209
Το «Ever Given» παραμένει στη διώρυγα, θύμα νομικής διαμάχης | REUTERS/Mohamed Abd El Ghany/File Photo

Μετά το πάθημα με το «Ever Given», η Αίγυπτος διαπλατύνει τη Διώρυγα του Σουέζ

Protagon Team Protagon Team 17 Μαΐου 2021, 18:57
Το «Ever Given» παραμένει στη διώρυγα, θύμα νομικής διαμάχης
|REUTERS/Mohamed Abd El Ghany/File Photo

Μετά το πάθημα με το «Ever Given», η Αίγυπτος διαπλατύνει τη Διώρυγα του Σουέζ

Protagon Team Protagon Team 17 Μαΐου 2021, 18:57

Δεύτερη «λωρίδα κυκλοφορίας» προσθέτει η Αίγυπτος στο νότιο τμήμα της διώρυγας του Σουέζ, κοντά στο σημείο όπου τον Μάρτιο το «Ever Given» είχε ακινητοποιηθεί, με αποτέλεσμα να διακοπεί πλήρως η κυκλοφορία για έξι ημέρες.

Η κρατική Αρχή η οποία διαχειρίζεται τη διώρυγα ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα επεκτείνει το δεύτερο κανάλι, το οποίο άνοιξε το 2015, κατά 10 χιλιόμετρα, ώστε να έχει συνολικό μήκος 82 χιλιόμετρα. Ακόμη θα μεγαλώσει το βάθος και το πλάτος ενός κομματιού που ως σήμερα είναι «μονόδρομος» στο νότιο τμήμα της λωρίδας.

Τα έργα θα γίνουν στη Μεγάλη Πικρή Λίμνη (η οποία είναι μέρος της διώρυγας), στην οποία παραμένει το «Ever Given», λόγω της διαμάχης ανάμεσα στην ιαπωνική εταιρεία που το κατέχει και τις αιγυπτιακές Αρχές σχετικά με την αποζημίωση που ζήτησαν.

Ολα αυτά με εντολή του προέδρου της χώρας Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι, ο οποίος ζήτησε άμεσα μέτρα και να υπάρξει σαφές χρονοδιάγραμμα εργασιών.

Η προσάραξη του μήκους 440 μέτρων «Ever Given» από τις 23 έως τις 29 Μαρτίου προκάλεσε άνευ προηγουμένου μποτιλιάρισμα στη διώρυγα.

Εκατοντάδες πλοία περίμεναν από την πλευρά της Μεσογείου και αντίστοιχα από την πλευρά της Ερυθράς Θάλασσας για την αποκόλλησή του, με αποτέλεσμα να διαταραχθεί το παγκόσμιο εμπόριο και να προκληθούν απώλειες εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων από τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις των εμπορευμάτων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...