750
Από τη νυχτερινή πορεία τη Δευτέρα μέχρι το πρώτο σημείο συγκέντρωσης στο Κάστρο Βοιωτίας | INTIMEnews

Μετά το μεσημέρι τα τρακτέρ στην Αθήνα – πώς θα μπουν στο Κέντρο, ποιοι δρόμοι θα κλείσουν

Protagon Team Protagon Team 20 Φεβρουαρίου 2024, 10:14
Από τη νυχτερινή πορεία τη Δευτέρα μέχρι το πρώτο σημείο συγκέντρωσης στο Κάστρο Βοιωτίας
|INTIMEnews

Μετά το μεσημέρι τα τρακτέρ στην Αθήνα – πώς θα μπουν στο Κέντρο, ποιοι δρόμοι θα κλείσουν

Protagon Team Protagon Team 20 Φεβρουαρίου 2024, 10:14

Στις 11.00 με 12 το μεσημέρι αναμένεται να φτάσει το κομβόι των τρακτέρ των αγροτών στα διόδια Αφιδνών όπου θα τους περιμένει η Αστυνομία, ώστε στη συνέχεια συντεταγμένα και βάσει του σχεδιασμού της ΕΛ.ΑΣ. να αρχίσει η πορεία προς στο κέντρο της Αθήνας.

Αντίστοιχη εικόνα και στα Μέγαρα, όπου έχουν συγκεντρωθεί οι αγρότες της Πελοποννήσου, ενώ στον Πειραιά έφθασαν νωρίς το πρωί και εκείνοι της Κρήτης.

Η προσυγκέντρωση θα γίνει στις 17:30 (προηγουμένως τα λεωφορεία με τους αγρότες θα σταθμεύσουν στο Ολυμπιακό Στάδιο) και το παναγροτικό συλλαλητήριο θα αρχίσει στις 18:30.

Οσον αφορά το κέντρο της πρωτεύουσας, οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στους κεντρικούς δρόμους και τις καθέτους τους αναμένεται να τεθούν σε ισχύ μετά το μεσημέρι.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της ΕΛΑΣ, Κωνσταντία Δημογλίδου, «πολύ μετά τις 12:00 το μεσημέρι αναμένεται να ξεκινήσουν οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις με προσωρινές διακοπές κυκλοφορίας σε όλη τη διαδρομή που θα ακολουθήσουν οι αγρότες».

Η ίδια διευκρίνισε σε δηλώσεις της στην ΕΡΤ πως δεν θα κλείσει το Μετρό, εκτός και αν προκύψουν λόγοι ασφαλείας.

Τα μέτρα της ΕΛ.ΑΣ. θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρι και το πρωί της Τετάρτης, όταν και είναι προγραμματισμένο να αποχωρήσουν οι αγρότες.

«Θα υπάρχει και πάλι έντονη παρουσία της Τροχαίας, ώστε να διευκολύνει όντως την κίνηση των πολιτών αλλά και των ίδιων των αγροτών, οι οποίοι φυσικά θα συνοδευτούν και στην αποχώρησή τους από το Λεκανοπέδιο. Από τις πρωινές ώρες αναμένεται να ξεκινήσει αυτή η αποχώρηση και φανταζόμαστε ότι μέχρι το μεσημέρι θα έχει ολοκληρωθεί. Θα υπάρχει όμως έντονη παρουσία της Τροχαίας για να διευκολύνει τον κόσμο», ανέφερε η κυρία Δημογλίδου.

Σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1 την παραμονή του αγροτικού συλλαλητηρίου στο κέντρο της πρωτεύουσας, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, διαβεβαίωσε πως «υπάρχει σχεδιασμός» και «δεν θα πλημμυρίσει με τρακτέρ η Αθήνα».

Οι αγρότες, είπε, «έρχονται συντεταγμένα με ευθύνη της Τροχαίας, θα υπάρξει μια αναστάτωση, υπάρχουν ανακοινώσεις για τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για να αποφευχθεί η ταλαιπωρία».

