσεις κάθε μήνα.
- Διαβάστε επίσης: Μηταράκης: Ξεκινά η κατασκευή των κλειστών κέντρων
Σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, η απόφαση της πρωτοβάθμιας επιτροπής ασύλου ήταν θετική για 1.071 υποθέσεις, απορριπτική για 1.082 αιτήσεις, σε 900 περιπτώσεις η διαδικασία διακόπηκε (για κάποιον διοικητικό λόγο, επειδή οι αιτούντες δεν προσκόμισαν κάποιο από τα απαιτούμενα έγγραφα ή επειδή δεν παρέστησαν στην υποχρεωτική συνέντευξη), ενώ σε 132 περιπτώσεις οι αιτούντες άσυλο δήλωσαν παραίτηση και πλέον δεν δικαιούνται να παραμείνουν στη χώρα μας.
Αντίστοιχα, από τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του Ιανουαρίου που παρουσιάζει το «Πρώτο Θέμα», σε σύνολο 1.881 υποθέσεων που εξετάστηκαν από τις δευτεροβάθμιες επιτροπές, απορρίφθηκαν οι 1.802 αιτήσεις.
Προέκυψε δηλ. ότι σχεδόν το 95% των αιτούντων ΔΕΝ δικαιούνταν άσυλο.
«Το μεγάλο στοίχημα είναι να λειτουργήσει αποτελεσματικά ο νέος νόμος για την εξέταση των αιτήσεων ασύλου και τις επιστροφές στη χώρα προέλευσης όσων δεν δικαιούνται καθεστώς προστασίας», δήλωσε στην εφημερίδα παράγοντας του υπουργείου Μετανάστευσης και πλέον στόχος και επιδίωξη είναι οι διαδικασίες fast track για όσους εισήλθαν στην Ελλάδα το 2020, ώστε ο αριθμός τους να μην προστίθεται σε αυτόν των ήδη συσσωρευμένων αιτήσεων που χρονίζουν εξαιτίας των απελπιστικά αργών διαδικασιών εξέτασής τους.
Και αυτό με δεδομένο ότι μόνο στη Μόρια το καλοκαίρι του 2019 υπήρχαν αιτούντες άσυλο που γνώριζαν ότι οι υποθέσεις τους θα εξεταστούν το 2021, δηλαδή σχεδόν δύο χρόνια αργότερα, λόγω των αργών ρυθμών που λειτουργούσαν επί ΣΥΡΙΖΑ οι υπηρεσίες ασύλου.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τον Δεκέμβριο του 2019 στις υπηρεσίες του υπουργείου Μετανάστευσης κατατέθηκαν συνολικά 7.623 αιτήσεις για παροχή ασύλου (πρώτος βαθμός). Τον Ιανουάριο του 2020 υποβλήθηκαν 5.700 αιτήσεις για απονομή ασύλου, επίσης για πρώτη φορά, από μετανάστες που έφτασαν στην Ελλάδα.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News