640
Απολύμανση στο 53ο Λύκειο Αθηνών, λίγες ημέρες πριν ξεκινήσουν και πάλι τα μαθήματα | Intime

Μεταδοτικά και πάλι τα παιδιά σύμφωνα με δύο νέες μελέτες

Protagon Team Protagon Team 7 Μαΐου 2020, 16:02
Απολύμανση στο 53ο Λύκειο Αθηνών, λίγες ημέρες πριν ξεκινήσουν και πάλι τα μαθήματα
|Intime

Μεταδοτικά και πάλι τα παιδιά σύμφωνα με δύο νέες μελέτες

Protagon Team Protagon Team 7 Μαΐου 2020, 16:02

Οι επιφυλάξεις μελών της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες αναφορικά με τις προτάσεις για το άνοιγμα των σχολείων στην Ελλάδα έγιναν γνωστές πριν από μερικές ημέρα από τον Σωτήρη Τσιόδρα. Ο ίδιος είχε ταχθεί υπέρ του ανοίγματος των σχολείων υπό όρους. Μάλιστα, την Τετάρτη αποκάλυψε ότι η επιτροπή στις προτάσεις της για τη σταδιακή άρση των μέτρων περιορισμού, είχε καταθέσει ισχυρή σύσταση για να μην ανοίξουν τα φροντιστήρια (εδώ).

Στην Ελλάδα η επίδραση που είχαν τα σχολεία στην εξάπλωση της Covid-19 ήταν περίπου 15%, όπως έχει υπολογιστεί από μαθηματικά μοντέλα, ενώ είχαν κλείσει πρώτα, καθώς υπήρχε η υπόνοια ότι τα παιδιά είναι «σούπερ» φορείς του ιού και ενδεχομένως να είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες ευρείας μετάδοσης της νόσου (εδώ).

Τώρα, δύο έρευνες, μία από τη Γερμανία και μία από την Κίνα, έρχονται να ανατρέψουν και πάλι τα δεδομένα, καθώς τα αποτελέσματά τους καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι τα παιδιά μπορούν να μεταδώσουν τη νόσο εύκολα και φυσικά να προκαλέσουν νέα σύγχυση.

Κίνα

Στην πρώτη μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Science, η διεθνής ομάδα των επιστημόνων εστίασε το ενδιαφέρον της σε δύο πόλεις της Κίνας, τη Σαγκάη και την Γουχάν, όπου καταγράφηκε για πρώτη φορά ο νέος κορονοϊός στα τέλη του περασμένου έτους.

Ανακάλυψαν ότι τα παιδιά σε σύγκριση με τους ενήλικες ήταν κατά το ένα τρίτο λιγότερο ευάλωτα στη μόλυνση σε σχέση με τους ενήλικες, αλλά όσα είναι κάτω των 14 ετών είχαν τριπλάσιο αριθμό επαφών σε σύγκριση με τους ενήλικες, άρα και τριπλάσιες ευκαιρίες να έρθουν σε στενή επαφή με άλλα άτομα.

Σύμφωνα με αυτό, οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι το προληπτικό κλείσιμο των σχολείων μπορεί να μειώσει κατά 40% με 60% την αύξηση των κρουσμάτων και να καθυστερήσει την εξέλιξη της πανδημίας.

«Το υπολογιστικό μου μοντέλο δείχνει ότι όντως, αν ξανανοίξουν τα σχολεία, θα δούμε μεγάλη αύξηση του αριθμού αναπαραγωγής, ακριβώς αυτό που δεν θέλουμε», είπε στους New York Times ο επικεφαλής ερευνητής δρ Μάρκο Ατζέλι του Ιδρύματος Μπρούνο Κέσλερ από το Τρέντο της Ιταλίας.

Γερμανία

Η δεύτερη μελέτη που διεξάγεται ομάδα Γερμανών επιστημόνων (εδώ), δείχνει ότι τα παιδιά μπορούν να έχουν υψηλό ιικό φορτίο του κορονοϊού, όσο και οι ενήλικες.

Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης 47 περιπτώσεις της Covid-19 σε παιδιά ηλικίας ενός έως 11 ετών και βρήκαν ότι τα 15 από αυτά είτε έπασχαν από κάποιο υποκείμενο νόσημα ή είχαν νοσηλευτεί σε νοσοκομείο.

Τα ασυμπτωματικά παιδιά είχαν εξίσου υψηλό ή και υψηλότερο ιικό φορτίο απ’ ότι εκείνα που εμφάνισαν συμπτώματα ή ενήλικες.

«Βάσει αυτών των αποτελεσμάτων πρέπει να επιστήσουμε την προσοχή κατά της απεριόριστης επαναλειτουργίας των σχολείων και των παιδικών σταθμών στην παρούσα φάση», αναφέρουν οι συντάκτες της μελέτης.

ΗΠΑ

Την ίδια ώρα το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (NIH) των ΗΠΑ ξεκινά μια μεγάλη έρευνα για τις μολύνσεις παιδιών από τον κορονοϊό. Η μελέτη, που HEROS (Human Epidemiology and Response to SARS-CoV-2), θα εξετάσει κατά πόσο διαφέρουν τα ποσοστά μολύνσεων μεταξύ παιδιών που πάσχουν από άσθμα ή άλλες αλλεργικές καταστάσεις, σε σχέσει με εκείνα που δεν αντιμετωπίζουν ανάλογα θέματα υγείας.

Στην έρευνα του ΝΙΗ μετέχουν περίπου 6.000 άτομα από 2.000 αμερικανικές οικογένειες. «Ενα ενδιαφέρον στοιχείο αυτής της πανδημίας, είναι ότι έχουν νοσήσει πολύ λίγα παιδιά με Covid-19 σε σύγκριση με τους ενήλικες», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο κορυφαίος επιδημιολόγος δρ Αντονι Φάουτσι . «Αυτό συμβαίνει επειδή τα παιδιά είναι ανθεκτικά στη μόλυνση από τον SARS-CoV-2 ή επειδή μολύνονται, αλλά δεν εμφανίζουν συμπτώματα; Η μελέτη ΗΕROS θα μας βοηθήσει να αρχίσουμε να δίνουμε απαντήσεις σ’ αυτά και άλλα κρίσιμα ερωτήματα».

Ελλάδα

Πάντως, ο Σωτήρης Τσιόδρας είχε αναφέρει ότι ειδικά για τα σχολεία υπάρχει ειδικό μαθηματικό μοντέλο, το οποίο μπορεί να προβλέψει και να υπολογίσει άμεσα τις πιθανότητες διασποράς του κορονοϊού με το άνοιγμά τους και όχι σε 14 ημέρες, όπως συμβαίνει με τον γενικό πληθυσμό (εδώ). Κάτι που είναι εξαιρετικά καθησυχαστικό, ανεξαρτήτως αποτελέσματος της κάθε μελέτης που δημοσιεύεται.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...