543
Αεροσκάφη του εθνικού ιαπωνικού αερομεταφορέα καθηλωμένα στο αεροδρόμιο του Τόκιο. Η φωτογραφία είναι του 2020. Αλλά υπάρχουν φόβοι ότι θα επαναληφθεί | REUTERS/Issei Kato/File Photo

Μετάλλαξη Ομικρον: Και η Ιαπωνία κλείνει τα σύνορά της

Protagon Team Protagon Team 29 Νοεμβρίου 2021, 07:53
Αεροσκάφη του εθνικού ιαπωνικού αερομεταφορέα καθηλωμένα στο αεροδρόμιο του Τόκιο. Η φωτογραφία είναι του 2020. Αλλά υπάρχουν φόβοι ότι θα επαναληφθεί
|REUTERS/Issei Kato/File Photo

Μετάλλαξη Ομικρον: Και η Ιαπωνία κλείνει τα σύνορά της

Protagon Team Protagon Team 29 Νοεμβρίου 2021, 07:53

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Φούμιο Κισίντα, ανακοίνωσε ότι θα απαγορευθεί η είσοδος στη χώρα σε όλους τους ξένους επισκέπτες από αύριο Τρίτη 30ή Νοεμβρίου, προκειμένου να αποτραπεί ο κίνδυνος εξάπλωσης της παραλλαγής Ομικρον του νέου κορονοϊού στη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου.

Οι Ιάπωνες που επιστρέφουν από κράτη όπου έχουν εντοπιστεί κρούσματα της παραλλαγής αυτής, θα μπορούν να μπουν στη χώρα, αλλά θα είναι υποχρεωμένοι να παραμείνουν σε καραντίνα, σε εγκαταστάσεις που θα τους υποδεικνύονται, πρόσθεσε ο επικεφαλής της ιαπωνικής κυβέρνησης.

Το παράδειγμα του Ισραήλ

Τα πιο δρακόντεια μέτρα έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής από το Ισραήλ: η κυβέρνηση απαγόρευσε την είσοδο όλων των αλλοδαπών στη χώρα και θα χρησιμοποιήσει μια εφαρμογή εντοπισμού μέσω κινητού τηλεφώνου για να περιορίσει την εξάπλωση της παραλλαγής. Ο πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ είπε ότι η απαγόρευση, που θα πρέπει να εγκριθεί από την κυβέρνηση, θα ισχύσει για 14 ημέρες. Οι αρχές ελπίζουν ότι στο διάστημα αυτό θα δοθούν περισσότερες διευκρινίσεις για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

ΠΟΥ: Δεν ξέρουμε ακόμα…

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επανέλαβε ότι προς το παρόν δεν είναι σαφές αν η Oμικρον, μετάλλαξη του κορονοϊού που εντοπίστηκε σε νοτιοαφρικανικές χώρες, είναι πιο μεταδοτική από άλλες παραλλαγές του SARS-CoV-2 ούτε αν προκαλεί σοβαρότερη ασθένεια.

«Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν αυξημένα ποσοστά νοσηλείας στη Νότια Αφρική, όμως αυτό μπορεί να οφείλεται στον συνολικό αριθμό των ανθρώπων που μολύνονται» και να μην είναι αποτέλεσμα μόνο της παραλλαγής Ομικρον, εξήγησαν από τον ΠΟΥ, υπενθυμίζοντας ότι θα χρειαστούν «μέρες έως και αρκετές εβδομάδες» μέχρι να εκτιμήσουν οι επιστήμονες πόσο σοβαρή είναι.

Ο εντοπισμός της Ομικρον από επιστήμονες της Νότιας Αφρικής σήμανε παγκόσμιο συναγερμό. Η μία κυβέρνηση μετά την άλλη –με τελευταία στη σειρά, απόψε, τη Ρουάντα– επιβάλλουν ταξιδιωτικούς περιορισμούς στις χώρες της νότιας Αφρικής, φοβούμενες ότι τα υπάρχοντα εμβόλια δεν θα καλύπτουν την παραλλαγή αυτήν και θα ανατραπεί η εν τω γίγνεσθαι οικονομική ανάκαμψη, έπειτα από δύο χρόνια πανδημίας.

Ο ΠΟΥ, στην ανακοίνωσή του, τόνισε ότι οι εμπειρογνώμονες προσπαθούν να κατανοήσουν τις πιθανές συνέπειες της παραλλαγής στα αντίμετρα που έχουν ληφθεί, συμπεριλαμβανομένων και των εμβολίων για την Covid-19.

Εκτακτη σύνοδος G7

Η Βρετανία αποφάσισε να συγκαλέσει τη Δευτέρα έκτακτη σύνοδο των υπουργών Υγείας των G7, της ομάδας των επτά πιο ισχυρών βιομηχανικών κρατών του πλανήτη, για να συζητηθούν οι πρόσφατες εξελίξεις.

Οι ολλανδικές υγειονομικές αρχές έκαναν γνωστό ότι εντοπίστηκαν 13 κρούσματα της Ομικρον μεταξύ των επιβατών δύο πτήσεων που έφτασαν στο Αμστερνταμ την Παρασκευή από τη Νότια Αφρική. Εξετάστηκαν συνολικά περισσότεροι από 600 επιβάτες και εντοπίστηκαν 61 κρούσματα της Covid-19. «Μπορεί να είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου» σχολίασε ο υπουργός Υγείας Χούγκο ντε Γιόνγκε μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Ρότερνταμ.

Η Ομικρον, μια «παραλλαγή ανησυχίας», όπως τη χαρακτήρισε ο ΠΟΥ, ενδέχεται να είναι πιο μεταδοτική από τις προηγούμενες παραλλαγές. Μέχρι στιγμής κρούσματα έχουν εντοπιστεί μεταξύ άλλων στην Αυστραλία, το Βέλγιο, την Μποτσουάνα, τη Βρετανία, τη Δανία, τη Γερμανία, το Χονγκ Κονγκ, το Ισραήλ, την Τσεχία, την Ιταλία, την Ολλανδία, πιθανώς και στην Ελβετία.

Νοτιοαφρικανή γιατρός, η οποία ήταν η πρώτη που υποπτεύθηκε μια άλλη παραλλαγή, εξήγησε σήμερα ότι μέχρι στιγμής τα συμπτώματα που παρουσιάζουν οι ασθενείς με Ομικρον είναι ήπια και μπορούν να αντιμετωπιστούν στο σπίτι. Η δρ Ανζελίκ Κέτζε, η επικεφαλής του Ιατρικού Συλλόγου Νοτίου Αφρικής, είπε στο Reuters ότι, σε αντίθεση με την παραλλαγή Δέλτα, οι ασθενείς μέχρι τώρα δεν παραπονιούνται για απώλεια γεύσης ή όσφρησης και δεν παρουσιάζουν σημαντική μείωση του επιπέδου του οξυγόνου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...