374
Ο Ταγίπ Ερντογάν με τον Αλεξάνταρ Βούτσιτς επιθεωρούν το τιμητικό άγημα | Murat Cetinmuhurdar/Presidential Press Office/Handout via REUTERS

Μετά την Αλβανία, άνοιγμα του Ερντογάν και στη Σερβία – Συνάντηση με τον Βούτσιτς

Protagon Team Protagon Team 18 Ιανουαρίου 2022, 20:38
Ο Ταγίπ Ερντογάν με τον Αλεξάνταρ Βούτσιτς επιθεωρούν το τιμητικό άγημα
|Murat Cetinmuhurdar/Presidential Press Office/Handout via REUTERS

Μετά την Αλβανία, άνοιγμα του Ερντογάν και στη Σερβία – Συνάντηση με τον Βούτσιτς

Protagon Team Protagon Team 18 Ιανουαρίου 2022, 20:38

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς επισκέφθηκε την Τρίτη την Τουρκία για να συμμετάσχει στην τρίτη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών ενώ είχε και κατ’ιδίαν συνάντηση στην Αγκυρα με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μία μόλις ημέρα μετά την επίσκεψη Ερντογάν στην Αλβανία, όπου έγινε δεκτός με θερμό εναγκαλισμό από τον πρωθυπουργό Εντι Ράμα, η Σερβία είναι η δεύτερη βαλκανική χώρα στην οποία ο τούρκος πρόεδρος ρίχνει γέφυρες.

Κατά την συνάντηση των δύο προέδρων εξετάστηκαν οι οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών και ζητήματα που αφορούν την ευρύτερη περιοχή.

«Συζητήσαμε όλα τα βασικά περιφερειακά ζητήματα, στα οποία δώσαμε μεγαλύτερη σημασία. Είναι σημαντικό για εμάς να έχουμε σταθερές, καλές και φιλικές σχέσεις διότι η διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας είναι καθοριστικής σημασίας» δήλωσε ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι δύο πρόεδροι.

Ανέφερε ότι ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε σε θέματα που αφορούν την μουσουλμανική κοινότητα στην Σερβία και στην κατάσταση που επικρατεί στην Βοσνία-Ερζεγοβίνη. «Είπα στον Ερντογάν ότι η Σερβία υποστηρίζει την ακεραιότητα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και την ακεραιότητα της Σερβικής Δημοκρατίας (Republika Srpska) εντός της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης. Θα πρέπει να εργαστούμε μαζί για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης» δήλωσε ο Βούτσιτς.

Από την πλευρά του, ο Ταγίπ Ερντογάν, που αποκάλεσε τον Βούτσιτς «αγαπητό φίλο», τόνισε ότι από κοινού θα εργαστούν για την επίλυση των προβλημάτων. Υπογράμμισε την σημασία που έχει για την Τουρκία η διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας της Βοσνίας Ερζεγοβίνης. Ο Ερντογάν επισήμανε ότι «η Τουρκία θα κάνει τα πάντα για να μειωθούν οι εντάσεις στα Βαλκάνια».

Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς αναφέρθηκε και στα οικονομικά θέματα τονίζοντας ότι η Τουρκία αποτελεί σημαντικό οικονομικό εταίρο της Σερβίας, ανέφερε ότι οι εμπορικές συναλλαγές αυξήθηκαν τα τελευταία χρόνια φτάνοντας το δεκάμηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου του 2021 τα 1,55 δισεκατομμύρια ευρώ. Ο Βούτσιτς αναφέρθηκε και στις τουρκικές επενδύσεις και υπογράμμισε την σημασία που έχουν για την Σερβία διότι γίνονται σε λιγότερο αναπτυγμένες περιοχές.

Πριν από την συνάντηση με το Ερντογάν, ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς επισκέφτηκε το μαυσωλείο του Κεμάλ Ατατούρκ και κατέθεσε στεφάνι στον τάφο του. «Είναι μεγάλη τιμή για μένα να αποτίσω φόρο τιμής στον αθάνατο πατέρα του τουρκικού έθνους και ειλικρινή φίλο της χώρας μας, τον Κεμάλ Ατατούρκ, εκ μέρους της Δημοκρατίας της Σερβίας και του σερβικού λαού», έγραψε ο Βούτσιτς στο προφίλ του στο Instagram.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News