520
O υποτυπώδης φράχτης που έχει στηθεί στα βουλγαρικά σύνορα δεν μπορεί ανακόψει το κύμα μεταναστών από την Τουρκία | REUTERS/Stoyan Nenov

Μεταναστευτικό: «Ανοιξαν τις πόρτες» οι Τούρκοι – συναγερμός στα σύνορα της Βουλγαρίας

Protagon Team Protagon Team 23 Σεπτεμβρίου 2022, 13:01
O υποτυπώδης φράχτης που έχει στηθεί στα βουλγαρικά σύνορα δεν μπορεί ανακόψει το κύμα μεταναστών από την Τουρκία
|REUTERS/Stoyan Nenov

Μεταναστευτικό: «Ανοιξαν τις πόρτες» οι Τούρκοι – συναγερμός στα σύνορα της Βουλγαρίας

Protagon Team Protagon Team 23 Σεπτεμβρίου 2022, 13:01

Ο τούρκος υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, το είχε πει προ ημερών χωρίς περιστροφές (δείτε το βίντεο των δηλώσεών του κάτω): «Ανοίγουμε τα σύνορα και στέλνουμε τους μετανάστες στην Ευρώπη. Το λέω ξεκάθαρα».

Και την Παρασκευή η Βουλγαρία κήρυξε σε κατάσταση «μερικής έκτακτης ανάγκης» τη μεθόριο του Χάσκοβο, στα σύνορα με την Τουρκία, λόγω της πίεσης που δέχεται η περιοχή από το νέο κύμα προσφύγων και μεταναστών. Παράλληλα, αυξήθηκαν τα μέτρα φρούρησης στα παράλια της Μαύρης Θάλασσας όπου την Πέμπτη είχε εντοπιστεί πλοιάριο που μετέφερε παράνομους μετανάστες από την Τουρκία.

Οπως ανακοίνωσε το πρωί της Παρασκευής ο περιφερειάρχης του Χάσκοβο, Μίνκο Αγκέλοφ, η απόφαση ελήφθη λόγω της μεγάλης πίεσης που δέχεται η συνοριακή μεθόριος από πρόσφυγες και μετανάστες που περνούν από την Τουρκία προς τη Βουλγαρία.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του περιφερειάρχη, τις οποίες μετέδωσε το ΒΤΑ, «για την περίοδο από τις αρχές του έτους έως τις 18 Σεπτεμβρίου, 103.998 άτομα προσπάθησαν να εισέλθουν παράνομα στη Βουλγαρία μέσω της συνοριακής διάβασης με την Τουρκία. Πρόκειται για 3-4 φορές περισσότερους σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών».

Την τρέχουσα εβδομάδα, συνέχισε, «ο αριθμός των μεταναστών που επιχείρησαν να παραβιάσουν τα σύνορα ήταν 5.864 και για την προηγούμενη εβδομάδα 5.254».

«Στόχος της κήρυξης μερικής κατάσταση έκτακτης ανάγκης είναι η αποφυγή απώλειας ανθρώπινων ζωών, η αποτροπή σημαντικών ζημιών στην περιουσία του πληθυσμού και στην οικονομία της χώρας, καθώς και η αποτροπή εμφάνισης σημαντικών συνεπειών για το περιβάλλον», επεσήμανε ο Αγκέλοφ.

«Στόχος μας είναι να πραγματοποιηθούν οι διαδικασίες ώστε να ξεκινήσουν επειγόντως οι επισκευές στις δασικές οδούς, ορισμένες από τις οποίες είναι δυσπρόσιτες και κατεστραμμένες», εξήγησε από την πλευρά του ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών Ιβάν Δεμερτζίεφ αφότου επιθεώρησε τον συνοριακό σταθμό «Malko Tarnovo» στα βουλγαροτουρκικά σύνορα νωρίτερα την ίδια ημέρα, σύμφωνα με το βουλγάρικο κρατικό ραδιόφωνο.

«Για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία το κύμα των παράνομων μεταναστών που αυξάνεται καθημερινά, πρέπει να έχουμε τις συνθήκες για την διευκόλυνση της κίνησης του εξοπλισμού μας εδώ στο πεδίο», πρόσθεσε.

Βουλγαρικά Μέσα Ενημέρωσης μετέδωσαν ότι σε περιοχές κοντά στα σύνορα έχει αρχίσει πλιάτσικο το οποίο παίρνει διαστάσεις, με τους κατοίκους να καταγγέλουν κλοπές, επιθέσεις, ακόμη και εμπρησμούς.

Ολα δείχνουν ότι ο ωμός εκβιασμός της Ευρώπης από τον Ερντογάν βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Σημειώνεται ότι η Βουλγαρία έχει ορθώσει αγκαθωτό φράχτη σε μήκος 200 χιλιομέτρων στα σύνορά της με την Τουρκία, ο οποίος ωστόσο ωχριά μπροστά στον φράχτη του Εβρου, όπως παραδέχθηκε και ο βούλγαρος υπουργός Δημόσιας Τάξης, Ιβάν Δεμερτζίεφ, κατά την πρόσφατη συνάντησή του με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκο. «Ο Εβρος δεν πέφτει!» ήταν το –με πολλές αναγνώσεις (και αποδέκτες)– μήνυμα που έστειλε προ δύο ημερών από τις Καστανιές, σε αυτό το πλαίσιο, και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.

Υπενθυμίζεται ότι παραμονές των παραπάνω εξελίξεων, την Πέμπτη, ο κ. Θεοδωρικάκος είχε επαναλάβει ότι «είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχει οργανωμένο σχέδιο από την πλευρά της Τουρκίας. Σε πλείστες περιπτώσεις οχήματα της τουρκικής στρατοχωροφυλακής φέρνουν τους μετανάστες στα σύνορά μας. Επί του παρόντος η απειλή αυτή και το σχέδιο αυτό, δεν έχει πάρει τη μορφή του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου του 2020, αλλά παρακολουθούμε στενά την κατάσταση για να μην επιτρέψουμε να υπάρξει το παραμικρό».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...