Ηταν η πιο φτωχή μεταγραφική περίοδος εδώ και πολλούς χειμώνες. Κάποιες κινήσεις της τελευταίας στιγμής, την Πέμπτη, ανέβασαν τον τζίρο λίγο πάνω από τα 400 εκατομμύρια ευρώ, όμως ο αντίστοιχος περσινός ήταν σχεδόν τριπλάσιος. Μόνο οι 20 σύλλογοι της Πρέμιερ Λιγκ, τον Ιανουάριο του 2023 είχαν δαπανήσει περισσότερα από 900 εκατ. ευρώ. Με πρώτη και καλύτερη την Τσέλσι, που είχε περάσει στα χέρια του Τοντ Μπόελι και των συνεταίρων του. Ενώ εφέτος, δεν ξόδεψαν ούτε το 1/10.
Την πιο ακριβή μεταγραφή την έκανε, περιέργως, η Μπαρτσελόνα με τα γνωστά οικονομικά προβλήματα. Με 40 εκατομμύρια ευρώ απέκτησε τον 18χρονο Βραζιλιάνο επιθετικό της Ατλέτικο Παραναένσε, Βίτορ Ρόκε (που την Τετάρτη πέτυχε το νικητήριο γκολ στο παιχνίδι με την Οσασούνα). Τη δεύτερη ακριβότερη, η Μπάγερν Μονάχου, που έδωσε 30 εκατ. ευρώ στη Γαλατασαράι για τον γάλλο δεξιό αμυντικό, Σάσα Μπόε. Με 30 εκατομμύρια αγόρασε η Αϊντραχτ Φρανκφούρτης, από την Παρί Σεν-Ζερμέν, τον 21χρονο γάλλο επιθετικό, Ούγκο Εκιτίκε. Με 25 εκατ. ευρώ μετακινήθηκε ο ρουμάνος στόπερ, Ράντου Ντραγκούσιν, από την Τζένοα στην Τότεναμ. Και με 24 εκατ. ευρώ, ο Ελίφ Ελμάς από τη Νάπολι στη Λειψία. Ολες οι υπόλοιπες μεταγραφές κόστισαν κάτω από 20 εκατ. ευρώ.
Ακόμη και μερικά από τα πλουσιότερα club της Ευρώπης προτίμησαν να δανειστούν τους ποδοσφαιριστές που επιθυμούσαν, παρά να αγοράσουν τα δικαιώματά τους. Ενα άλλο χαρακτηριστικό αυτής της μεταγραφικής περιόδου είναι ο εξαιρετικά χαμηλός μέσος όρος ηλικίας των παικτών που μετακινήθηκαν με κανονική μεταγραφή. Περισσότερο από κάθε άλλη φορά οι ομάδες επένδυσαν στο μέλλον – όχι σε «ονόματα» που θα μπορούσαν να φέρουν επιτυχίες άμεσα. Η Παρί Σεν-Ζερμέν, που συνήθιζε να… χαλάει τον κόσμο στις μεταγραφές, αγόρασε δύο νεαρούς Βραζιλιάνους: τον πρώην αμυντικό της Σάο Πάολο, Λούκας Μπελάρντο, και τον πρώην κεντρικό μέσο της Κορίνθιανς, Γκάμπριελ Μοσκάρντο. Της κόστισαν, συνολικά, 40 εκατ. ευρώ.
Υπάρχουν πολλοί και διάφοροι λόγοι, για τους οποίους οι ευρωπαϊκοί σύλλογοι επέδειξαν τέτοια αυτοσυγκράτηση. Πρώτα απ’ όλα, μια σειρά από αβεβαιότητες. Ο Κλοπ και ο Τσάβι έχουν ανακοινώσει ότι θα αποχωρήσουν στο τέλος της σεζόν. Η Μίλαν φαίνεται πως θα αλλάξει και αυτή προπονητή: ο Αντόνιο Κόντε θα πάρει τη θέση του Πιόλι. Η Γιουβέντους, δεν είναι βέβαιο ότι θα συνεχίσει με τον Αλέγκρι. Στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ο νέος συνέταιρος, Τζιμ Ράτκλιφ, δεν θα ανοίξει το πορτοφόλι του προτού πιάσουν δουλειά εκείνοι στους οποίους θα εμπιστευθεί τα λεφτά του. Η Ρεάλ περιμένει με αγωνία την απάντηση του Κιλιάν Εμπαπέ. Η Παρί, να δει πόσα χρήματα θα βάλει στο ταμείο της από τη μετακίνηση του γάλλου σούπερ-σταρ. Επιπλέον, κάποιες ομάδες που ξόδεψαν πολλά σε προηγούμενες μεταγραφικές περιόδους, όπως η Τσέλσι και η Μάντσεστερ Σίτι, είναι υπερπλήρεις.
