366
Νυχτερινή άποψη της παλιάς πόλης του Λουξεμβούργου | Nicolas Economou/NurPhoto via Getty Images

Μετανάστευση στο Λουξεμβούργο, με κατώτατο μισθό 2.570,93 ευρώ

Protagon Team Protagon Team 16 Σεπτεμβρίου 2024, 19:29
Νυχτερινή άποψη της παλιάς πόλης του Λουξεμβούργου
|Nicolas Economou/NurPhoto via Getty Images

Μετανάστευση στο Λουξεμβούργο, με κατώτατο μισθό 2.570,93 ευρώ

Protagon Team Protagon Team 16 Σεπτεμβρίου 2024, 19:29

Ο μέσος μισθός στο Λουξεμβούργο είναι 73.418 ευρώ ετησίως, άρα κάθε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό Νότο περισσεύει. Το λεγόμενο και Μεγάλο Δουκάτο τυγχάνει η χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την υψηλότερη ποιότητα ζωής, κατά τις σχετικές έρευνες. Και οι χρηματοοικονομικοί και τεχνολογικοί κολοσσοί τους οποίους φιλοξενούν τα ελαφρότατα από φορολογικής απόψεως χώματά του είναι μαγνήτης εργατικού δυναμικού.

Υμνητικό κείμενο για το τιποτένιο από πλευράς συμβολής του στην παγκόσμια Ιστορία Λουξεμβούργο δημοσίευσε η Corriere della Sera, χωρίς να αποκρύψει το μεγάλο μυστικό, κρυμμένο σε κοινή θέα, όπως λένε οι Ιταλοί, ότι με τα χρόνια μετατράπηκε σε φορολογικό παράδεισο. Θύμισε και ότι μεγάλες διεθνείς εταιρείες μετέφεραν εκεί την έδρα τους, όπως η Amazon, για φορολογικούς λόγους βέβαια. Ας δούμε γιατί μπορεί να είναι μια καλή επιλογή να μετακομίσετε για να εργαστείτε εκεί.

Αυτός ο μέσος μισθός, των 73.418 ευρώ ετησίως, μεταφράζεται σε 6.118 ευρώ μηνιαίως, ενώ ο κατώτατος μισθός είναι 2.570,93 ευρώ για τον ανειδίκευτο εργάτη. Το ποσοστό ανεργίας είναι το χαμηλότερο σε ολόκληρη την Ευρωζώνη, μόλις 5,7%. Ο δε ιστότοπος Numbeo, που ασχολείται με τις τιμές και τις τάσεις στο κόστος ζωής σε διάφορες χώρες, το χαρακτήρισε «τη χώρα με την υψηλότερη ποιότητα ζωής παγκοσμίως».

Τα πιο περιζήτητα προφίλ εργαζομένων είναι οι οικονομολόγοι και οι συναφείς ειδικότητες. Το Λουξεμβούργο προσελκύει άτομα που θέλουν να εργαστούν σε χρηματοοικονομικούς τομείς, από τις υπηρεσίες κεφαλαίων και τη λογιστική μέχρι τις ασφάλειες και τις τραπεζικές συναλλαγές. Υπάρχουν πολλοί ιστότοποι που προσφέρουν κενές θέσεις εργασίας, όπως οι jobs.lu, eFinancialCareers, JobFinder.lu, Monster, Moovijob, κ.ά.

Το ρεπορτάζ θύμισε ακόμη ότι στο Λουξεμβούργο εδρεύουν πολυάριθμα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και οργανισμοί, όπως τo Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το ανώτατο δικαιοδοτικό όργανο στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ότι το 1952 έγινε η έδρα της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ανθρακα και Χάλυβα, ότι ανέδειξε πολιτικά αναστήματα τύπου Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, ο οποίος διετέλεσε πρωθυπουργός εκεί και κατόπιν πρόεδρος της Κομισιόν επειδή «είχε την ικανότητα να προσελκύει τους γίγαντες της τεχνολογίας».

Η Corriere ανέφερε ότι η άφιξη στο Λουξεμβούργο «τμημάτων των Apple, Microsoft, eBay, Amazon, χαιρετίστηκε ως θρίαμβος», πάντως συμπλήρωσε ότι «με την πάροδο του χρόνου η ΕΕ έθεσε υπό διερεύνηση το Λουξεμβούργο ώστε να μη μετατραπεί σε φορολογικό παράδεισο στην καρδιά της Ευρώπης», αν και δεν υστερεί σε εξωτισμό (πάντα σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό Νότο).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...