387
Πολίτες στο κέντρο του Οσλο (φωτογραφία αρχείου) | REUTERS /Ints Kalnins

Μετά τη Δανία, αίρονται όλοι οι περιορισμοί για την Covid-19 και στη Νορβηγία

Protagon Team Protagon Team 24 Σεπτεμβρίου 2021, 16:01
Πολίτες στο κέντρο του Οσλο (φωτογραφία αρχείου)
|REUTERS /Ints Kalnins

Μετά τη Δανία, αίρονται όλοι οι περιορισμοί για την Covid-19 και στη Νορβηγία

Protagon Team Protagon Team 24 Σεπτεμβρίου 2021, 16:01

Η μία χώρα μετά την άλλη στη Σκανδιναβία προχωρούν σε πλήρη άρση των περιοριστικών μέτρων που είχαν επιβληθεί για την προστασία από την πανδημία του κορονοϊού. Ετσι, λίγες ημέρες μετά τη Δανία (εδώ) και η Νορβηγία προχωρά στο άνοιγμα της κοινωνίας και της οικονομίας, όπως γράφει το Reuters.

Οπως ανακοίνωσε την Παρασκευή η κυβέρνηση της χώρας, το Σάββατο μπαίνει τέλος στα μέτρα της πανδημίας που περιόρισαν τις κοινωνικές συναθροίσεις και έπληξαν πολλές επιχειρήσεις.

«Είναι 561 ημέρες από τότε που επιβάλαμε τα πιο σκληρά μέτρα στη Νορβηγία εν καιρώ ειρήνης. Τώρα, ήρθε η ώρα να επιστρέψουμε σε μια φυσιολογική καθημερινότητα», δήλωσε η πρωθυπουργός της χώρας Ερνα Σόλμπεργκ σε συνέντευξη Τύπου.

Η απόφαση να μην απαιτούνται πλέον τα μέτρα κοινωνικής απόστασης θα επιτρέψει σε χώρους πολιτισμού και αθλητισμού να λειτουργούν με πλήρη δυναμικότητα, ενώ τα εστιατόρια μπορούν να είναι γεμάτα και τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης να ανοίξουν και πάλι.

Η Σόλμπεργκ είχε εφαρμόσει τις τρεις πρώτες φάσεις ενός σχεδίου τεσσάρων σταδίων για άρση των κοινωνικών και οικονομικών περιορισμών που επιβλήθηκαν από τον Μάρτιο του περασμένου έτους, αλλά το τελικό βήμα αναβλήθηκε πολλές φορές, εν μέσω ανησυχιών για τα ποσοστά των μολύνσεων. «Εν ολίγοις, μπορούμε τώρα να ζήσουμε φυσιολογικά», δήλωσε η Σόλμπεργκ.

Περίπου το 76% όλων των Νορβηγών έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου για τον κορονοϊό, ενώ το 67% είναι πλήρως εμβολιασμένο σύμφωνα με το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας.

Ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης σε διάφορες χώρες, OurWorldinData

Ωστόσο, η πρωθυπουργός έσπευσε να διευκρινίσει ότι «αν και οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν επιστρέψει σε μια ομαλή καθημερινότητα, η πανδημία δεν έχει τελειώσει. Ο κόσμος συνεχίζει να αρρωσταίνει και άρα είναι σημαντικό όλοι να εμβολιαστούν. Προειδοποίησε, παράλληλα, ότι όσοι μολύνονται με κορονοϊό, θα πρέπει να μπαίνουν σε καραντίνα.

Στο ίδιο πλαίσιο, χαλαρώνουν και οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί και η κυβέρνηση δεν θα συμβουλεύει πλέον τους πολίτες να αποφεύγουν τα ταξίδια εκτός Ευρώπης. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, θα συνεχίσουν να ισχύουν κάποιοι περιορισμοί για όσους φθάνουν από χώρες με υψηλά ποσοστά κρουσμάτων.

Η Σόλμπεργκ ευχαρίστησε τις κρατικές υπηρεσίες που ασχολήθηκαν με τη διαχείριση της πανδημίας καθώς και τους Νορβηγούς πολίτες. «Το μόνο που θέλω να πω είναι ευχαριστώ πάρα πολύ Νορβηγία», δήλωσε η Σόλμπεργκ.

H χώρα μας, μόλις την Πέμπτη, έσπασε το φράγμα των 6 εκατομμυρίων πλήρως εμβολιασμένων, κάτι που σε ποσοστό μεταφράζεται σε περίπου 59%.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...