Ιδίως οι αγγλικοί σύλλογοι -αυτοί που κάνουν τη διαφορά- έχουν ένα λόγο παραπάνω να είναι επιφυλακτικοί. Ζουν με τον φόβο των τιμωριών για παραβάσεις των κανόνων του PSR: του κανονισμού που ορίζει, με απλά λόγια, ότι ένας σύλλογος δεν μπορεί να παρουσιάσει ζημιές πάνω από 123 εκατομμύρια ευρώ σε βάθος τριετίας. Ο κανονισμός δεν είναι καινούργιος, όμως τελευταία η αγγλική λίγκα δείχνει αποφασισμένη να τον εφαρμόσει αυστηρά. Η αφαίρεση 10 βαθμών από την Εβερτον, η φημολογία ότι η Νότιγχαμ Φόρεστ μπορεί να πάθει τα ίδια και η περιπέτεια της Σίτι, τους έχουν τρομάξει.
Η Νιούκαστλ, η πιο πλούσια ομάδα του Κόσμου, αγόρασε μόνο τον 18χρονο μέσο Αλφι Χάρισον. Και κόντεψε να πουλήσει τον Τρίπιερ, μόνο και μόνο για να ισορροπήσει τον ισολογισμό της. Επτά αγγλικά club δεν έκαναν τον Ιανουάριο ούτε μία κίνηση. Τέσσερα εξ’ αυτών (Λίβερπουλ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Τσέλσι και Αρσεναλ) ανήκουν στο λεγόμενο «Big-6».
Για τους Αγγλους υπάρχει ακόμη ένα μεγάλο πρόβλημα, όπως αποκάλυψαν οι Times. Οι σύλλογοι της Πρέμιερ Λιγκ χρωστούν, συνολικά, 2 δισεκατομμύρια λίρες (2,35 δισεκατομμύρια ευρώ) από μεταγραφές προηγουμένων ετών. Το χρέος της Τσέλσι από παίκτες που απέκτησε στο παρελθόν, ανέρχεται σε 430 εκατ. ευρώ. Είναι δεκαπλάσιο από εκείνο που είχε το 2013. Της Τσέλσι, της Αρσεναλ και της Τότεναμ, σε πάνω από 220 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα τελευταία οικονομικά τους αποτελέσματα.
Πολλοί σύλλογοι, πλέον, αγοράζουν ποδοσφαιριστές… με πιστωτική κάρτα. Πληρώνουν το αντίτιμο σε δόσεις, σε βάθος πέντε, έξι, επτά, ή και περισσότερων ετών. Η νέα τάση είναι να τους αποκτούν ως δανεικούς, σε πρώτη φάση, αναλαμβάνοντας την υποχρέωση να τους αγοράσουν την επόμενη σεζόν ή κάποια άλλη στιγμή στο μέλλον.
Ετσι μετακινήθηκε χθες ο 25χρονος διεθνής βέλγος μέσος, Ορέλ Μανγκαλά, από τη Νότιγχαμ Φόρεστ στη Λιόν. Με δανεισμό έως το τέλος της σεζόν (με «ενοίκιο» 11,7 εκατ. ευρώ) και υποχρεωτική option αγοράς, έναντι 23,45 εκατ. ευρώ. Με την ίδια μέθοδο η Αϊντραχτ Φρανκφούρτης απέκτησε τον 21χρονο γάλλο επιθετικό, Ούγκο Εκιτίκε (από την Παρί), και η Μπόρνμουθ τον 26χρονο Τούρκο, Ενές Ουνάλ (από τη Χετάφε).
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News