617
O Εμανουέλ Μακρόν στην ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο | Ludovic Marin/Pool via REUTERS

Μετά τον Ντράγκι και ο Μακρόν ζητά αλλαγή των Συνθηκών της ΕΕ

Protagon Team Protagon Team 9 Μαΐου 2022, 16:32
O Εμανουέλ Μακρόν στην ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο
| Ludovic Marin/Pool via REUTERS

Μετά τον Ντράγκι και ο Μακρόν ζητά αλλαγή των Συνθηκών της ΕΕ

Protagon Team Protagon Team 9 Μαΐου 2022, 16:32

Την αρχή είχε κάνει πριν λίγες ημέρες ο Μάριο Ντράγκι, όταν πρώτος διατύπωσε με τόσο εμφατικό και σαφή τρόπο την άποψη ότι οι εποχές έχουν αλλάξει και πως οι θεσμοί πάνω στους οποίους χτίστηκε η Ευρωπαϊκή Ενωση πριν από δεκαετίες, δεν είναι πλέον λειτουργικοί και πρέπει να αλλάξουν. Τη σκυτάλη πήρε τη Δευτέρα ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος φαίνεται ότι συνδιαμορφώνει με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας έναν νέο άξονα στην ΕΕ, συμπληρωματικό του γαλλογερμανικού.

Λίγο προτού μεταβεί στο Βερολίνο για μια πρώτη συνάντηση με τον καγκελάριο Ολαφ Σολτς μετά τις εκλογές της Γαλλίας, ο επανεκλεγείς πρόεδρος μίλησε το μεσημέρι της Δευτέρας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, κλείνοντας με την ομιλία του τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης. Και από το βήμα της Ευρωβουλής τάχθηκε και αυτός υπέρ της μεταρρύθμισης των Συνθηκών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ο Εμανουέλ Mακρόν δήλωσε ότι είναι ανάγκη να μεταρρυθμιστούν τα κείμενα των Συνθηκών της ΕΕ, προκειμένου να γίνουν περισσότερο αποτελεσματικά, κάτι το οποίο σημαίνει γρήγορες αποφάσεις και με ενότητα, σε σημαντικούς τομείς.

«Ενας τρόπος αυτής της μεταρρύθμισης είναι η σύγκληση μιας συνέλευσης αναθεώρησης των Συνθηκών. Είναι μια πρόταση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και την εγκρίνω», είπε χαρακτηριστικά ο Εμανουέλ Μακρόν, ενώ τόνισε ότι επιθυμεί να γίνει μια πρώτη συζήτηση, με το απαραίτητο «θάρρος» και «ελευθερία», στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου.

Ωστόσο ο Μακρόν κατέθεσε και μια άλλη ρηξικέλευθη πρόταση: τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής πολιτικής ένωσης που θα ξεπερνά τα όρια της ΕΕ και θα ενσωματώνει χώρες όπως η Ουκρανία ή η μετά-Brexit Βρετανία.

«Η Ευρωπαϊκή Ενωση, με δεδομένη την ολοκλήρωσή της και τις φιλοδοξίες της, δεν μπορεί βραχυπρόθεσμα να είναι ο μόνος παράγοντας της αρχιτεκτονικής της ηπείρου μας», σημείωσε, αναφερόμενος στην πρόταση του εμβληματικού Φρανσουά Μιτεράν, που την εποχή της κατάρρευσης της Σοβιετικής Ενωσης είχε ανοίξει τη συζήτηση για μια ευρωπαϊκή ομοσπονδία που θα περιελάμβανε και τη Ρωσία.

«Αποτελεί ιστορική μας υποχρέωση να απαντήσουμε σε όλο αυτό σήμερα και να δημιουργήσουμε αυτό που θα ονόμαζα μια ευρωπαϊκή πολιτική κοινότητα» είπε ο Μακρόν, για να συμπληρώσει: «Αυτός ο νέος ευρωπαϊκός οργανισμός, θα επέτρεπε στα δημοκρατικά ευρωπαϊκά έθνη με βάση τις βασικές μας αξίας να βρούμε νέους χώρους για συνεργασία στην πολιτική, την ασφάλεια, την ενέργεια, τις μεταφορές, τις επενδύσεις στις υποδομές και στη μετακίνηση των πολιτών, ιδίως των νέων».

Αυτός ο νέος ευρωπαϊκός οργανισμός, εξήγησε ο Μακρόν θα ήταν ανοιχτός στις υπό ένταξη χώρες, αλλά και σε όσες χώρες έχουν φύγει –μια ξεκάθαρη αναφορά στη Βρετανία που αποχώρησε από την ΕΕ μετά το δημοψήφισμα για το Brexit το 2016.

Φον ντερ Λάιεν: Να καταργηθεί η ομοφωνία

Δεν ήταν μόνο ο Μακρόν που ζήτησε να αλλάξουν οι κανόνες στην ΕΕ. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τάχθηκε και αυτή υπέρ μιας τροποποίησης των συνθηκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, «αν είναι απαραίτητο», καθώς και υπέρ της εγκατάλειψης του κανόνα της ομοφωνίας των 27 χωρών μελών σε σημαντικούς τομείς.

Μιλώντας και εκείνη στο Στρασβούργο, είπε: «Ανέκαθεν υποστήριζα πως η ψήφος με ομοφωνία σε ορισμένους σημαντικούς τομείς απλούστατα δεν έχει πλέον νόημα».

«Η Ευρώπη θα πρέπει να διαδραματίσει ένα πιο σημαντικό ρόλο, για παράδειγμα στον τομέα της υγείας ή της άμυνας. Και οφείλουμε να βελτιώνουμε διαρκώς τη λειτουργία της δημοκρατίας μας», τόνισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Θα είμαι πάντα με το μέρος αυτών που θέλουν να μεταρρυθμίσουν την ΕΕ για να λειτουργεί καλύτερα», πρόσθεσε.

Την περασμένη Τετάρτη, σε ομιλία του στο πλαίσιο της ίδιας Διάσκεψης, ο Μάριο Ντράγκι είχε πει ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δεν είναι πια σε θέση να αντιμετωπίσουν μείζονες κρίσεις, όπως αυτές στα πεδία της ενέργειας και της ασφάλειας, κάτι που καθιστά αναγκαία τη ριζική μεταρρύθμισή τους. «Αν αυτό σημαίνει μια διαδικασία που θα οδηγήσει στην αναθεώρηση των ευρωπαϊκών συνθηκών, ας εμπλακούμε σε αυτό το έργο με θάρρος και αυτοπεποίθηση», είχε πει μεταξύ άλλων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...