Μόρια: Μετά τους θανάτους, αδειάζει ο καταυλισμός
Μετά τους συνολικά τέσσερις θανάτους προσφύγων και μεταναστών μέσα μία εβδομάδα, τρεις στη Λέσβο και έναν ακόμα στη Σάμο, άρχισε το βράδυ της Δευτέρας η επιχείρηση αποσυμφόρησης του κέντρου της Μόριας.
Στις 24 Ιανουαρίου πέθανε από αναθυμιάσεις μαγκαλιού ένας 20χρονος Αιγύπτιος σε σκηνή στη Μόρια, στις 25 Ιανουαρίου βρέθηκε νεκρός ένας 41χρονος Ιρακινός στην Σάμο και στις 28 Ιανουαρίου πέθανε και πάλι από αναθυμιάσεις στη Μόρια ένας 46χρονος από την Συρία. Χθες, Δευτέρα, στο ίδιο κέντρο της Μόριας, έφυγε από τη ζωή ξανά από αναθυμιάσεις ένας 20χρονος Πακιστανός, ενώ ένας συνομήλικός του μεταφέρθηκε αναίσθητος στο νοσοκομείο Μυτιλήνης, όπου οι γιατροί κατόρθωσαν να τον επαναφέρουν.
Από χθες το βράδυ περίπου 50 μετανάστες, κυρίως Αφρικανοί, μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Μυτιλήνης ενώ σχεδόν 100 άτομα εγκαταστάθηκαν στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ.
Το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής ανακοίνωσε ότι ο σχεδιασμός του είναι να εγκατασταθούν άμεσα στον Καρά Τεπέ περίπου 300 άτομα ευάλωτων ομάδων και οικογενειών που σήμερα βρίσκονται στη Μόρια, ενώ η διευθύντρια της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής Ανθή Καραγγελή, που έφτασε το απόγευμα της Δευτέρας στο νησί, απηύθυνε έκκληση «στην Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, να ενεργοποιηθεί άμεσα και να μεταφέρει από τη Μόρια όλους εκείνους που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και οικογένειες».
Στα Κέντρα Φιλοξενίας έχουν προκληθεί ταραχές, ενώ οι αφίξεις νέων μεταναστών και προσφύγων αναμένεται να πιέσουν τις ήδη ασφυκτικά γεμάτες δομές. Συγκεκριμένα, στο κέντρο της Λέσβου βρίσκονται ήδη περίπου 5.000 πρόσφυγες, σύμφωνα με το τελευταίο ενημερωτικό δελτίο, ενώ η ανώτατη χωρητικότητα είναι τα 3.500 άτομα. Ανάλογη εικόνα επικρατεί και στη Σάμο, όπου φιλοξενούνται 1.800 πρόσφυγες και μετανάστες, τη στιγμή που οι υπάρχουσες δομές μπορούν να εξυπηρετήσουν μόλις 850.
Μετά τις ανακοινώσεις των θανάτων, η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ κατηγόρησε τις ελληνικές αρχές για ελλιπείς προετοιμασίες για την την υποδοχή του χειμώνα στους καταυλισμούς και το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής πέρασε στην αντεπίθεση.
Κατηγόρησε την Αρμοστεία για καθυστερήσεις στη μετακίνηση 400 αιτούντων άσυλο που βρίσκονται στη Λέσβο, ενώ θα μπορούσαν να έχουν μεταφερθεί στην ενδοχώρα «και σε δομές που παραμένουν άδειες». Επίσης αναφέρθηκε σε καθυστερήσεις, και πάλι από την πλευρά της Αρμοστείας, στη λειτουργία της Μόριας λόγω μείωσης του προσωπικού και διακοπής της συνεργασίας με ΜΚΟ και οργανώσεις υπεργολάβων.
«Οφείλουμε να διερευνήσουμε γρήγορα τα αίτια που προκάλεσαν του θανάτους στην Μόρια και να προβούμε σε κινήσεις που θα κάνουν την κατάσταση πιο ελέγξιμη», τόνισε χθες ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, δηλώνοντας ταυτόχρονα συντετριμμένος για το γεγονός.
Κατά τη διάρκεια άτυπης ενημέρωσης, ο υπουργός ομολόγησε πως δεν μπορεί να αποσυνδέσει τους θανάτους από το γεγονός του υπερπληθυσμού της Μόριας και πρόσθεσε ότι το υπουργείο περιμένει τα αποτελέσματα των ιατροδικαστικών εξετάσεων για να προβεί εκ νέου σε ενημέρωση.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News