«Είναι αναγκαίο να γίνει αυτό γιατί οι άνθρωποι θέλουν να εκδηλώσουν τα αιτήματά τους. Θα παραμείνουν 24 ώρες και θα φύγουν», πρόσθεσε.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η σχετική αναφορά του Πρωθυπουργού στη συνέντευξη που παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star Channel:

«Αν έπρεπε να πάμε τυπικά με τον νόμο, τα αγροτικά μηχανήματα δεν πρέπει να κυκλοφορούν. Αλλά καταλαβαίνω γιατί και οι αγρότες μας θέλουν να κάνουν μια συντεταγμένη κινητοποίηση. Στο κάτω-κάτω, πολλές κοινωνικές ομάδες διαδηλώνουν στο Σύνταγμα, γιατί να μην έχουν και οι αγρότες το δικαίωμα να το κάνουν;

»Πιστεύω ότι αυτό θα γίνει σε συντονισμό με την Αστυνομία και ζητώ από τους αγρότες οι οποίοι θα κατέβουν να είναι απολύτως, θα έλεγα, σε ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με την αστυνομία, για να δημιουργηθεί όσο το δυνατόν λιγότερη αναταραχή.

»Πιστεύω ότι θα δούμε ένα μικρό αριθμό τρακτέρ στο κέντρο της πόλης, όπως το είδαμε στις Βρυξέλλες όπου ήμουν στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

»Πάντα η προϋπόθεση είναι πρώτον, να μη διαταράσσεται, στο μέτρο του εφικτού, η ομαλή κυκλοφορία της πόλης, δηλαδή όπου γίνεται, όπου αυτό είναι εφικτό, να μην κλείνουν τελείως δρόμοι και φυσικά να αποφεύγεται οποιαδήποτε βία, οποιαδήποτε ακρότητα.

»Πρέπει να σας πω ότι μέχρι στιγμής είχα πάρα πολλές επαφές με αγρότες και θα σας έλεγα ότι οι κινητοποιήσεις, για να λέμε και τα πράγματα όπως είναι, ήταν σχετικά λελογισμένες και νομίζω ότι η διατάραξη των μεταφορών και της οικονομικής ζωής ήταν σχετικά περιορισμένη. Και το λέω αυτό γιατί; Διότι σε πολλά από τα αιτήματα των αγροτών η κυβέρνηση έχει ανταποκριθεί, αναγνωρίζοντας ότι είναι δικαιολογημένα».

Πώς θα φτάσουν τα τρακτέρ στο κέντρο της Αθήνας

Βάσει του σχετικού σχεδιασμού, τα τρακτέρ θα κατέβουν την Εθνική Οδό και τη λεωφόρο Κηφισού μέχρι τη λεωφόρο Αθηνών και στη συνέχεια, συνοδεία ισχυρής αστυνομικής δύναμης, θα κινηθούν αντίθετα στην πλατεία Καραϊσκάκη μέσω της οδού Αχιλλέως και στην πλατεία Ομονοίας, όπου θα σταθμεύσουν, πριν ανέβουν αντίθετα την Πανεπιστημίου μέχρι την πλατεία Συντάγματος.

Αυτονόητο είναι ότι η Τροχαία θα προχωρήσει σε διακοπή της κυκλοφορίας σε Πανεπιστημίου, Αμαλίας, Βασιλίσσης Σοφίας και σε όλες τις κάθετες σε αυτές οδούς.

Αναλυτικά οι ρυθμίσεις:

-Προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας κατά μήκος του δρομολογίου που θα ακολουθήσουν τα αγροτικά οχήματα: Λεωφόρος Αθηνών, Αχιλλέως, πλατεία Καραϊσκάκη. Θα κινηθούν αντίθετα στην οδό Αγίου Κωνσταντίνου, την πλατεία Ομονοίας και την οδό Πανεπιστημίου, προκειμένου να φθάσουν στο Σύνταγμα. Θα υπάρξει προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας πέριξ της πλατείας Ομονοίας.

-Θα διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στη Λεωφόρο Αμαλίας, την οδό Πανεπιστημίου, τη Λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας και σε όλες τις κάθετες σε αυτές οδούς.

-Η Βασιλίσσης Σοφίας θα διακοπεί από το ύψος της Βουλής και η κυκλοφορία στην κάθοδο θα γίνεται μέχρι και την οδό Σέκερη.

-Τα οχήματα που θα κινούνται στην οδό Ακαδημίας θα κατευθύνονται μόνο προς την άνοδο της Βασιλίσσης Σοφίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...